Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Otthoni szelektív hulladékgyűjtés Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Bevált a három hónapos kísérlet, így októbertől Vásárhely valamennyi családi házas övezetében otthoni szelektív hulladékgyűjtést vezetnek be. Összesen 12 ezer ingatlanban külön zsákba kell gyűjteni a papírt és a műanyagot.
Bevált a három hónapos kísérlet, így októbertől Vásárhely valamennyi családi házas övezetében otthoni szelektív hulladékgyűjtést vezetnek be. Összesen 12 ezer ingatlanban külön zsákba kell gyűjteni a papírt és a műanyagot. Az évekkel ezelőtt ezekbe a városrészekbe kihelyezett szelektív gyűjtőszigetek pedig átkerülnek a paneles övezetekbe.

Vásárhely egyik családi házas városrészében, Újvároson júniusban – kísérleti jelleggel – bevezették az úgynevezett otthoni szelektív hulladékgyűjtést. Ennek lényege, hogy a lakóknak már nem kell elvinniük a gyűjtőszigetekre a papírt, műanyagot, hanem ehhez külön zsákot kapnak, s ezeket a portájuk elől elviszi a kukáskocsi.

– Jóval kedvezőbb fogadtatást eredményezett a három hónapos próba, mint amire számítottunk. A lakók túlnyomó része csak azt tette a zsákokba, amit szabad, így tisztább és kevesebb válogatással járó feldolgozandó hulladékot kaptunk – nyilatkozta lapunknak Reith Imre, a városi szemétszállítást végző cég, az. A. S. A. Köztisztasági Kft. igazgatója.

Ennek köszönhetően a legutóbbi közgyűlésen arról döntöttek a képviselők, hogy az otthoni szeletív hulladékgyűjtést októbertől kiterjesztik a város valamennyi családi házas övezetére. Ez összesen 12 ezer ingatlant érint. A paneleknél, illetve a nagyobb társasházaknál ez azért nem oldható meg, mert itt nincs hol tárolni a teli zsákokat addig, amíg el nem viszik.

Szeméttolvajok

Reith Imre, az A. S. A. Kft. igazgatója kiemelte, hogy a gyűjtőszigetek esetében problémát jelent az, hogy többször is szinte félig üres konténereket találtak ürítésnél. Ennek oka, hogy néhányan arra szakosodtak a városban, hogy ezekből kiszedték a papírt, de leginkább a fém italos dobozokat, s azt értékesítették. Az igazgató ezért a konténerfosztogatókat tolvajoknak, az átvevőket pedig orgazdának nevezte.

– A megtöltött zsákokat minden hónap harmadik hetében viszik el a házak elől a járműveink. Ekkor szállítjuk el a kommunális hulladékot is. Ha valakinek több papírja, illetve műanyagja gyűlik össze, azt bármilyen más átlátszó zsákba is kiteheti, mert munkatársaim azokat is összegyűjtik. Ez alól kivétel, ha olyasmi is kerül a zsákba, ami nem újrahasznosítható – folytatta az igazgató.

Műanyag fóliákat, reklámszatyrokat, PET-palackokat, karton- és újságpapírt, valamint különféle papír szóróanyagokat kell ezekbe a zsákokba tenni. Nem kerülhet bele semmiféle vegyszeres flakon, hungarocell és műanyag ételtárolós doboz sem.

– Vásárhelyen 2003-ban vezettük be a szelektív hulladékgyűjtést. Akkoriban az volt az elvárás, hogy ezer lakosonként legyen egy gyűjtősziget. Mi összesen 63 szigetet tettünk ki, ami jóval az elvárt érték fölött volt. Míg 2003-ban 133 tonna szelektív szemetet gyűjtöttünk össze, addig egy évvel később már 474 tonnányit – vette át a szót Kovács Pál, az önkormányzat városstratégiai főtanácsosa.

A családi házas övezetekben az otthoni gyűjtés miatt felszámolják a korábbi szigeteket. Ez a mintegy 170 szemetesedény azonban nem kerül raktárba, hanem a panelek és nagyobb társas házak kapják meg. Míg a kertes házaknál otthon csak a papírt és a műanyagot kell külön tenni, addig a gyűjtőszigeteknél továbbra is lesz külön konténer az üvegnek és a fémnek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók újíttatták fel a vásárhelyi Újhelyi palotát

Hódmezővásárhely - Újabb épület újult meg Vásárhelyen: az Újhelyi palotaként ismert, városképi… Tovább olvasom