Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Ötven éve ballagók most találkoztak

Osztályfőnökük is eljött az 1956-ban végzett mindszenti nyolcadikosok találkozójára. Az egykori fiúiskola diákjai most fölidézték a földrajztanártól kapott körmösöket éppúgy, mint az átélt világtörténelmet: a Budapesten látott forradalmat, a fiatal halottak látványát. A lányosztály annak idején közös fagyizással búszúzott, ők most is egy fagyira gyűltek össze.
Az egykori fiúiskola diákjai az iskolai órák után az életben is megtanulták, milyen kemény tantárgy a történelem. Fotó: Segesvári Csaba
„Semmi nem változott itt!" – jegyezte meg Lantos István miután péntek délután átlépte volt osztálytermének küszöbét, a mindszenti egykori fiúiskolában. Jobban körülnézve persze azért elismerte, hogy 50 évvel ezelőtt, amikor nyolcadikos diákként itt okosították, még csak olajos hajópadló volt a teremben. Hiányzik a kályha is, mint ahogy a régi, tintatartós padok, melyekben hárman ültek.

– Gazember osztály volt – jellemezte tömören az egykori kompániát István, s ezen a véleményen volt Bereczki Sándor is, aki időközben megérkezett. – De ne gondoljon semmi rosszra! Elevenek voltunk, ugyanakkor értelmesek is – vette át a szót Sándor. A két férfi nevetve idézte fel, amikor egyik tanáruk körmösökkel igyekezett megregulázni a társaságot.

– A földrajzot oktató Lehoczki Béla tanár bácsi előszeretettel osztogatta a körmösöket, de meg is tanultuk, hogy Sopron nem Erdélyben van – mesélte István. Nevezetes évben, 1956-ban fejezték be általános iskolai tanulmányaikat. A forradalmat azonban egyikük sem Mindszenten élte meg, de mint mondták, úgy hallották, hogy a kisvárosban nem is történt semmi különös. Sándort Pesten érték a történések, s máig emlékszik megrázó eseményekre. Látott meghalni – szerinte vele egykorú tizennégy-tizenöt év körüli – szovjet kiskatonát, találkozott a Corvin köz védőivel, akiktől egy ezüst Kossuth-címert kapott ajándékba. Máig őrzi a pénztárcájában.

Táblaavatás

Az ötvenéves általános iskolai osztálytalálkozón emléktáblát avattak dr. Mihály Sándor egykori tanító tiszteletére a volt fiúiskolában. Az ünnepséget a volt tanítványai kezdeményezték – tudtuk meg Pálinkó Jánostól. Az öregdiákok a tanító sírjánál is lerótták kegyeletüket.

Időközben megérkeztek az egykori osztálytársak is a találkozóra, mégpedig osztályfőnökük Tóth Ferencné Juci néni társaságában. A volt diáktól, a találkozó szervezőjétől, Pálinkó Jánostól azt is megtudtuk, hogy harmincan jártak az osztályukba, de sajnos már jó néhányan meghaltak, s most tizennégyen jöttek össze. A 77 éves Juci néni arról mesélt, hogy milyen fantasztikus diákok voltak a fiúk.

– Huszonkét évesen, az első osztályként kaptam őket, de soha nem volt nehéz dolgom velük – magyarázta az egykori osztályfőnök és tornatanár, aki szerint a gyerekek szüleinek is köszönhető, hogy jó közösség kovácsolódott össze. Juci néni megkopott fényképekkel érkezett a találkozóra.

Miközben a fiúk az iskolában ünnepelték az évfordulót, egy másik osztály – a lányoké – a helyi múzeumban találkozott, ugyanilyen alkalomból. Egykori osztályfőnökük, Kirschner Józsefné – aki 82 éves, és nem tudott részt venni az összejövetelen – szolgálati lakása abban a házban volt, ahol most a helytörténeti gyűjteményt őrzik – tudtuk meg Gál Balázsnétól. Az egykori diáklány azt is elárulta: nyolcadikosként itt tartottak egy búcsúfagylaltozást, s most is ugyanezt tervezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra lesz ingyenes ruhaosztás

Hosszú ideig egy vizes légópincét használt a vásárhelyi székhelyű, de országos feladatkört ellátó… Tovább olvasom