Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Pallavicini parkot és kutat avattak Mindszenten

Mindszent - Felavatták tegnap a Pallavicini parkot és díszkutat a mindszenti Keller Lajos Könyvtár és Kulturális Központ előtti téren.
Az összesen 11 millió forintból megvalósult beruházás átadására eljött gróf Alfonso Pallavicini és családja is.

– Örülök, hogy itt állhatok az új Pallavicini téren. Miért visel olasz nevet egy köztér Magyarországon, és miért nem beszélek magyarul? Ennek történelmi okai vannak – magyarázta Alfonso Pallavicini, aki felidézte családja történetét. Minden őse az év nagy részét hazánkban töltötte, ők beszéltek magyarul, ahogy saját gyermekei is – tette hozzá a gróf, akinek édesapja 1990 után tért vissza Magyarországra, ahol a korábbi területeik 1 százalékát kapták vissza. Alfonso egyébként már korábban is járt Mindszenten.

Pallavicini parkot és kutat avattak Mindszenten. Fotó: Török Anita (galéria)

Brüsszelben él, hazánkban mezőgazdasági befektetései vannak.
Hibátlan magyarsággal köszöntötte a megjelenteket őrgróf Frigyes Pallavicini, aki nagyon hálás volt azért, hogy meghívták és gondoltak rá, illetve hogy családja nevét kapta a park.

– A Pallaviciniek sokat tettek Mindszentért – mondta Zsótér Károly, a kisváros polgármestere. – Közházat építettek, előnyös áron adtak el a községnek földeket. Az iskolák épületéhez is adtak. Az artézi kút fúratását szintén a család finanszírozta, innen vezették el a vizet az óvodához és a községházához. Az új tér díszkútja a régi alaprajza szerint készült. Tóth Zsuzsa és Lengyel Péter szobrászművész méltó emléket állított a Pallavicini családnak – fejtette ki a polgármester.

– Példaértékű, ahogy segítettek a megyében élőkön a Pallaviciniek – vélte Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője. A téren össze tud jönni egy közösség, össze tud forrni, és ez adja egy városnak az erejét – tette hozzá.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldieknek is süti a túrós lepényt

Nem törődött a vonalaival, a fogyókúrával korábbi székkutasi látogatásán Keleti Andrea táncművész. Tovább olvasom