Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Óvónőnek tanul a 38 éves siket édesanya

Hódmezővásárhely - Sokan még mindig úgy vélik: ha nem hall, akkor az eszével is baj van – állapította meg Szlivka Ágnes, aki születése óta siket. A 38 éves, vásárhelyi, kétgyermekes édesanya főiskolára jár, hogy óvónő lehessen.
Óvodapedagógusnak készül Szlivka Ágnes, aki születésétől fogva siket. Férjével, a szintén siket Róberttel két gyermeket nevelnek, a 12 éves Dórát és a 8 éves Robit. Ők jól hallanak.

Szlivka Ágnes jelnyelvi tanfolyamot tart hallóknak. Fotó: DM/DV
Szlivka Ágnes jelnyelvi tanfolyamot tart hallóknak. Fotó: DM/DV


– Úgy neveltek: ha magam elfogadom, akkor mások is így tesznek. Az elmúlt években történt előrelépés a siket emberek ügyében. Elfogadták a jelnyelvi törvényt, amelyben kimondták: a hallássérültek nemcsak egyszerűen fogyatékosok, hanem nyelvi kisebbség. Az emberek gondolkodásán viszont nehéz változtatni. Sokan még mindig úgy vélik: ha nem hallok, akkor talán az eszemmel is baj van – magyarázta a 38 éves, vásárhelyi édesanya, akivel azon apropóból beszélgettünk, hogy a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) vásárhelyi szervezete a közelmúltban ünnepelte 50. évfordulóját.

80 tag Vásárhelyen

A SINOSZ vásárhelyi szervezetének 80 tagja van. Közülük 18 siket, a többiek nagyothallók – magyarázta Németh Mónika titkár. Próbálják elősegíteni a hallássérültek integrációját. Programok szervezése mellett, intézik a tagok hivatalos ügyeit, tolmács- és jogsegélyszolgálatot biztosítanak. A vásárhelyieknek külön tagsági kártyája van, amellyel többek között 90 százalékos utazási kedvezmény jár.

Ági fogtechnikus, de korábban a Hódfó Szociális Foglalkoztatóban dolgozott. Majd gondolt egy nagyot, beiratkozott főiskolára, ahol az első és egyetlen siket hallgató. Jelnyelvi tolmáccsal jár előadásokra. Utóbbi segítségét a jelnyelvi törvény 2009-es elfogadása óta az élet minden területén igénybe vehetné. Az más kérdés, hogy a megyében működő szolgálatnál csak 3 jelnyelvi tolmács dolgozik. Legtöbbször barátai kísérik ügyeket intézni.

– 2017-től az óvodában, az iskolában jelnyelven is kell majd kommunikálni a hallássérült gyerekekkel. Évek óta verbálisan tanítják a speciális intézményekben őket. Fejleszteni kell a beszédüket, a hallásukat, de tiltják az anyanyelvüket, a jelnyelvet. Azért szeretnék óvónő lenni, hogy segíthessek. Meg azért, hogy állásom legyen. Nagyon nehéz a siketeknek munkát találniuk – állapította meg Szlivka Ágnes. Jelnyelvi tanfolyamot is tart a vásárhelyi szervezet Tóalj utcai irodájában.

Jelenleg 9 tanítványa van. Köztük Barta Bernadett, aki gyógypedagógusnak tanul. A 21 éves lánynak előtte semmiféle kapcsolata nem volt siketekkel vagy hallássérültekkel. Pozitív élményekkel gazdagodott a tanfolyamon. A háromórás foglalkozásokon témakörönként több száz jelet vesznek át, amelyeket otthon be kell gyakorolni, mert Ági számon kéri – mesélte nevetve Bernadett.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. howatowabb 2012. március 12. 10:28
  „Van siket óvoda. Szegeden. Üres.”
 • 26. Lillencs 2012. március 11. 18:40
  „Azok, aki azt írják, hogy nem vinnék a gyereküket siket óvónénihez, joggal éreznek így. De szerintem Áginak sokkal nagyobb tervei vannak annál, hogy ép gyerekekkel foglalkozzon. A megye gond nélkül elbírna legalább egy siket óvodát, különösen hogy most már 3 éves kortól kötelező bevinni a gyereket. És azért egy siket gyereknek nem hiszem, hogy nagy élmény, ha az óvónéninek nincs ötlete arra, hogy mit kezdjen vele pl. énekfoglalkozáson. Áginak ezúttal is sok sikert kívánok!”
 • 25. mango1 2012. március 11. 12:23
  „sok sikert----szükség van az ilyen óvónénire------remélem sikerül az álmát valóra válltania”
 • 24. egyismerős 2012. március 10. 19:41
  „Nem ismerik, ismeritek Ágit!! Szülei (minden elismerésem az Övék) nagyon sokat foglalkoztak Vele, így nagyon szépen, érthetően beszél, és minden megért, mert olvas szájról. És azért, mert nem hall, miért ne válthatná valóra álmait??? Sok sikert Ági, csak így tovább!!!”
 • 23. Müszy 2012. március 09. 17:51
  „Úgy gondolom, hogy igen is van helye az óvodában. Szerintem nem is úgy gondolják a törvényt hogy egymaga fogja a gyerekeket felügyelni, hanem az olyanoknak tart foglalkozást különböző csoportokban akiknek erre szüksége van. jelenleg is vannak különböző ilyen jellegű foglakozások /pl: logopédus az oviban, vagy fejlesztő pedagógus az alsó osztályokban/ ahol külön segítik a gyerekek fejlődését. Ági is valószínűleg ilyesmit fog végezni. Sok sikert hozzá. Akinek ez nem tetszik nem viszi abba az oviba a gyermekét /habár ha nincs rá szüksége akkor nem is fog a gyermekével foglalkozni/. Viszont úgy gondolom amelyik szülő ennyire elítéli a sérült, fogyatékos gyermekeket attól a gyermeke is csak ezt tudja megtanulni,és az a későbbiekben is képtelen lesz elfogadni és megérteni a tőle különbözőket.”
 • 22. howatowabb 2012. március 08. 15:05
  „Ki írta itt, hogy nem lehetnek gyerekek egy csoportban? Persze, hogy legyenek. Csakhogy itt most nem erről szól a cikk.
  De, ha ezt taglalná, akkor is lehetne azon rágódni, hogy ténylegesen minden iskolaérett gyermeknek nagycsoport közepének táján, felméréssel kell bizonyítani érettségét, az iskolára. Abban az esetben, ha korrekciós csoportba jár, elgondolkodtató, hogy tudott- e kapni annyi felkészítést, mint a normál csoportba járó társai, vagy az idő nagy részét vitte a felhúzandó, sérült társa, akivel jóval több időt kell természetesen tölteni. Ez sem gond, de akkor ott, abban a csoportban viszont kell a kisegítő személyzet, mert akkor csorbul a joga az iskolába készülő kisgyermeknek, annyiban, hogy nem volt rá a kellő idő, és szakirányú felkészítés.
  Viszont így tanulja meg sérült társát segíteni, elfogadni, támogatni.
  És otthon mit hall? Mert, ha otthon minden OKÉ, akkor fel sem tűnik a gyereknek a másság, mert GYEREK, és nem foglalkozik vele.Ezzel csak a felnőttek szeretnek olyannyira foglalkozni!”
 • 21. macs 2012. március 08. 11:54
  „Valaki magyaráza meg nekem, miért ördögtől való, hogy egy óvodai csoporton belül legyenek halló és siket gyerekek, vagy legyenek köztük mozgáskorlátozottak is? Miért baj, ha a gyerekek megtanulják, hogy nem mindenki egyforma, de egyformán értékes.”
 • 20. howatowabb 2012. március 08. 09:47
  „Még valami.
  1; Közel negyven éves. Ma hol fog munkát találni, amikor nincs ebben a szakmában tapasztalata? Erre a korra már a vele egykorú óvónőknek van 20 év rutinja, és sok a munkanélküli.
  2; A jelnyelv érdekes lesz, ha kötelezően bevezetik, ugyanis elárulom, még a siket emberek sem ismerik tökéletesen a HIVATALOS jelnyelvet.És nem azért, mert nem tanulhatták! Ugyanis ez, tájegységenként erősen változó. És kiépült jeltolmács hálózat sincs nálunk, tehát erősen kétlem, hogy ez be lesz vezetve, vagy ha igen, akkor az olyan is lesz! És legfőképp a siketek nem fognak ezzel foglalkozni.Szép és jó erről beszélni, de utópia az egész! Aztán jól felébredünk!
  Most sérült embertársainknál kicsivel nagyobb a foglalkoztatottság, mint ahogyan eddig, ami helyes is. Valóban, ha képes egy feladatot elvégezni, tegye.( én is dolgoztam mozgássérült kollégával, és nagyon jól tudtunk együttműködni, szívesen gondolok rá!) DE! Azon a területen, ahol KÉPES rá! Ha visszaolvassátok, amit írtam, nem erről szól a történet.”
 • 19. howatowabb 2012. március 08. 09:35
  „Valóban, kell őket is tanítani, épp a specialitás miatt. Szakembernek.Ne legyél már álszent, hogy azt mondd, hogy sérültet majd sérült tanít beszélni, írni, olvasni! Olvass már egyszer siket ember írását. Ragot, névmást nem használ, mert nem tudja tökéletesen használni. És itt nincs szó arról, hogy sérült gyerekeket tanít majd! Kell a jelnyelv, ám a mai, implantátum- ültetéses módszer épp nem a jelnyelvet helyezi előtérbe, hanem a beszédet, és a halló közösségbe való integrálást. Bocs.
  Én elolvastam, és továbbgondoltam. Nem vitatom, érdemében, tanul, mert akar valamit. DE TE BEÍRATNÁD ODA HALLÓ GYEREKEDET? Gondolkozz már! Ma, amikor már első osztályban óriási a követelmény, az ovi egyenlő értékű az utolsó évben az iskolával, hát ne már egy hallássérült óvónéni legyen, aki felkészíti, mert maga is segítségre szorul! Nem ez a pálya, ami neki való. Nem is értem, hogyan vették fel. Csak a pénze miatt, szerintem, mert ép eszű foglalkoztató nem fogja foglalkoztatni. Ráadásul mindig kell mellé segítő ( te írod!), tehát alapból két embert vesz fel, mert ugyebár a dajkanéni nem azért van!
  Ilyen a világon nincs. Legyen önkéntes az óvónéni mellett, ahhoz meg kár az elvesztegetett időért,no meg a főiskolára elszórt pénzéért.”
 • 18. benzy 2012. március 08. 07:52
  „8. howatowabb 2012.03.07. 16:54
  Javaslom, hogy még egyszer olvasd el a cikket. "- 2017-től az óvodában, az iskolában jelnyelven is kell majd kommunikálni a hallássérült gyerekekkel. Évek óta verbálisan tanítják a speciális intézményekben őket." Nem csak "egészséges" gyermekek járnak iskolába-óvodába, és ki az, aki jobban tudna velük foglakozni, mint aki maga is érintett egy ilyen "fogyatékosságban"? Véleményem szerint az sem árt, ha vannak tejesen ép ( úgy szeretnék figyelni a helyes megfogalmazásra) gyerkőcök is a csoportban, mert így sokat tudnának egymástól tanulni, pl. toleranciát. És egy csoportra soha de soha nem egy nevelő vigyáz!”
 • 17. vári 2012. március 07. 22:59
  „Kiti

  Csak a fotóból tudok tájékozódni, a cikk tartalmát nem ismerem, de ez így nekem idézetnek tűnik; vagyis azt, hogy "hülyének nézik a siketeket", egy siket mondta, és őt idézik a címben.
  Ha ez így van, akkor a cím nem sértő szándékú, ugyanis nem azt _állítja_ az írója, hogy "a siketek hülyék", hanem kiemeli, hogy sajnos sokan vannak, akik így gondolkodnak - sőt, szerintem az idézet a cikkíró szolidaritását is kifejezi. Bár ettől még kétségtelenül hatásvadász, bulváros cím...”
 • 16. Kiti 2012. március 07. 21:28
  „És mi van a siket ember érzéseivel? Azt olvassa magáról nagy betűkkel, hogy "HÜLYE"?”
 • 15. mivan? 2012. március 07. 21:21
  „Kiti: Sajnos vagy nem az újságírás bulvárosodik. Így lehet felhívni a figyelmet egy cikkre. Kőkemény harc van az olvasókért. Szerintem az újságírónak is van főnöke aki olyan címet ad amilyet akar. Jelen esetben jól sikerült mert sokan felkapták rá a fejüket. Te is. Tartalmát tekintve meg éppen nem erről szól. Egyébként biztos rájöttek, hogy hibáztak ezért vették le az on-line-ról ezt a címet. Sajna több ezre újságot nem lehet visszacsinálni, ha már kinyomtatták.”
 • 14. Kiti 2012. március 07. 21:05
  „Mignon

  A CÍMMEL van a gond, nem a cikk tartalmával. Itt utólag kijavították.

  Képek:
  http://noob.hu/2012/03/07/DSCF9172.JPG
  "Siketek és a jelbeszéd. A siketek és nagyothallók vásárhelyi szervezetének 80 tagja van. Közülük 18 siket. De nem hülye! " >>> Mi az hogy "DE NEM HÜLYE!"? Honnan vette, hogy "HÜLYE"???

  http://noob.hu/2012/03/07/DSCF9164.JPG
  "Hülyének nézik a siketeket" cím. Még idézőjellel is sértő!!! Egy ép eszű ember nem beszél semmilyen módon, nem is jut eszébe, hogy "hülyének" állítsa be a fogyatékkal élő embereket.
  Ez az újságíró hozzá nem értése vagy aki direkt így állította be + akinek a keze benne van (lehet külsős, újságíró ismerősének a barátnője stb.)

  Itt a "HÜLYE", "DE NEM HÜLYE" szó használata nem elfogadott semmilyen formában. Ez FELHÁBORÍTÓ! Negatívból pozitívat csinálni egyenlő a NEGATÍVVAL.”
 • 13. howatowabb 2012. március 07. 20:58
  „Hú! Még valami! Hogyan fog verset tanítani, mesélni, szülői értekezletet tartani?
  Hallottatok már siket embert beszélni? Ha jeltolmáccsal kommunikál, hogyan beszél tisztán? Mert van, aki nagyon szépen beszél, de nehéz ám megérteni.
  A másik. Épp ezen a pályán nagyon nagy a túljelentkezés. Fogorvosi asszisztensként jobban el tudom képzelni.”
 • 12. DÓZER 2012. március 07. 20:57
  „Ha egy kiegészítő foglalkozást tart, és jelelni tanít, az rendben van. De könyörgöm, egy ovi képességeket fejleszt és ismer fel. Veszélyt hárít minden pillanatban egy ovónő, és ehhez a hallás elengedhetetlen. Ez az egész cikk egy provokáció...”
 • 11. Mignon 2012. március 07. 20:17
  „10. Kiti

  Senki nem nez hülyenek senkit!
  Sem az ujsagiro, sem a szerkesztöseg.

  Olvasd el nyugodtan megegyszer a cikket, es
  ne jarasd le magad.”
 • 10. Kiti 2012. március 07. 18:07
  „"Hülyének nézik a siketeket" ??? Mégis mit képzel a Délmagyar egy ilyen címmel? Ez sértő, felháborító!
  A drágalátos újságíró tanuljon meg emberséget, másokat tisztelni. Elég primitíven foglalta össze az újságíró a problémájukat.

  A Délmagyar szerkesztőség lejáratta saját magát!”
 • 9. macs 2012. március 07. 16:59
  „6. greg,
  hu, de humoros vagy!
  Kérlek, egy ici-picit gondolkodj el a dolgon. Szlivka Ágnes siket, tehát nem hall, a világgal jelnyelven tud kommunikálni, ezért szüksége van tolmácsra.”
 • 8. howatowabb 2012. március 07. 16:54
  „Mi a brutális diszkrimináció? Az, ha oviba viszed a gyereket, az óvónéni pedig siket? Azaz NEM HALL MINDENT! Pedig az fontos ám 3-6 éves gyerekek felügyeleténél! Nézegess híradót, s megláthatod, milyen apró dolgokból keveredik országos hír. Ja, és milyen kicsi kell a bajhoz! Ép hallású óvónéninél is előfordul,akinél funkcionálnak az érzékszervek. Nem irigység írat az emberrel ilyet, ez egyszerűen tény. Ő valóban fogyatékos( szerintem észrevette ő is,ez nem diszkriminálás), és nem csak énekelni nem tud. Más pályán több lenne a lehetősége. Igen dolgozzon! Mert képes rá! Természetesen. Ne keverjétek a fogalmakat, nem ez a rosszindulat. Aki ide írt, annak van ekkora gyereke? Vagy csak a szomszéd nénik vigyázzák Ágikát ennyire?”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden autós lassít, ha látja az utcán

Rendőrnek hiszik egyes járművezetők Hatvani Jenőt. A vásárhelyi mérnök ugyanis kézi traffipaxra emlékeztető hőkamerájával gyakran dolgozik a városi utak mellett. Tovább olvasom