Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Pacsi a jó házi feladatért

Hódmezővásárhely - Milla a pedagógussal együtt ellenőrzi a házi feladatot, helyes megoldásokért pedig pacsit osztogat a 2 éves golden retriever terápiás kutya Vásárhelyen. Gazdájával, Nagyné Tellér Ginával teszik vidámabbá a diákoknak a tanórákat. Ovisoknak is tartanak foglalkozásokat, a kutya segítéségével fejlődik a gyerekek koncentrációja.
Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook-oldala, nem csak vásárhelyieknek.

Üdvrivalgással fogadták tegnap reggel a diákok magyarórán a vásárhelyi Varga Tamás Általános Iskolában Millát, a 2 éves golden retrievert. A harmadikosok már nem először találkoznak a terápiás kutyussal és gazdájával, Nagyné Tellér Ginával. Január óta rendszeresen járnak az iskolába.

– Ha ügyesen felsoroljátok a honfoglaló magyar törzsek nevét, akkor adhattok Millának jutalomfalatot – mondta diákjainak Botkáné Kovács Henriett. A gyerekek a tábla elé sorakozva mondták a neveket, majd lelkesen dobálták a kutyusnak a finomságokat.

Rögtönzött közvélemény-kutatásunkra kórusban kiabálták: Millával sokkal izgalmasabbak az órák. Tanítójuk mosolyogva tette hozzá: és vidámabbak is.

– Az iskolai programban a pedagógusokkal közösen egyeztetünk az órák menetéről, ehhez igazítom a terápiás munkát – magyarázta Gina.

– Egy matematikaórán például a házi feladat ellenőrzésével kezdünk. A tanító Millával közösen megnézi, kinek sikerült, kinek nem. A jó megoldásokat pacsival jutalmazza. Ösztönzi a tanulókat a koncentrációra, arra, hogy figyelmesebbek legyenek, csendben, türelmesen végezzék a feladatukat, hiszen Milla miatt nem lehet zajongani – mondta a 26 éves egygyermekes édesanya.

Elsőtől hatodik osztályig járnak be órákra. A matematika- és a magyar- mellett a testnevelés- és az angolórán is Milla az egyik „pedagógus". A suli mellett a Szent István Óvodában is rendszeres látogató a terápiás kutyus.

Pacsi a jó házi feladatért. Fotó: Török Anita (galéria)

– Tűz, víz, repülő – ezzel a játékkal kezdte Gina a foglalkozást a kiscsoportosoknak, akiknek Milla mutatta meg, mikor mit kell csinálniuk. A kutyus megadóan tűrte azt is, hogy a picik színes csipeszeket rakjanak szőrére. A gyerekeknek ki kellett találni, Gina honnan vett el belőlük.

– Fejlesztő, jutalom-, és egyéni órákat tartunk Millával az oviban. Van olyan kislány, aki nem igazán akart megszólalni, mióta viszont idejárunk, elég jól kommunikál. Kezdetben előfordult, hogy némelyik gyerkőc félrelökte a másikat például a csipeszes feladatnál, most már szépen, csendben kivárják a sorukat – osztotta meg tapasztatait Gina. A megyében nagyrészt sérültekkel foglalkoznak terápiás kutyák, az ovis, iskolás program még gyerekcipőben jár – tette hozzá a fiatal nő, akinek munkáját egy kecskeméti alapítvány segíti. Szülei könyvelőnek szánták, de a kutyák voltak mindig is a nagy kedvencei. Pest megyéből költözött néhány éve Vásárhelyre, és Szegeden végezte el a kutyaterápiás tanfolyamot.

– Négy kutyusunk van otthon, ebből kettő terápiás. Komoly vizsgán vettek részt azért, hogy gyerekeknek segíthessenek. Millával minden foglalkozásra készülünk, ebben 5 éves kislányom, Orsolya is segítségemre van, aki szintén a Szent István Óvodába jár. Az elején nehezen viselte, hogy anya más gyerekekkel is foglalkozik, de most már ő mutatja be a feladatokat – mesélte mosolyogva az édesanya.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baseball-ütővel fenyegetőzött Gajdán Bálint

Pénzbüntetésre ítélte a bíróság a vásárhelyi művelődési központ igazgatóját, mert apósáék udvarán baseballütővel állta el az utat a szomszéd elől. Tovább olvasom