Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Pancsolt anyatejtől lett rosszul Benedek

Hódmezővásárhely - Tehéntejjel és tápszerrel kevert anyatejet adott át egy vásárhelyi asszony a most 4 hónapos Kiss Benedek szüleinek. A csecsemő az etetés után hányt, a szülők rögtön gyanút fogtak. A rendőrség már nyomoz, a tejet eladó anya szerint csak véletlenül keveredtek össze az üvegek.
Kissné Láda Mária azért keresett anyatejet gyermekének, mert már Benedek születése után is kevés volt a sajátja, majd az ötödik hét végére teljesen elapadt. Egyik ismerőse ajánlotta neki a háromgyermekes Kovács Mónikát.

– Ismertem, mert az általános iskolában évfolyamtársak voltunk. Mónika azt mondta: naponta akár 500–700 milliliternyit is tud adni nekünk. Nyugodt voltam, mert kötöttünk róla szerződést. Ezt nekem kellett volna igazoltatnom a gyermekorvosunkkal, majd a papírokat elküldeni Szegedre, hogy a társadalombiztosítás kifizessen érte Mónikának literenként 1800 forintot – mondta lapunknak Benedek édesanyja. Még három hetet kellett várniuk Mónika tejére, ennyi idő alatt végezték el az asszonyon az ilyenkor szükséges szűréseket. Beni jó étvággyal itta meg Mónika tejét, ám rögtön nyugtalankodni kezdett, s kihányta az egészet.

– Amikor megmondtam, hogy Benedek rosszul lett a tejétől, azt tanácsolta, apránként etessem – mondta Láda Mária.

A négy hónapos Kiss Benedek tehéntejből és tápszerből álló kotyvalékot ivott, amit azonnal kihányt. Édesanyja rögtön gyanút fogott. Fotó: Tésik Attila
A négy hónapos Kiss Benedek tehéntejből és tápszerből álló kotyvalékot ivott, amit azonnal kihányt. Édesanyja rögtön gyanút fogott. Fotó: Tésik Attila

Az édesanya, Kissné Láda Mária hozzátette: Kovács Mónika azt állította, annyi teje van, hogy másik gyermeknek is hordják, és nála nem tapasztaltak hasonlókat. Gondoltuk: valamivel felönti, és elhatároztuk a férjemmel, lebuktatjuk, nehogy más kisbaba is így járjon
– mondta az édesanya. Ezért még 5-6 napon keresztül hordták a tejet Mónikától, mintha mi sem történt volna. Ám azt meg sem próbálták a kisfiúval megetetni: egyenesen a lefolyóba öntötték.

Mónikához végül a védőnő, az anyatejgyűjtő munkatársa és Benedek édesapja együtt ment el. A szakemberek mintát vettek a hűtőben tárolt anyatejből, s már a helyszínen kiderült, mást is rejt a cumisüveg. A tisztiorvosi szolgálat lefoglalta a folyadékot. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet fővárosi laboratóriumában megállapították: az anyatejhez közönséges tehéntejet és gyermektápszert is kevertek, így növelve annak mennyiségét.

Benedek és édesanyja. A csecsemő már meggyógyult, de Mónikát rendkívül megviselték a történtek. Fotó: Tésik Attila
Benedek és édesanyja. A csecsemő már meggyógyult, de Máriát rendkívül megviselték a történtek. Fotó: Tésik Attila

A tejet adó Kovács Mónika – aki az eset után egyetlen fillért sem kapott az egészségbiztosítótól – lapunknak azt állította, hogy szerencsétlen csere történt az ellenőrzés reggelén, ugyanis az anyatejet és a tehéntejet is egy-egy félliteres műanyag palackban tették a hűtőbe, s a férje tévedésből az utóbbit vitte magával.

– Korábban 2,5 évig, majd 3 hónapig adtam tejet másoknak, soha nem volt vele baj. Nagyon rosszul érintett, ami történt. Az idegeskedéstől az én tejem is elapadt, csak annyi van, amennyi éppen elég Margaréta kislányomnak – mondta Kovács Mónika. Azt azonban nem tudta megmondani, hogyan találhattak a tehéntej mellett tápszert is a tejben, állítása szerint olyat nem használnak.

Kovács Mónika magyarázza a bizonyítványát. Fotó: Tésik Attila
Kovács Mónika magyarázza a bizonyítványát.
Fotó: Tésik Attila

A rendőrség ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés alapos gyanúja miatt nyomoz.

Asztmát, ekcémát okozhat

A szakemberek a csecsemők egyéves koráig egyáltalán nem javasolják a tehéntej fogyasztását. Ekcémát, felszívódási zavart okozhat, irritálja a tápcsatornát, hajlamossá tesz az asztmára, vagy akár közvetlen kiváltója is lehet – sorolja a veszélyeket Blazsovszky Matild szegedi gyermekorvos. Ha azonnal nem is jelentkezik a hasmenés, hányás vagy kiütés, évekkel később is kiderülhet, hogy valamilyen betegség a tehéntejre vezethető vissza. A mostani esetben viszont nem csak ez adhat okot aggodalomra. A tápszert ugyanis – amelynek nagyon sok fajtája van – csak frissen elkészítve szabad a babáknak adni.

Mindent ellenőriznek

Legálisan anyatejhez jutni kétféle módon lehet: a gyűjtőállomásokon vagy közvetlenül az édesanyáktól. Csongrád megyében 3 városban, Szegeden, Vásárhelyen és Szentesen működik gyűjtőállomás. Csak egészséges édesanya adhat el tejet, amit mindig megvizsgálnak, az állomásról pasztörizált, gyógyszertisztaságú folyadék kerülhet ki. Naponta átlagosan 25-40 édesanya ad le 20-30 liter tejet – egy csecsemő legfeljebb 2 decit kaphat belőle egy nap. Vásárhelyen most 10 édesanyától gyűjtenek be napi 7-8 litert, és 25 babának osztják szét. Azt viszont megsaccolni sem lehet, mennyien adják-veszik egymás közt a tejet, amit azonban nem vizsgál senki. Ahhoz, hogy az OEP kifizesse érte a pénzt, az anyáknak ugyan át kell esniük a szűréseken, a tej minőségére azonban nincs garancia.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. giy 2009. március 28. 11:14
  „Kedves ezmegaz!

  Bizonyára az anyuka nem ment el a kivizsgálásra, ami most nem tudom mennyibe kerül (régen 10E) volt. Csak olyan anya adhat tejet, akit kivizsgáltak. A leadott tejet minden esetben bevizsgálják.
  Szép dolog volt az orosz nőtől, hogy a gyermeke mellett Téged/Önt tejtestvérévé fogadta. Sajnos a mai világban nem tudom ezt elképzelni.
  Az első gyerekemmel hordtam a tejet, de elég macerás volt az anyatejgyűjtő. Időre kellett menni, pontosan mindamellett venni kellett üvegeket. Nem szerettük. Sikerült körzeti orvos ajánlásával megbízható anyukától hozni a tejet. Sose jutott eszembe, hogy átvágna. Sőt sokszor a felírt tejen felül is adott INGYEN még tejet!!!! Teljesen megbízható volt. Sajnálom, hogy van, aki üzletet csinál mások egészségéből. BORZASZTÓ!”
 • 68. ezmegaz 2009. március 28. 07:27
  „Sajnálatos hogy ilyen dolgok megtörténnek,de tudjuk hogy az emberek pénzért mindenre képesek!
  A másik;-én a 70-es években születtem,és akkor nem volt ilyen,ingyen és bérmentve a kórházban egy orosz nővel szült együtt édesanyám,és rengeteg teje volt ,míg édesanyámnak nem-s az orosz anyuka több gyereket is szoptatott a sajátján kívül,minden fizetési kötelezettség nélkül.Édesanyám elmesélte hogy én egyik szülő anyukának a tejét nem fogattam el,így maradt a tápszer,és azon nőttem fel.Persze jó dolog ha valaki anyatejet tud biztosítani más "tej nélküli anyukáknak"-mégha pénzért is,de így háztól elhozni nem biztonságos,és nem az első eset hogy az átadott tej "tökéletes lett volna".Hiába jó az a tej amit bevizsgálásra adnak a tejet leadó anyukák,ha az otthoni étkezése,mint már az előzőekben említett;fűszeres étel fogyasztás,és sok-sok más megevett ,megivott élelmiszer bizony az anyatejbe kerül azonnal!!Ha vannak védőnők;nekik meg az lenne a dolga-vagy az is hogy olyan tejet adó anyukát javasoljanak a szülőknek akikről tudják hogy biztos jó a tejük...Vagy mi is az Ő a feladatuk,csak a környezet tanulmány???”
 • 67. TELSTAR 2009. március 27. 17:04
  „Jó hogy nem mindjárt melamint kevert bele !”
 • 66. giy 2009. március 27. 07:44
  „Továbbá: az allergiák miatt manapság már nem javasolják a gyermekeknek: tej, búza, tojás és egyéb allergének adását 1 éves kor előtt. Én egy életre megtanultam, mikor a kórházba vittek mentővel 6 hónapos kislányommal !!!! Addig saját tejemből tápláltam, szerencsére nem volt szükség anyatejadó "édes"anyára... Sajnos nálunk ez allergia, fehérjére. Szerencsére a legtöbb gyereknél nem fordul elő.
  Kíváncsi lennék egy gasztroenterológus mit szólna hozzá.... biztos megdicsérné.... bizonyára.....”
 • 65. sevenof9 2009. március 27. 02:34
  „nalunk a "fejogep" egybol steril muanyag zacsikba nyomatta a tejet,es utana mentek a melybe. ra lehetett muanyag uveget is csatlakoztatni. igaz,hogy a gyereknek egy ido utan nem izlett a sajat anyja teje. de jelentem a fustolt hazikolbasz izlik neki!”
 • 64. SP 2009. március 26. 20:10
  „Mi nem pancsolt, zagyvált, bekevert stb. Gyakorlatilag minden.
  Még a jó szegedi paprika is, a magyar méz is.
  Nagyon nem lepődtem meg ezért.”
 • 63. egytejadóanyuka 2009. március 26. 20:04
  „Ja, és majd elfelejtettem! A tejemen messziről látszik, hogy anyatej. Enyhén sárgás, és jó zsíros, elválik a tetején. :)”
 • 62. giy 2009. március 26. 19:00
  „Az én kislányom azonnali típusú allergiás. Ez a kis "kísérlet" akár, ha nem jutottam volna vele időben orvoshoz, akár a halálát is okozhatta volna. Gratulálok, remélem a 3 év rácsot minimum kap. Veszélyeztetni más ember egészségét pénzért... 3 gyerekes anyuka... GRATULÁLOK!!!!”
 • 61. egytejadóanyuka 2009. március 26. 18:34
  „Én az első lányomnak adtam tápszert, mert sajnos kezdő anyuka lévén idő előtt elment a tejem. Viszont a második lányomnál vitték tőlem a tejet, a TB-től kaptam a pénzt. A tejtesó nagyon szépen fejlődött, szépen kikerekedett. Most 5 hónapos a kisfiunk, jelenleg is adok anyatejet anyukának. Az 5 hónap alatt vitt tőlem már tejet 4 anyuka. Az első ismerősöm volt, ő akkor két helyről kapta. Az egyik helyről a TB-n keresztül, én meg ingyen adtam neki, amíg nem adhattam el hivatalosan. A második is TB-n keresztül vitte 3 hónapon keresztül, de más okoktól beteg lett a kicsi. Apukájától örökölt valamit, és a hozzátáplálással is le kellett állniuk teljesen. A harmadik néha vitt tőlem, mikor mentek valahova. Neki van teje, és tud szoptatni, de ha mentek valahova, akkor az én lefejt tejemet vitte el és cumisüvegből azt adta a picijének. A 4. most is viszi tőlem, és azon túl, hogy mikor 1x fűszereset ettem, és az kicsit kicsapta a fiát más napra, majd harmad napra elmúlt, nem volt soha SEMMI baj a tejemmel. Nem lenne szívem senkit megbetegíteni, soha nem gondoltam volna, hogy valaki ilyet tud tenni más babájával. Mi isszuk a házi tehén tejet, és nálunk is műanyag üvegben van a hűtőben, mert Anyósoméktól kapjuk. De KÜLÖN, MÁSIK POLCON, a "régi fajta" üveg cumisüvegben tartom az anyatejet, amit lefejek. Fertőtlenítve van minden, szigorúan odafigyelek erre. Egy ilyen eset láttán megfordul a fejemben, hogy lehet tőlem sem merik majd elvinni a tejet? Pedig nekem így a jobb. 3 gyerek mellett nem tudnék mindig adott időpontban rohangálni a gyűjtőállomásra a tejemmel. Így jó, mert a szülők valamelyike jön érte a megbeszélt időpontban. Nem értem, hogy tehet ilyet valaki!!!”
 • 60. hazgondnok 2009. március 26. 18:10
  „Én is voltam anyatejet leadó,és még tőlem vittek el a háztól is meg osztottam,de aki horta tőlem nagyon boldog volt,és szépen gyarapodott agyermeke,igaz ez 20éve volt,de külön polc volt a hűtőszekrényben ahova az anyatejet raktam. A kecsketej mellet viszont azért merek szolni mert anno idején 4hónapos koromban az anyatejen keresztűl alkoholmérgezést kaptam,és az orvos akihez elvitt édesapám közőlte vele,hogy a kecsketej mentheti meg az életemet.Hozzá kell tennem,hogy semmi féle alergiám nincs,még az infulenzát nem ismerem pedig túlvagyok a 40éven.A munkahelyeim 30éve csak szabadban tőltött,vagy esetleg ha télen havazik akkor több is mivel akkor ügyeni kell.”
 • 59. trixi11 2009. március 26. 17:38
  „marcsi1950
  Bocs, de iszonyú hülyeségeket írtál!
  Az anyatej gyűjtőállomás Vásárhelyen kb. 2,5 hónapos korig adja a tejet, mivel kevés van belőle és inkább a kisebbeknek adják! Nem az orvosok tartják nyilván az anyatej adó kismamákat, hanem a védőnők, de Ők se mindig tudnak segíteni!
  Miért is felelősek a Benedek szülei? Talán mert minél tovább szerették volna gyermeküknek biztosítani az anyatejet?”
 • 58. Eliza22 2009. március 26. 17:37
  „Micsoda egy számító nő lehet ez??? Csak azért növelni az eladandó mennyiséget, hogy többet kapjon érte? És ráadásul egy ártatlan (ismeretlen) csecsemővel így kitolni?? Szemétség!
  Nekem az első gyereknél pár hét után elment a tejem, de egy kedves fiatal anyukától hordtuk az anyatejet Subasáról. Fel sem merült bennem, hogy esetleg becsaphatna... De asszem nem álltam volna jót magamért, ha kiderül, hogy kamu a teje!! Aztán az anyatej mellé jött a kecsketej forralva, hígítva és mindkét gyerekem ezt kapta 1 éves korukig.
  A gyerekorvosunk a fejét fogta, úgy szörnyűlködött, mikor bevallottam, hogy mit adok. Mindenáron rám akarta tukmálni a tápszeres receptet, amit némi vonakodás után elvettem tőle, aztán ki is dobtam. A többi kötelező vizsgálaton csak lelkesen bólogattam, hogy "igen, tápszert kap", ezek után a kezembe nyomta a soron következő tápszeres receptet, ami ugyanúgy a kukában landolt. Már meg se próbáltam elmondani neki, hogy még mindig kecsketejet adok a gyerekeknek...
  Én meg voltam elégedve a kecsketejjel, igaz kellett hozzá vasat is adnom, de egyik gyerekemnek sincs baja tőle. Egészséges, erős gyerekek.”
 • 57. banew 2009. március 26. 17:35
  „Az anyatejet még régen is, most is háztól viszik el minden nap. Én is adtam sokat, de soha nem volt gond, pedig 25 éve volt. Forrázott fertőtlenített ÜVEGben. Anyatejközpont Szegeden van, hogy kerülne oda a tej???? A lányom most is ad, de komoly fertőtlenítés után, és csak anyatejet. Aki viszi elégedett, a babája szereti, fejlődik. Nem utolsó sorban egy pici babával kitolni több mint szemétség, még azért a néhány forintért is.”
 • 56. efje 2009. március 26. 17:04
  „Utánanéztem. 6 hónapos kortól kaphat a baba kecsketejet kis mennyiségben az anyatej mellett.
  Íme egy táblázat, ha valakit érdekel:
  Kecske Tehén Anyatej
  Protein % 3.0 3.0 1.1
  Zsir % 3.8 3.6 4.0
  Kalória/100 ml 70 69 68
  Vitamin A (i.u./gram zsir) 39 21 32
  Vitamin B1/thiamin (ug/100 ml) 68 45 17
  Riboflavin (ug/100 ml) 210 159 26
  Vitamin C (mg aszkorbinsav/100 ml)2 2 3
  Vitamin D (i.u./gram zsir) 0.7 0.7 0.3
  Kalcium % 0.19 0.18 0.04
  Vas % 0.07 0.06 0.2
  Foszfor % 0.27 0.23 0.06
  Koleszterol (mg/100 ml) 12 15 20”
 • 55. marcsi1950 2009. március 26. 16:57
  „A szülök is hibásak.Elösször is a gyerek orvoshoz fordulok.Ö mondja meg az anya központcimét hol lehet vásárolni.Söt ingyen anyatejet kapni.A gyermekünk élete nem hanyagságon muljon.Ez a szülök is nagy felelösége volt.”
 • 54. vizicicany 2009. március 26. 16:36
  „Kedves efje!

  A kecsketejet nagy mennyiségben fogyasztani még felnőtteknek is csak változatos táplálkozás mellett javasolt. Anyatej helyett pici babáknak adni nem ajánlott, mert nem tartalmaz folsavat és ezzel vérszegénységet okozhat.
  Tejfehérje allergiában valóban javasolják, mert nem tartalmaz tehétej fehérjét.
  Nézz csak nyugodtan utána.”
 • 53. vizicicany 2009. március 26. 16:23
  „Ja, lehet, hogy az anyatejes, tápszeres koktélt az apukának szánta :-)

  Komolyra fordítva: Már a műanyag flakon sterilsége is hagy némi kívánni valót maga után, nemhogy ráadásul még mindenféle vacakot is beletett.

  Jómagam is tejadó anyuka vagyok. Nem egy olyan babának vitték a tejet tőlem, aki nagyon rászorult.
  Én nagyon komolyan veszem ezt a kérdést. Csak teljesen steril, ferőtlenített fejővel és üveg-üvegekkel érintkezik az anyatej.
  Az ilyen ritka értelmes emberek miatt gondolják át komolyan az anyukák, hogy ha nincs tejük, akkor bevállalják-e az anyatejet más anyukától. Pedig, mint tudjuk, nagyon is szükség van rá.”
 • 52. amina 2009. március 26. 15:38
  „Joy! Én 16 hónapig szoptattam, 6 hóig csak anyatej volt, tehéntej, glutén csak 1 éves kor felett, tápszer soha, mégis 5 évesen tejallergia derült ki (én még egy pár étel is). Sajnos nem csak ezen múlik, de valószinüleg igaz lehet, hogy a megelőzésben szerepe lehet ha betartjuk az ajánlott hozzátáplálási táblázatban foglaltakat.

  Tápszert tehéntejben, na ezt megmagyarázni már nem lehet!:( Anyuka próbálja tisztára mosni magát. Tiszta szerencse hogy a másik család gyanakodott és megtette a szükséges lépéseket!”
 • 51. flexsnake 2009. március 26. 15:32
  „Szar ügy, neki sem kell többet a tejből gazdagodnia.”
 • 50. csutka 2009. március 26. 15:30
  „Ők olyat -tápszert- nem használnak,mondta az anyuka.Akkor az a fránya tehén fogyasztott tápszert.”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesen használják a tömegközlekedést Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Mindössze 7 busz elég ahhoz, hogy kiszolgálja a hódmezővásárhelyi… Tovább olvasom