Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Panelprogram Vásárhelyen: a rászorulóknak a város is segít

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi önkormányzat segít azoknak, akik nem tudják vállalni a rájuk eső rész kifizetését a panelfelújításban. Ezzel az a város célja, hogy minél több lakóközösség pályázzon. Négy épületet újítottak fel részben, s az idén eddig 13-14 társasház képviselője jelezte: részt vennének az újra kiírt programban.
Vásárhelyen összesen 2892 iparosított technológiával épült lakás van. A legelső paneleket az 1970-es évek elején adták át, s az utolsókat 1990-ben húzták fel, ezért többségük már nagyon rászorult a felújításra.
Vásárhelyen a panelprogram keretében eddig négy épületen végeztek részleges javításokat, ez többnyire tetőszigetelést jelent. Új homlokzatot még egyetlen vásárhelyi panel sem kapott.

– Az önkormányzat azt szeretné elérni, hogy minél több, iparosított technológiával létesült épület megújuljon. Ez a lakóknak is jó, mert a szigeteléssel, nyílászárócserével csökken az energiafelhasználás, de a város arculata is felfrissül a szürke falakat felváltó színes burkolatoknak köszönhetően – mondta Makó András, a polgármesteri hivatal lakosságszolgálati irodájának vezetője.

A Petőfi Sándor Művelődési Központ előtt egy egész panelfal népszerűsíti a programot.
Fotó: Tésik Attila

Idén megváltozott a panelprogram kiírása, így a vásárhelyi önkormányzat február elején módosította az ide vonatkozó helyi rendeletét. Annak ellenére, hogy az önkormányzatoknak már nem feladata a felújítás finanszírozásában való részvétel, Vásárhelyen ez a szándék megmaradt.
Ráadásul még segítséget is kaptak a panelekben élők. A helyi lakáscélú támogatáshoz hasonlóan szociális alapon a város kifizeti az igénylő lakó helyett az önrészét, amit később apránként vissza tud adni.

Egy hónapja panelprogramot népszerűsítő akcióba kezdett a város. Sajtótájékoztatókon, kerekasztal-beszélgetéseken, lakógyűléseken ismertetik a felújítások előnyeit, szórólapokat is szétküldtek az érintetteknek. A Petőfi Sándor Művelődési Központban pedig fórumot szerveztek, melyre meghívták a kivitelezők, pénzintézetek és lakóközösségek képviselőit.

Ennek köszönhetően eddig 13-14 lakóközösség jelezte, hogy pályázni szeretne. A dokumentumokat június 15-éig kell elküldeniük a polgármesteri hivatalhoz. Aki ezt nem teszi meg, az sajnos lemarad az idei kiírásról, s azt egyelőre nem lehet tudni, lesz-e újabb jövőre.
A városban már egy pályázatíró iroda is működik, amely panelprogramokra specializálta magát. A lakóközösségnek segítenek mindenben a pályázatírás során, az első lépéstől az utolsóig, persze megfelelő díjazásért.

Olvasóink írták

 • 8. Tapasztalat 2008. március 23. 10:32
  „Jó, jó ez a panelprogram, de néhány év múlva lehet lekaparni a homlokzatra felragasztott szigetelést. A fal ha nem szellőzik, bepenészedik. Ha a homlokzat és a hőszigetelő között nem hagynak légrést, akkor ez sajnos bekövetkezik. Az ilyen jellegű gombásodás kezelésére nincsen hatékony eszköz.”
 • 7. Helyileg 2008. március 20. 15:01
  „Nyugtával dicsérjétek a napot feleim! Boldog lennék, ha egyszer nem Lázár döntése érvényesülne. Majd meglátjuk, hány sajtótájékoztatón, meg lakógyűlésen lesz ott és miről fog beszélni. Majd meglássuk... Egyébként: Mindszenthez mi köze van (alig)?”
 • 6. ccc 2008. március 20. 13:09
  „ocska-val értek egyet”
 • 5. ocska 2008. március 20. 09:40
  „Ez nem Lázár döntése. Ha egy lakóközösség nem akar vagy nem tud pályázni, akkor hiába kárhoztatjátok Lázárt, az nem az ő hibája. Ha viszont tudnak pályázni és sikeres is a pályázat, akkor az önkormányzatnak és az államnak kötelessége belépni a pénzekkel. Harmadával-harmadával. És be is lépnek. Az államis és Vásárhely is. A harmadik (kezdő harmad) a lakóközösség önereje. Nem történik semmi? Akkor ez mi? http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/felujitjak_a_gyujtokemenyeket_vasarhelyen/114750/
  Pályáztak, nyertek, rendbeteték.

  Csak azért ne szidjátok Lázárt mert ellenszenves. Vagy akkor szidjátok azért. Rosszul fésüli a haját, mindig csúnyán néz, ilyenekkel. De olyanban, amihez alig van köze...”
 • 4. widéki 2008. március 20. 09:28
  „Ha Lázárelvtárs nem zsarugyűrűben ücsörögne a mindszenti népgyűlésen, hanem a városával foglalkozna, akkor elővehetne Ő is felújítási támogatásra százmillát a városkasszából, mint a fele akkora Szentes és akkor nem csak szájtépő és saját zsebét tömő fideszistának látná a csendes többség, hanem tevékeny, tisztességes politikusnak.”
 • 3. Gábor1 2008. március 20. 07:32
  „"Új homlokzatot még egyetlen vásárhelyi panel sem kapott."

  Ismét csak tervek, és semmi sem történik.”
 • 2. ocska 2008. március 19. 14:56
  „Az a szemét Lázár!”
 • 1. ccc 2008. március 19. 13:56
  „Ezért miért nem reklamál senki a városvezetésre?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondnok nélkül is működik a tanyarendszer

Hódmezővásárhely - A legutóbbi felmérés szerint Vásárhely külterületén 687 lakott tanyát tartanak… Tovább olvasom