Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Pályázatok kérdőjelekkel

Várhatóan júniusban döntik el a vásárhelyi Bajcsy-Zsilinszky utcai tízemeletesben élők, hogy pályáznak-e panelházuk felújítására. Az idén is lehet támogatást nyerni a panel-, valamint a téglablokkos társasházak rekonstrukciójára, mégpedig a külső homlokzat szigetelésére vagy például a nyílászárók cseréjére.
Arany-Tóth Ferencék már felújíttatták panellakásuk ablakait, és az egyik szoba falát leszigeteltették Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
Várhatóan júniusban döntik el a vásárhelyi Bajcsy-Zsilinszky utcai tízemeletesben élők, hogy pályáznak-e panelházuk felújítására. Az idén is lehet támogatást nyerni a panel-, valamint a téglablokkos társasházak rekonstrukciójára, mégpedig a külső homlokzat szigetelésére vagy például a nyílászárók cseréjére. A Bajcsy-Zsilinszky utcai lakók között akad, aki az ablakok felújításán már túl van, de a tetőszigetelést jó ötletnek tartja.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy a társasház beszálljon-e a panelfelújítási programba – állapította meg érdeklődésünkre az egyik vásárhelyi tízemeletes lakóház házfelügyelője, Pákozdi Sándorné. A Bajcsy-Zsilinszky utca 53. alatti panelben élő fiatalasszony szerint a többség a tetőszigetelést jó ötletnek tartaná. Várhatóan júniusban dönt majd a társasház közössége arról, hogy nekivág-e a pályázatnak.

Az idén is lehet ugyanis támogatást kérni. Mint arról korábban beszámoltunk, ha a lakástulajdonos 400 ezer forinttal rendelkezik, akkor ehhez a vásárhelyi önkormányzat szintén 400 ezret, míg az állam ugyancsak legfeljebb 400 ezer forintot tesz hozzá. Ebből az összegből pedig a külső homlokzat szigetelését, a nyílászárók vagy éppen a radiátorok szelepeinek cseréjét oldhatnák meg a lakók. Vásárhelyen összesen 2700 panel, illetve több mint 3 ezer téglablokkos otthon található.

Huszonöt éve él a Bajcsy-Zsilinszky utcában Arany-Tóth Ferenc és felesége. A tizedik emeleti lakásukban tavaly újították fel az ablakokat. A három nyílászáróra, valamint az erkélyre 80 ezer forintot költöttek. Ugyanakkor az egyik szoba falát is szigeteltették, hungarocellel és OSB-lappal bélelték ki, hogy télen is jó meleg legyen a helyiségben. Ez pedig 100 ezer forintba került a családnak. Ezért a nyugdíjas férfi az ablakok cseréjére már nem akar költeni, ugyanakkor a tető szigetelésére szükség lenne.

– Még nem igazán ismerem a pályázat feltételeit, ezért arról nem tudok beszélni, hogy támogatnám-e – magyarázta Arany-Tóth Ferenc. – A panel egyébként is a világ egyik legrosszabb konstrukciója. A teljes külső szigetelés jelentene csak megoldást, de az nagyon-nagyon sokba kerülne, nem érnek annyit a lakások, hogy erre áldozzunk. Szerintem a felújítás több százezres költségét sem tudná mindenki vállalni, a mi házunkban ugyanis sok a nyugdíjas, de munkanélküliek, s többgyermekes családok is vannak. Ha igazán megismerjük a feltételeket, akkor majd átgondoljuk a dolgot.

A társasház közös képviselője, Csák Ferenc is óvatosan fogalmazott a panelprogramról. Bár jó lenne a felújítás, de ezt a közösség dönti el – mondta. A lakók nyolcvan százalékának kell benne lennie, s akkor pályázhatnának a támogatásra. Siker esetén a szigeteléssel akár 30-40 százalékos energiamegtakarítás is elérhető, s amennyivel havonta kevesebbet kellene fizetni a lakóknak a fűtésért, abból kiegyenlíthetnék az önrészként esetlegesen felvett hitelt – állapította meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb telekosztást terveznek Vásárhelyen

A nagy érdeklődésre való tekintettel újabb ingyentelekosztást tervez a vásárhelyi önkormányzat. Most… Tovább olvasom