Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Parabolaantennák erdeje Vásárhelyen

Hósmezővásárhely - Vásárhelyen mindenki oda szereltethet fel parabolaantennát, ahová csak akar. Nem kell engedély a tányérok felrakásához, amiből egyre több van a városban, lévén, hogy az egyéni műholdas vétel olcsóbb, mint a hagyományos kábeltévés előfizetés.
Vásárhelyen mindenki oda szereltet fel parabolaantennát, ahová csak akar. A magánházas övezetben ezek általában a háztetőkre kerülnek, ritkábban kerti állványokra. A társasházak oldalán néhány éve még elvétve lehetett parabolaantennát látni, hiszen mindegyik lakásban ott volt a kábeltévé. Az utóbbi időben azonban nagyon sokan műholdas tévézésre váltottak. Főleg, hogy a legnépszerűbb magyar kereskedelmi csatornák is foghatók. Ezen nem nagyon lehet csodálkozni, hiszen a kábeltévés csomagok áránál olcsóbb a műholdas társaságok csomagja. Havi 1-2 ezer forint is lehet az eltérés.

A parabolaantennák rohamos terjedése miatt egyre több panel- vagy téglablokkos épület erkélyén, oldalán látható már majdnem összeérő antennaerdő. A Szabadság téren olyan épületet is találtunk, ahol egy erkélyen három parabolaantenna is volt. Errefelé szinte már valamennyi erkélyre felszereltek egy-egy antennát. De szép számban kerültek fel a belváros vagy a Hódtó paneljeire is ilyen berendezések, igaz, oda már a kisméretű tányérokat tették fel.

Parabolák egy Szabadság téri társasházon. Mindenki kitett egy tányért Fotó: Tésik Attila
Parabolák egy Szabadság téri társasházon. Mindenki kitett egy tányért. Fotó: Tésik Attila

– Egyszerűen nem lehetett máshová felszerelni, a tetőre a lakóközösség beleegyezésére volna szükség, az erkély meg a miénk. Nem csupán havi kétezer forinttal olcsóbb, mint a kábeltévé, de ezért a pénzért más csatornákat is nézhetünk – mondta Kovács Imre, aki egy lakótelepi házban él. Hangsúlyozta, az sem zavarja, hogy az erkélyen elhelyezett antenna árnyékot vet a szobára.

Műemléki környezetben csak egyetlenegy parabolára bukkantunk a Kossuth téren, igaz, az nem műemléken volt, s diszkréten eltakarták a fák.

Ritkán kell engedély

Műemlékvédelmi környezetben mindenféleképpen engedélyt kell kérni a parabolaantennák felszereléséhez – tudtuk meg Göbl Vilmostól. A polgármesteri hivatal sajtóreferense elmondta: máshol ezek szabadon, mindenféle engedély, bejelentés nélkül felrakhatók, kivéve ha azt 6 méternél magasabb rúdon, tartón kívánja elhelyezni a tulajdonos.

Olvasóink írták

 • 13. eperjesigyorgyne 2008. november 24. 18:00
  „eperjesi gyorgyne vagyok hodmezővásárhely éva u 2em 5 kabel tv drága minimál béres takaritonő vagyok.zsigmondy zrt l dolgozgatok nem fogom magamat agyon hajtani minimal berelt”
 • 12. benq 2008. november 23. 20:42
  „http://mrahalom.myminicity.com/sec”
 • 11. harcitomi 2008. november 23. 12:48
  „Hol van a cikkben, hogy Lázár tiltaná a parabola antennák felszerelését? Szánalmas ez a hiszti a nagy semmin!”
 • 10. Én2 2008. november 23. 10:32
  „aranka2 nagyon jól látod ,sőt írástudatlan is a vásárhelyi helyzetet. A kábel tv bár nekem is az van sok gondom van vele és ha kihívom a szerelőket akkor csak ránéznek mondanak valamit és elmennek (ezek nem szerelők). Sokszor rossz a tv adás nem szólva az internetről. Ahhoz, hogy milyen magas az ár jobb szolgáltatást nyújthatának a vásárhelyieknek Nekem parabolám volt ami sokkal olcsóbb, nem volt vele gondom tizenvalahány évig, nem volt gond az időjárás sem.
  Úgy gondolom, hogy ebben a gazd helyzetben ( meg, hogy nincs vásárhelyen munkalehetőség) nem dönthet a polgm abban, hogy ki mit rak fel, azt amire pénze van, vagy teremtse meg ő a feltételeket és az elfogadható árat. Vagy mi vásárhelyiek már a tv se nézzük csak a vtv?l”
 • 9. piszkavas 2008. november 22. 21:32
  „4. vadlab
  Az építési hatóságok - legalább is Szegeden, ha jól tudom - korlátozzák, vagy fogják azt, hogy pl. a klímaegység nem jelenhet meg utcai homlokzaton...”
 • 8. gyarmati_nő 2008. november 22. 21:03
  „NameX, én azért valamelyest megértem azokat, akik nem egy űrállomásra hasonlító társasházban szeretnének élni... Én a klímáktól kapok agyérgörcsöt. Szerintem undorítóak, és most már gátlástalanul felpakolják vadiúj és 100 éves épületek homlokzatára egyaránt.”
 • 7. NameX 2008. november 22. 21:00
  „Nem kell azonnal minden mögött politikát látni. A tányéros parabola úgysem annyira megbízható (időjárási viszonyok, adás kódolások összevisszasága..) , hogy az emberek annál maradjanak. Egyébként ebben a pörgő és egyre pörgőbb világban úgy sem lesz majd az embereknek televiziót nézniük. Egy filmből egyet idéznék, ami a Harcosok Klubjában hangzott el. ..."nem érdekel bennünket semmi más csak a 500 csatorna..." Nem pontos az idézet, ebbe nem kell belekötni emberek, inkább nézze meg mindenki az említett filmet. A tartalma a lényeg. Szerintem sem ilyen apróságokkal kellene foglalkozni, hogy ki mit akasztat az ablakába, falára, akárhová. Ajánlom mindenki szíves figyelmébe, hogy ha már úgy is itt ül az internet előtt Laurent Wolf - Wash My World című videoklipjét.”
 • 6. efje 2008. november 22. 15:39
  „Az Antenna Hungária honlapján olvastam hogy elindult a DVB-T adás a szentesi toronyról is. M1, M2, Duna TV. A többi nyilván követi majd, bar az ATV, Hir TV fizetős lesz. Ehhez jó a régi hagyományos tetőantenna, az új plazma, LCD televíziókban mar többnyire benne van a digitális tuner. Nem art HD Ready vagy Full HD tv-t venni, mert ez a jövő. Mar az olimpiát is lehetett így látni. Nem muszáj kötődni egy szolgáltatóhoz sem, mert vannak mar okos belterik amivel ingyen nézel többszáz adót. A Tv2, RTL klub egyeduralma nem tart örökké. Habar addigra olyan Baratok közt, Megasztár függő leszel, hogy úgyse kapcsolod át akármit is adnak a másikon.”
 • 5. harcitomi 2008. november 22. 13:07
  „Természetesen a novemberben beköszönő téli időjárás után itt a következő bűne Lázárnak, nem hozat ide több kábelszolgáltatót! Lehet ő irányítja még a kereskedelmi adók idióta műsorszerkesztőit is, mikor melyik celebet kell megdugatni a következő valóságshowban.
  A VTV meg tényleg nélkülözhetetlen választási győzelmeihez, mert itt minden hülye azt nézi. Szegény vásárhelyieknek nincs lehetőségük megismerni a szocialista kormányzás világraszóló sikertörténeteit. Nem tudják a város irányítását a jobboldal kezéből kiragadni, és a messze földön ismert progresszív, sikert sikerre halmozó baloldalnak átadni.
  Csakis ez lehet a magyarázata, miért hány hupililát a vásárhelyiek 80% a szocialista kormány puszta említésére, sose jövök rá ha nem világítod meg a valós helyzetet, kedves Aranka!”
 • 4. vadlab 2008. november 22. 12:28
  „Rosszul látjátok a dolgot! Mindenkinek jogában áll szabadon eldönteni hogy mely szolgáltatót választja. A magánházak illetve a társasházak homlokzata saját illetve közösségi tulajdonban vanak. Ha jól tudom ez az épület falsikjáig terjed. Ha tovább ragozzuk a tányér ha kilóg a falsikból és előtte közterület van akkor a tányér közterületen van, igaz hogy a tulajdonomhoz van rögzitve. De ha kiteszem az erkélyemre és az nem lóg kivül a falsikomon, akkor nincs az a törvény ami beleköthetne a lavromba.”
 • 3. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 22. 09:42
  „Én sem tudom mire vélni ezt cikket. Ez egy természetes folyamat. Egyértelmű hogy a tányérantenna használata ólcsóbb! Azon kellene inkább elgondólkodni a monopolhelyzetben lévő kábelszólgáltatónak hogy vigye le a szólgáltatási árait a tányérosok szintjére.A másik meg hogy a kábeltévének teljesen ki van szólgáltatva a fogyasztó. Áremelés,tévéműsorok,karbantartás ugye addig nem lehet nézni a műsorokat és ezt teheti minden szankció nélkül. Mi többekközött ezekért is mondtuk le. Most fizetünk 150.-csatórnáért 2.700.-ft-ot. A kábel meg majd 6.0000.-ft vólt havonta. Hát van egy kis külömbség nem? Én is arra bíztatnám a kábeltévéseket hogy mi hamarább lépjenek ki és váltsanak inkább a sokkalta ólcsóbb tányérosra! Hát igen félő hogy azért is jelent meg ez a cikk hogy Lázinak nagyon piszkálja csőrét.És nagyon valószinűsíthető hogy valami uton módon gátat vethessen ennek a tányéros televiziós szólgáltatásnak.Van ám még téglajegyem eladó!!!!!”
 • 2. aranka2 2008. november 21. 22:30
  „Kezdődik a beetetés? Ezután majd olvashatunk arról, hogy millllyen sok polgár háborodik fel a parabolaerdők csúf látványán? majd következhet a gondoskodó önkormányzat, amely majd rendeletet alkot azok elpusztításáról? Végül jön a megnyugvás: mindenki nézheti a vásárhelyi Lázártévét, másnak meg coki?
  Ha meg ez fantazmagória, akor minek ez a cikk? Amúgy halkan jegyzem meg: a parabolák betiltása biztosan Lázár bukásához vezetne - talán meg is érné pár hónapra, egy-két évre leszereltetni azokat.”
 • 1. vadlab 2008. november 21. 17:14
  „Elnézést kérek, de nem nagyon értem a cikk lényegét! Minden városban ahol társasházak vannak, léteznek parabolák is. Az más kérdés hogy a környező városokban Szeged, Mindszent, Szentes nem 1 hanem több kábeltévés szolgáltató is van ahol egymásnak konkurenciát jelentenek és az árak is mérsékeltebbek.Igy a tányérosTV nincs annyira elterjedve. Az meg mindenkinek a szíve joga hogy milyen szolgáltatót választ. Engem nem zavar a sok antenna de azt elismerem, nem mindig szép látvány!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pert nyert Havránek a városháza ellen

Hódmezővásárhely - Tizenöt napon belül minden adatot ki kell adnia a vásárhelyi önkormányzatnak… Tovább olvasom