Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Padlássöprés a hódmezővásárhelyi Emlékpontban

Hódmezővásárhely - A Padlássöprés című dokumentumfilm bemutatójára kerül sor a hódmezővásárhelyi Emlékpont Múzeumban május 15-én, csütörtökön 18 órától.
Baté Szilveszter székkutasi amatőr filmes 2 óra 18 perces alkotása azt kívánja érzékeltetni, hogy miként intézett totális támadást a magyar parasztság ellen a kommunista hatalom a Rákosi-diktatúra idején.

A dokumentumfilm tíz székkutasi gazdálkodó mondja el történetét. A műből kirajzolódik, hogy milyen eszközökkel próbálták erőszakosan beszervezni a parasztembereket az alakuló termelőszövetkezeti csoportokba, illetve hogyan tagosították földjeiket – volt, akinek kicsiny, öt holdas földjét 6 részre osztották.

A szereplők elmondják, miként élték meg a rekvirálások, padlássöprések időszakát, amikor nemcsak a termést, a lovakat, de még azok fényképeit is elvitték. Előfordult, hogy kirángatták alóluk a párnahuzatot és a lepedőt is. A filmből az is kiderül, a paraszti ész túl tudott járni még a legelvetemültebb végrehajtókon és államvédelmiseken is, eldugták a legszükségesebbeket, így ha keveset is, de maradt mit enni, illetve vetni.

Mindannyian arról vallanak, a faluban az egyik legkegyetlenebb embernek az akkori tanácselnök számított, akinek az volt a módszere, hogy szemen köpte a téeszbe belépni nem kívánó gazdákat és megrángatta a bajuszukat.

Gregus Máté – akiről Hódmezővásárhelyen iskolát is neveztek el – vásárhelykutasi mintagazda családjának története a magyar vidék tragédiája. Féja Géza írja róla „Hódmezővásárhely tanyavilágának a Gregus-birtok a csodája, s legkülönb eredménye." A család valamennyi férfitagját koholt vádakkal letartóztatták, - film egyik szereplőjének, Gregus Máriának az édesapja a rabkórházban hunyt el -, majd azzal az indokkal vették el a gyümölcsöst, hogy nincs, aki művelje.
A filmben megszólal egy férfi, akiktől még az utolsó törött háromlábú székét is elvitték a végrehajtók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentősünnep Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A hatvanéves Országos Mentőszolgálat látványos bemutatókkal ünnepelt szombaton… Tovább olvasom