Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Ötvenéves a vásárhelyi Ifjúság utca

Hódmezővásárhely - 28 családi házat húzott fel a lakásépítő szövetkezet, amelyet a kormánypárt ifjúsági szervezete támogatott Hódmezővásárhelyen. A tagok kiásták az alapot, az OTP 2 százalékos kamatra adott hitelt, senki nem vert át senkit. 63 karácsonya előtt sorsolták ki, melyik ház kié legyen. Az Ifjúság utca alapítói közül ma is sokan ott laknak.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Az egészen más világ volt, a maga jó és rossz oldalával együtt. Sokan költöztek városba, kellett a lakás a fiataloknak. Megható volt, amikor a közgyűlésen az egyik fiatalasszony sírva borult a férje nyakába, merthogy bevették őket a lakásépítő szövetkezetbe – magyarázza a kerek évforduló kapcsán Vári Ernő nyugdíjas iskolaigazgató, aki akkoriban az egy szem párt, az MSZMP második embere volt Hódmezővásárhelyen. A lakásépítő szövetkezetet nem a párt, nem is a KISZ hozta létre, de a kezdetektől támogatta mindkettő, ahogy csak bírta. Ma ezt úgy mondanák: az Ifjúság utca mintaprojekt volt. Ahogy elkészült, Vári Ernő emlékezete szerint a tanács kinyilvánította, hogy megszületett a Kertváros. Azelőtt ez – a valamikori Hód-tó medre – vizenyős terület volt, csak az Ady Endre utcán és a Móricz Zsigmond utca egyik felén álltak házak.

Az Ifjúság utca épületei egyazon típusterv alapján készültek: két és fél szoba, konyha, fürdőszoba, spájz. A lakásépítő szövetkezet tagjai között volt a péktől a közgazdászon át a mérleggyári technikusig – az elnök, Gardi János lakatosként dolgozott – a feltételek azonban azonosak voltak. 20 ezer forinttal lehetett belépni, és az OTP adott 80 ezer forint hitelt 2 százalékos kamatra. 5000 forint értékű közösségi munkát kellett végezni.

Kis Gerőcz Lajos feleségével a kapuban. Fiatal házasokként vágtak bele a ˝mintaprojektbe˝. A szerző felvétele
Kis Gerőcz Lajos feleségével a kapuban. Fiatal házasokként vágtak bele a ˝mintaprojektbe˝. A szerző felvétele

Az alapot az útmutatás alapján a tagok ásták ki, és amikor a lábazat elkészült, a padlószintig föl kellett tölteni. Ezután jött a kőművesbrigád. Az Andrássy út elején lévő masszív házak elbontásából származó anyagok jelentős részét megkapták az Ifjúság utcaiak, a gerendákat is, amelyekből a tetők készülhettek. 63 decemberére az összes ház szerkezetkészen állt, csak a belső burkolatok hiányoztak. – A közgyűlésen az egyik kisgyerek az egyik kalapból nevet húzott, a másik gyerek a másik kalapból házszámot, így dőlt el, melyik ház kié lett – mondja Vári Ernő.

– Nem olyan idő volt, mint most: térdig érő hóban jártunk, ahogy jöttünk be Kishomok felől. Ott egy helyen, egy kazalnál hagytuk a bicikliket – mondja Kis Gerőcz Lajos nyugdíjas pék, aki feleségével 1960-ban házasodott össze. Egyik fiuk 63-ban, a másik 64-ben született.

Az utcabeliek úgy emlékeznek, hogy mivel a portákat még fel kellett tölteni a két partosabb utcavégi telek kivételével, e kettő közül valamelyiket szerette volna mindenki. Akadt, aki a sorsolás után beköltözött, még a betonra, mert nem tudott hol lakni. Mások ki tudták várni, míg végeznek a mesterek benn. Járda eleinte nem volt: a babakocsikat tócsákon kellett áttolni. Idővel mindenük meglett. A házak is változtak, mindenki a saját tehetsége alapján alakította tovább a magáét.
A közös építkezés emlékéből annyit láthatott később a kívülálló, hogy itt sokáig nem álltak kerítések. Az Ifjúság utcaiak – szerintük – nem tartottak össze jobban, mint a többi utca lakói, de a kölcsönös tisztelet megmaradt. Az az emlék is, amely az utóbbi évtizedekben – a társasházépítő botrányok fényében – egyre értékesebbnek számít: senki nem vert át senkit, mindent úgy intéztek, ahogyan kellett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatások az önkormányzattól

250 ezer forinttal támogatja a vásárhelyi polgárőr egyesület működését az önkormányzat – döntötte el a közelmúltban a közgyűlés. Tovább olvasom