Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Pályázati pénz a végkielégítésekre

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi Erzsébet-kórház a korábbi 320-330 millió forint mellé újabb 33 millió forintot nyert pályázaton struktúraátalakításra. A pénzt az elbocsátottak végkielégítésére fordítják. Hamarosan kialakítják a krónikus osztályt az egykori szemkórház épületében.
Az egészségügyi reform a vásárhelyi Erzsébet-kórházat rendkívül érzékenyen érintette, hiszen áprilistól rendelettel megszüntették aktív ágyai 63 százalékát, összesen száztizenhat maradt. Kétszáz státus szűnt meg és százhetven dolgozót bocsátottak el. Az intézmény nagyon nehéz helyzetbe került, többen már arról beszéltek: ha ez a tendencia folytatódik, bezárhatják a kapukat.

A város és az Erzsébet-kórház azonban sikeres pályázónak bizonyult. A struktúraátalakításra, átszervezésre 260 millió forintot nyert, és az egynapos sebészeti ellátással kapcsolatban is eredményes volt. Évente 1400 beavatkozást végezhetnek el – közel a duplájára kandidáltak – ennek a programnak a keretén belül Vásárhelyen, amely hozzávetőlegesen 60-68 millió forint pluszbevételt, úgy is fogalmazhatnánk, költségvetési korrekciót jelent az intézménynek.

Pontos összegről azért nem beszélhetünk, mert az operációk, a műtétek különbözőek, ezért nem egyforma a térítési tételük sem. Az első osztályú szakmai munka miatt a közelmúltban megemelték az Erzsébet-kórház tvk-ját (teljesítmény volumenkorlát) 1849-ről 2128-ra. Ez annyit jelent, hogy az áprilisi állapotokhoz képest lényegesen több beteget láthatnak el évente.

A fentieket Havasi Katalin önkormányzati képviselőtől, egészségügyi tanácsnoktól tudtuk meg, aki azt is elmondta: újabb összeget, 33 millió 195 ezer forintot nyertek pályázaton, amit az elbocsátott 170 dolgozó végkielégítésére, bérköltségére és annak járulékaira fordítják.

A vásárhelyi intézmény legrégebbi épületében, az egykori szemkórházban alakítják ki a krónikus osztályt – struktúraátalakításra, fejlesztésre nyert 260 millió forintból. A közbeszerzési eljárást lefolytatták, a munkálatok heteken belül megkezdődhetnek. Megújul az egész épület (nyílászárók cseréje, épületgépészeti munkák), modernizálják a kórtermeket, megoldják az akadálymentesítést és közös helyiségeket, szobákat is kialakítanak a betegek számára.

– A kormányzat utóbbi hónapokban hozott kedvező döntései a városi összefogásnak is köszönhetők – mondta Havasi Katalin –, annak, hogy az emberek kiálltak, hitet tettek a kórház mellett. Így most elmondhatjuk, biztonsággal, stabilan működhet az intézmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy napon át ünnepelnek

Hódmezővásárhely - Monstre szabadtéri kulturális és borfesztivállal ünneplik Vásárhelyen az… Tovább olvasom