Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Őze Lajos osztálytársa volt Marika néni

Mártély - A szentesi származású, Mártélyon élő Arnóczky Györgyné (80) 10 éve vezeti a helyi "Add a kezed!" Mozgássérültek Egyesületét, amely agilitásának is köszönhetően 100 tagot számlál az 1300 lakosú faluban. Tinédzserként osztálytársa volt Őze Lajos – a később színművész –, a „mezgében" tanultak együtt.
– A szentesi mezőgazdasági technikumban, ismertebb nevén a „mezgében" osztálytársam és riválisom is volt Őze Lajos. Mindketten szavaltunk verseket, hol ő, hol én jutottam tovább a városi, illetve a megyei fordulóba. A lányok rá, a fiúk rám szavaztak – mesélte a 80 éves, Mártélyon élő Arnóczky Györgyné Marika, a helyi, 16 esztendeje működő „Add a kezed!" Mozgássérültek Egyesületének elnöke, ezt a posztot 10 éve tölti be. Minimális költségvetésből gazdálkodnak, tartozásunk nincs, átlagéletkoruk 68 év, 1997-ben 27 fővel alakultak meg, jelenleg 100 tagot számlálnak – ez az 1300 lakosú Mártélynak közel 10 százaléka –, ebből 98 mártélyi és 2 vásárhelyi.

Marika néninek mindig akad tennivalója: ha kell, leveleket, pályázatokat ír. A szerző felvétele
Marika néninek mindig akad tennivalója: ha kell, leveleket, pályázatokat ír. A szerző felvétele

Arnóczky Görgyné a középiskola elvégzése után, 1955-ben került Mártélyra, községi agronómusnak; férje 2 évvel később követte, a Fürst Tsz főagronómusa lett. Két gyerekük született, Mária 1954-ben, György – jelenleg is vele él – 1956-ban. – Szimpatikus volt, hogy a téeszesítések, a konfliktusok ellenére a helyiek soha nem voltak ellenségek, érdeklődtek egymás iránt, segítettek a másiknak – ez városon nem tapasztalható.

Szegények voltak, de akadt munka, otthon, a kertben pedig megtermelték a gyümölcsöt, zöldséget, és állatokat tartottak – mondta.

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Marika mindig vállalt közéleti szerepet, részt vett a faluvédő egyesület munkájában is. Amióta férje elhunyt – ennek már 18 esztendeje –, még inkább keresi az elfoglaltságot, a tennivalót. Az 1997-ben alakult „Add a kezed!" Mozgássérültek Egyesülete gázbekötésben, fürdőszoba-korszerűsítésben is segítséget nyújtott a rászorulóknak. Miért alakult pont ilyen egyesület Mártélyon? Sajnos a magyarázat egyszerű: – A munkában megnyomorodtak, tönkrementek az emberek, de nem hagyhattuk őket magukra, gondoskodunk róluk, bevásárolunk nekik, ápoljuk őket – talán ezért sincs Mártélyon utcán élő ember, hajléktalan. Az is vigasztalta őket, hogy látják: gyermekeik, a következő generáció is életképes.

Az egyesület családias hangulatú összejöveteleket rendez, minden csütörtökön fogadóórát tart, évente öt-hat programot szervez, ezek tulajdonképpen ingyenesek, mert az 1000 forintos tagdíjat így kapják vissza a tagok. És a vezetők már készülnek a karácsonyra, ahol a tervek szerint a 67 nő fenyőággal díszített kis táskát (ezeket is kapták), a 33 férfi fejenként 3-3 zsebkendőt kap, ízlésesen csomagolva.

– Mindig akad tennivaló a ház körül: fűnyírás, almadarabolás cefréhez, sövénynyírás, varrás; de az egyesülettel is akad dolog bőven: írom a leveleket, pályázatokat, szervezek, intézem a pénzügyeket, szponzorok, adományok után járok, legutóbb a horgászversenyen is kilószámra ehették a zsíros kenyeret, ihatták a szódát, és korlátozás nélkül horgászhattak tagjaink. A hosszú élet titka, hogy mindig legyen célja, feladata az embernek. Nekem eddig bejött.

Olvasóink írták

 • 12. queenmargareth1 2013. november 04. 14:41
  „10. eternette 2013.11.04. 08:45 beteg vagy, ez logika.te csak rosszat látsz, menj tényleg orvoshoz.”
 • 11. Lupus 2013. november 04. 08:54
  „Mondhat bárki, amit akar, és kötözködhet kedvére - kicsinyeskedve. Egyet nem lehet elvitatni: Marika az általam ismert idős emberek közül is kiemelkedően aktív, agilis személyiség, aki szó szerint éjt nappallá téve vezeti, szervezi és határozott kézzel igazgatja ezt az egyesületet. Jelenleg nem is igen van már másik élő, működő civil szerveződés Mártélyon. Le a kalappal előtte, előttük. Csak követendő példa lehet mindenki számára.”
 • 10. eternette 2013. november 04. 08:45
  „8.---már megint a rosszindulat, irígység...Egyszer szólalj már meg pozitívan.”
 • 9. stori 2013. november 04. 07:46
  „Marika néni az, akire pontosan illik az idézet ! Nem lennék biztos abban, hogy cserélnétek vele. "Mielőtt elítélsz, vedd fel a cipőmet és járd végig az utamat. Járd végig a múltamat, érezd a könnyeimet, éld át a fájdalmaimat, az örömömet. ...Tedd meg a lépéseket, amelyeket én megtettem és botladozz meg minden kövön, amelyen én megbotlottam. ...S mindegyik botlás után állj fel és menj tovább, úgy ahogy én tettem. Csakis ezután ítélkezhetsz rólam, felettem. Akkor mondhatod, hogy ismersz!... "”
 • 8. queenmargareth1 2013. november 04. 07:05
  „Egyébként mennyiben befolyásol(hat)ja valaki megítélését az, hogy hatvanegynéhány éve osztálytársa volt valamelyik később ismertté vált embernek? Marketing:Így többen rákattintanak.”
 • 7. pachakuti 2013. november 03. 21:48
  „1300 főből mondjuk 400 a 18 év alatti. Ismerve a népesedési adatokat és a korfát, legalább 500 a 60 év feletti. Ebből következik, hogy kb 500 a felnőtt munkaképes és valószínűleg nem mozgássérült. A nyugdíjaskorúak egyötöde "mozgássérült". Erre az eredményre igazán büszke lehet Marika néni, megérdemelten igényelheti a támogatásokat az egyesületének.
  Egyébként mennyiben befolyásol(hat)ja valaki megítélését az, hogy hatvanegynéhány éve osztálytársa volt valamelyik később ismertté vált embernek?”
 • 6. stori 2013. november 03. 21:32
  „3. vélemény 2013.11.03. 18:16 -Kérdésed az intelligenciádat sugallja! Ha lenne annyi dolgod mint Marika Néninek eszedbe nem jutna ez a kérdés, de ki mint él úgy ítél. Ez vagy te!”
 • 5. x 2013. november 03. 20:03
  „3. vélemény "... Hogyan sikerült szaporítania a mozgássérülteket?"
  - Pontos felméréssel? Lásd:
  Standardizált halálozási arányszám, százezer főre, hároméves átlag
  http://www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tgs00057.html
  - A táblázat tartalmazza Közép-Magyarország, Közép-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld adatait. Hasonlítsuk össze Európa más régióival a számadatokat, vonjunk párhuzamokat (és sírjunk):
  - A haláloki adatok a halálozás alapokára vonatkoznak, amelyet a WHO a következőképpen határoz meg: "az a betegség vagy sérülés, amely a közvetlenül a halálhoz vezető kóros események folyamatát elindította, vagy a halálos sérülést okozó baleset vagy erőszakos cselekmény körülményei".”
 • 4. queenmargareth1 2013. november 03. 18:55
  „3 áh, nem is érdekes.:(”
 • 3. vélemény 2013. november 03. 18:16
  „.. Mozgássérültek Egyesületét, amely agilitásának is köszönhetően 100 tagot számlál az 1300 lakosú faluban.
  - Hogy sikerült szaporítania a mozgássérülteket?”
 • 2. queenmargareth1 2013. november 03. 16:29
  „Minden jót kívánok és köszönet!”
 • 1. xenopus 2013. november 03. 14:27
  „Jó egészséget kívánok!
  Isten áldja Marika néni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képzőművészeti szimpózium

Tizennegyedszer rendezik meg a képzőművészeti szimpóziumot Hódmezővásárhelyen november 4-étől 17-éig. Tovább olvasom