Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Óvodások böjtről, tojásfestésről, locsolásról, nyusziról

Hódmezővásárhely - Jézus feltámadt, aztán felment Istenhez – hallottuk a vásárhelyi óvodásoktól, mit is ünnepelünk húsvétkor. A 6 évesek komolyságával fogalmazták meg gondolataikat az ünnepről. Azt, hogy előtte böjtölni kell, és csak húsvétkor lehet „húst magunkhoz venni".
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

– Tavaszünnep! – vágta rá Csombor a vásárhelyi Égbőlpottyant Evangélikus Óvodában, ahol a kicsiket arról próbáltuk faggatni – több-kevesebb sikerrel –, mit jelent nekik a húsvét. Az ovi különböző csoportjaiban már napok óta lázas munka folyik, készülnek az ünnepre. A Csibéknél tojásokat díszítettek.

– Anyagot, piros hullámot ragasztunk a tojásokra, így sokkal szebb lesz, mint csupaszon. Igazi tojás ám, és haza is vihetjük – mutatta lelkesen Janka. – Otthon is festesz tojást? – kérdeztük. – Kéket, pirosat, zöldet – vágta rá gondolkodás nélkül a cserfes kislány, azt viszont titokban tartotta, kinek ajándékozza.

– Húsvétkor azt ünnepeljük, hogy Jézus feltámadt, aztán felment Istenhez – közölte nagy komolyan a tojásfestő témát megunva az addig csendesen szemlélődő Milán. – Igen, ezt mindenki tudja – vágta rá kissé sértődötten Zsiga. – Előtte nem lehet húst enni, böjtölni kell. Húsvétkor aztán vehetünk magunkhoz húst, ezért húsvét a neve – tette hozzá „szájbarágósan" a 6 éves óvodás. – Sonkát? – kíváncsiskodtunk tovább.

A vásárhelyi óvodában már napok óta készülnek az ünnepre. A szerző felvétele
A vásárhelyi óvodában már napok óta készülnek az ünnepre. A szerző felvétele

– Á, nem azt! Fasírtot vagy rántott húst! – vágták rá kórusban. – Én zabpelyhet – szólt közbe huncut mosollyal Csombor.

„Ajtó mellé állok, piros tojást várok, ha nem adják párjával, elszökök a lányával" – örvendeztetett meg egy locsolóverssel Milán. A hagyományos versek mellett a gyerekek több olyannal is előrukkoltak, amelyben politikusok szerepelnek ilyen-olyan összefüggésben. A fiúk többsége egyébként leginkább a rokonokhoz jár kölnivel. Milán kivétel.

– Zsófit is meglocsolom, ő ide jár az oviba, és már meg is pusziltam – árulta el vagányan. – Persze, persze, csak éppen a Zsófi nem szereti, ha puszilgatod – legyintett Janka lemondóan. – Jó, de én kapok majd egy nyuszit – folytatta zavartalanul a kisfiú. – Na és, én nyuszit vagy kutyát, de inkább kutyát szeretnék, ha nem is húsvétkor, akkor máskor – vágott vissza a szöszke kislány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új kerékpárt kaptak Ivették

A megye minden részéből ajánlottak biciklit és más segítséget a vásárhelyi Forrai Hajnalkának és lányának, Ivettnek lapunk keddi cikke nyomán. Tovább olvasom