Délmagyar logó

2017. 07. 29. szombat - Márta, Flóra 19°C | 30°C Még több cikk.

Pálinkás jó reggelt! - 103 esztendősen is

Hódmezővásárhely - A húst hússal eszi, kedvence a jóféle szalonna, s reggelente egy kupica pálinkával indul a napja – talán ez lehet a hosszú élet titka. Vásárhely legidősebb lakójánál, a 103 éves Böde Ferencnél legalábbis ez bevált.
Az 1904-ben született bácsi több mint hetvenévesen még fönt ácsolt a tetőn. A Szent István-templom tornyának kupolája is az ő keze munkáját dicséri. Az idősek hónapja alkalmából köszöntötték tegnap.

Vásárhely legidősebb polgára a 103 éves Böde Ferenc. Lehet, hogy a megyénkben is a legkorosabb, hiszen a korbbi korelnök már sajnos nem él, a kiskundorozsmai Molnár Gergő tavaly márciusban, 109 évesen elhunyt. Az országos csúcstartót, az 1895-ben született, budapesti Varga Jánosnét még köszöntötték 110. születésnapján.

Napi lapszemle

Böde Ferenc a mai napig is nagyon szeret olvasni. Mivel a szeme egyre rosszabbodott, 101 évesen meg is műttette. Azóta sokkal jobban lát. A Délvilág évtizedek óta jár neki. Kedvence a sport, s azon belül a foci. Egykoron a vásárhelyi Medosznak szurkolt, s szinte minden meccsükön kint is volt, még akkor is, ha idegenben játszottak a fiúk. Mostanság a tévében követi a sporteseményeket.

A vásárhelyi Feri bácsi tizenöt esztendősen lett ács. A városban több száz magánház tetőszerkezetét ő készítette, s a Szent István-templom kupolája is az ő keze munkáját dicséri. Egyik unokája, Szarkáné Forgó Ágnes el is mesélte, hogy az Atyuka – mert a családban mindenki így hívja Feri bácsit – felesége szörnyülködve nézte, hogy férje több mint hetvenévesen is a tetőkön mászkál.

Az idősek hónapja alkalmából tegnap délután Búvár utcai házában Lázár János polgármester, illetve Almási István és Kószó Péter alpolgármester köszöntötte a legidősebb vásárhelyit. A házigazda családtagjai pezsgőt töltöttek a poharakba, de az ünnepelt kérésére előkerült a soltvadkerti borocska is. A város vezetőivel ezzel is koccintott.

– Tudják, az ácsok kérték a bort, a kőművesek pedig ki is követelték egy-egy munkánál. A savanykás bort nagyon szeretem. Az egyik vejem barátjának pedig szeszfőzdéje van, ahonnan finom pálinkát kapok. Reggelente meg is iszom belőle egy-egy kupicával – árulta el Feri bácsi, mire Lázár János megígérte, hogy küldet neki egy üveggel a saját pálinkájából.

Feri bácsi nagyon szeret enni. Leginkább húst hússal. A szalonnát is kedveli, de állítása szerint ma már nehéz az igazihoz hozzájutni. Talán ez lehet hosszú életének titka: finom húsételek, indulásnak meg egy kupica pálinka.

Az 1904. február 14-én született bácsi 1930-ban nősült meg. Hetvenéves házasok voltak, amikor elhunyt a felesége. Azóta egyedül él a házában. Családja sokszor meglátogatja. Feri bácsi idősebb lánya sem él már, s a kisebbik is betegeskedik. Két veje azonban ott volt a tegnapi ünnepségen. A házigazdának három unokája és öt dédunokája van, a legkisebb három hónapos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányzói vizit a vásárhelyi klubban

Hódmezővásárhely - Kormányzói vizitre érkezett hétfőn este Vásárhelyre Kovács Imre. A Magyar Rotary… Tovább olvasom