Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Pannonhalmi Zsuzsa hazajár a városba

Hódmezővásárhely - Pannonhalmi Zsuzsa keramikus neve összefonódott Vásárhellyel. A nagy sikerű kerámiaszimpóziumot többekkel karöltve ő hívta életre, tavaly már a tizenegyediket rendezték. Ezenkívül oktat az SZTE mezőgazdasági karán, és fontosnak tartja az országban egyedülálló kerámiakultúra megőrzését, továbbörökítését.
Pannonhalmi Zsuzsa 1949. április 29-én Újpesten született, jelenleg Pécelen él, de heti két-három napot Vásárhelyen tölt, és alkot a Kohán György utcai műteremlakásban. Ami olyan, mint egy múzeum: kész művek, tervek, rajzok, makettek, anyagkísérletek sorakoznak mindenütt. A városba először 1974-ben jött el, szakmai gyakorlaton vett részt a majolika- és a porcelángyárban. Azonnal beleszeretett az itteni porcelánba, kerámiába, és tizenegy éve – a szimpóziumok életre hívása óta – állandó vendég.

– Édesanyámnak köszönhetően, aki az épületszobrász ipari vállalatnál dolgozott, művészek között nőttem fel – emlékezett Pannonhalmi Zsuzsa –, már gyerekként foglalkozott velem Somogyi József, Varga Imre, Vámosi Ferenc és Matthioni Eszter, akikkel később életre szóló barátságot kötöttem. Építésznek készültem, végül a kerámiánál kötöttem ki, színes szobrokat szerettem volna csinálni. Vásárhely változtatott meg mindent.

Amikor 1974-ben először leszállt a buszról Vásárhelyen, egy plakát rögtön a múzeumba csábította, ahol a helyi őskori kerámiákból rendezett kiállítást Galyasi Miklós, aki László Gyulával együtt tanára is volt. Később a hagyományok ápolásáról Fodor Józseffel és Rapcsák András egykori polgármesterrel, majd utódjával, Lázár Jánossal is egyeztetett.

Most a porcelán a képzőművész kedvenc anyaga. Fotó: Tésik Attila
Most a porcelán a képzőművész kedvenc anyaga.
Fotó: Tésik Attila

– Nyugodtan állíthatom, Vásárhely és térsége kerámiaművészete Európában egyedülálló, és ennek a kincsnek a megőrzése, következő generációkra hagyományozása kötelességünk. Nekem most a porcelán a kedvenc anyagom, ezzel kísérletezem, és visszatértem régi, kedvelt motívumomhoz, a növényekhez, azok szövevényéhez, ahogy „behálóznak" mindent.

Pannonhalmi Zsuzsa az SZTE mezőgazdasági karán oktat, mert ahogy ő fogalmaz: a földből, a mezőgazdaságból született a tárgy művészete. De a szimpóziumok alkalmával ő és kollégái is sokat tanulnak a gyárakban dolgozóktól, a kemencét kezelőtől, az öntőtől és a laboránstól egyaránt.

Félszáz alkotás

Pannonhalmi Zsuzsának 43 zsűrizett alkotása található közterületen – általában iskoláknál és templomoknál – és 7 magángyűjteményben. Vásárhelyen két játszótéren (népkerti és Damjanich utcai) két-két csúszda és ivókút van, régi római terrazzo-technikával készítve. Megtekinthető még a 47-es mellett a népkerti vasútállomás közelében a „Lelkek emlékére" kereszt, valamint a susáni iskola bejáratánál Szabó Éva emlékére elhelyezett dombormű. A Jeloszlop a 47-es számú főút aluljáró előtti körforgalmába kerül majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a fiatal vásárhelyi zsarolót

Hódmezővásárhely - Pénteken délután elfogta a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya azt a helybeli fiatalembert, aki egy 16 éves fiút zsarolt. Tovább olvasom