Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Parasztvakítás és önmegtartóztatás Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Ha a hónap végén megszavazzák a képviselők a polgármester javaslatát, jövőre ingyen dolgoznak majd Vásárhely városának. Döntöttek a belvárosban épült új sportcsarnok nevéről is: a befutó a Balogh Imre, a legendás bethlenes testnevelő tanár lett.
A gazdasági világválság meghatározó témája volt a tegnapi vásárhelyi közgyűlés napirend előtti felszólalásainak. A sort a szocialista Hernádi Gyula kezdte, aki javasolta: a képviselők a jövő hónaptól mondjanak le tiszteletdíjuk egyharmadáról, s önmegtartóztatással mutassanak példát. Erre Korsós Ágnes jegyző azt közölte, hogy Lázár János polgármester – mint utóbb megtudtuk, évek óta – nem vesz fel tiszteletdíjat. A városvezető pedig sokkal drasztikusabb ötletét tárta azonnal a nyilvánosság elé: a november végi rendkívüli közgyűlésre, amely a jövő évi költségvetési koncepciót tárgyalja majd, olyan előterjesztést készít, amely szerint a képviselők 2009-ben egyáltalán nem kapnának pénzt önkormányzati munkájukért (most körülbelül bruttó 150 ezret visznek haza havonta, bizottsági tagsággal együtt – a szerk.). Hernádi elfogadta, hogy néhány hét múlva térjenek vissza a témára.

A MIÉP-es Kovács László ehhez kapcsolódóan azt mondta: ezzel a lépéssel, amit ő támogatni fog, biztosan megnyerik 50 ezer vásárhelyi szimpátiáját, de hogy ilyen módon mennyit tudnak a városban élők helyzetén javítani, az már más kérdés. Hozzátette: hazánk elvesztette cselekvőképességét, a Nemzetközi Valutaalap gyámság alá helyezte az országot. Lázár pedig azt mondta, csupán parasztvakítás, hogy az IMF-hitel siker, és a testületnek kötelessége figyelmeztetni a lakosságot, hogy nagyon nehéz időszak következik, s aki teheti, takarékoskodjon. A polgármester szavai szerint az emberek többsége nem fél, mert nem érti, hogy tényleg nagy baj van – ezt bizonyítja az is, hogy hétvégenként a nagy bevásárlóközpontokban most is hatalmas fogyasztás szemtanúja lehet bárki. Egy későbbi napirendi pontban a decemberi közmeghallgatás témájáról szavaztak a képviselők, s a polgármester javaslatára a gazdasági válság vásárhelyi családokra gyakorolt hatása lesz a fő csapásirány.

A strand működésével kapcsolatos beszámolóból kiderült, hogy a tavalyi 112 millióhoz képest 14 millió forinttal csökkent ugyan a bevétel, de a működési költség is kevesebb, 237 millió helyett 203 millió forint. Ennek fő oka Molnár Attila vezető magyarázata szerint az, hogy a fedett uszoda több mint két hónapon át garanciális javítás miatt nem üzemelt, ez a bevételi és a kiadási oldalon is látszik.

Készült egy összefoglaló a Nemzeti fejlesztési terv pályázatain elért eddigi eredményekről. E szerint tavaly és idén 4,1 milliárdos fejlesztési forrást ítéltek meg Vásárhelynek és a kistérségnek, a beruházásokhoz összesen 2,2 milliárdos önerőt kell biztosítani.

Döntöttek a képviselők az új sportcsarnok nevéről is. Javaslatot tenni és szavazni lapunk honlapján is lehetett, a befutó a Balogh Imre, a legendás bethlenes testnevelő tanár lett. A pontos névformáról a családdal egyeztetnek.

Pengeváltás a ciklusokról

Személyeskedő megjegyzésektől sem volt mentes a MIÉP-es Kovács László és a szocialista Hernádi Gyula szóváltása a tegnapi közgyűlésen. Kovács a gazdasági helyzettel kapcsolatban azt mondta: Hernádi a múltkori ülésen állította, hogy a világválság ciklikusan alakul ki, s valószínűleg azért jutott erre a következtetésre, mert nőgyógyászként a menstruációs ciklusokkal napi szinten foglalkozik. Hernádi erre úgy reagált: ha Kovácsnak hozzá hasonlóan lenne közgazdász diplomája, tudná, hogy nem csak menstruációs ciklusok vannak. Egyébként pedig – tette hozzá – valószínűleg a korral jár, hogy Kovácsnak utóbbiról is csak emlékei lehetnek. Lázár János polgármester azt kérte, a képviselők gyakoroljanak önmérsékletet, mert bizonyos témák és kifejezések nem valók az évszázados falak közé. Erre Kovács megkövette Hernádit, de hozzátette, tudni szeretné, milyen témából és milyen források felhasználásával készítette közgazdasági diplomamunkáját. Lázár János viszont azzal vetett véget a teremben döbbenetet és derültséget egyaránt kiváltó pengeváltásnak, hogy a képviselők mindezt inkább egy vendéglátóhelyen vitassák meg.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 12. 10:01
  „FÓRUMOS! Hallod a fórumozás helyett inkább menjél el egészségügyi sétára a Kossuth térre.”
 • 42. félnótás 2008. november 11. 07:55
  „Fórumos!
  A munkahely ígérete, a szokás szerint majd a választási kampányban várható.
  Azután persze semmi!
  LJ ügyesen titkolta eddig, hogy nem veszi fel a fizetését.
  Most meg azt titkolja, hogy kinek adja (ha adja)
  Javaslom felkeresni a költségtérítésekről található honlapot, és látható az októberi költségtérítés (is)amit felvett az országgyűléstől. Nem tapasztalható önmérséklet!
  A bicikli?
  Az országgyűlésre is a város autójával és költségén jár, a költségtérítést persze felveszi. (l.: a több mint 18 millió esetét)
  Innentől kezdve felmerül, hogy az a "parasztvakítás" amit a fel nem vett fizetésről rebegett.
  Az Emlékpont ráfizetés, mint ahogy a fürdő is az!
  (Az élméynfürdőre már most jegyeket akarnak árulni a pénzhiány miatt)
  A kerékpárutak pályázati pénzből vannak, sok helyen festékből készültek (a sárga csíkok) amire nem hiszem, hogy pályázni lehetne.
  A multik? Fizetnek adót?
  Az 5 év mentesség akkor mi a csuda lehet?”
 • 41. Bullshit 2008. november 10. 21:57
  „Fórumos!

  Nem akarnék okos lenni, de:
  Egy városban ahol nincs munkahely, ott nincs iparűzési adó, tehát nincs bevétel sem, amit el lehetne költeni élményfűrdőre-uszodára, Emlékpontra, Picasso kiállításra, kerékpárútra meg miegymásra.
  Szerintem azt kellen költeni és beosztani, amink van. Először kifizetném a helyi vállalkozókat (és nem a számla lejárta után min. fél évre) és csak utána szednék adót.
  De hát én nem értek a politikához, közgazdasághoz, és főleg nem a "Parasztvakításhoz"”
 • 40. Fórumos 2008. november 10. 17:28
  „mackó: Hogy lj mit tett a városért? Szerintem sokat! Lett Emlékpontunk, mélygarázsunk, sok áruházunk, kerékpár utunk, Picasso kiállitásunk, lesz megújuló PMK-nk. Sajnos munkahelyünk nem, de ez még változhat!
  Az hogy a munkahelyéig nem gyalog vagy bicóval jár, természetes! A város első embere megérdemli és szerintem jár is Neki!”
 • 39. Kiss Attila 2008. november 10. 11:34
  „Hehe, itt vitáztok olyan dolgokról amikről senkinek sincs fogalma sem, hogy mi megy a háttérben :) Én se tudom, de nem is vitázom róla, inkább örülök a sportcsarnok nevének! Respekt!”
 • 38. mackó 2008. november 10. 09:59
  „fórumos- írd már le nekem, hogy mit tett lj a városért mert én nem tudom.
  A lakásától a mhelyig nyugodtan elmehetne biciklivel is hiszen egy ugrád ahhoz nem kell mercédesz

  A strandról ne is beszéljünk kb. 3 hete érdeklődöm minden reggel hogy mennyi jegyet belépőt vehetek az évvégéig, vagy ami kimarad azt átvihetem jövőre. Képtelenek választ adni , nem intéznek semmit nekik nem kell a vendég.
  A leengedett nagy medencébe pedig már egy hete nem dolgozik senki ezért nem halad a munka, igaz ezen tudnak spórolni. LEHETETLENEK!”
 • 37. valóság 2008. november 10. 09:54
  „most szerintem az teljesen mindegy mennyi multi van a városban! egyértelműen nem jó, mert a kiskereskedőket és a kis boltokat elnyomják, azonban nem kell megfeledkezni róla, hogy ezek a multik mennyi adót fizetnek a városnak!az pedig már engem személy szerint nem érdekel, hogy mennyire megy jól egy multi cégnek, hiszen ez nincs kihatással a városra és az itt élőkre!!amíg fizetik az adót a városnak, teljesen mindegy....”
 • 36. KilgoreTrout 2008. november 09. 16:01
  „Fórumos 2008.11.09. 05:30

  Mert kinek kell ebbe a városba multi?

  Nyilván annak a pár embernek, akikkel hétvégente tele van minden nagyobbacska bolt:))”
 • 35. kraszna 2008. november 09. 11:41
  „irástudatlan-tdi. hát az az igazság nem muszáj a camping lehet már elektromos kerékpár is csak az a kérdés hová járjon vele???????????????????”
 • 34. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 09. 11:01
  „KRASZNA.Jó lenne ha még most is campingel járna Lázár úgye? Az lenne még a szép!!!! :-))))”
 • 33. kraszna 2008. november 09. 10:48
  „fórumos egyébként én is tisztelem azt nem tudom hogy mennyit tett a városért mert én járok más városba is hát ott talán más a mérce a fejlödéssel de én mint a fél vásárhely SZENTESRE járumk strandolni mert OLCSOBB meg BARÁTSÁGOSABB CSALÁDIASABB és ez nem csak PÉNZ KÉRDÉS mármint a hozzá álás?????”
 • 32. Fórumos 2008. november 09. 05:30
  „Mert kinek kell ebbe a városba multi? Nem arra lenne szükség hanem rendes munkahelyekre! Nagyon sok politukussal elszaladt a ló, azt hiszik sokan hogy mindenki az Ő szinvonalukon él! A városban szépen fejlődik a kultúra, de az embereknek valamiből meg is kellene élni!
  Strand- Biztos szép lesz a 20 méter mély búvár merülő medence és tolongani fognak a búvárok. 1x voltam lent családostul -akkoris valami edzés volt az uszodában- úgyhát kint nyomorogtunk a szabadtéren.
  Gondolom a belépő ára ezzel nem csökkenni fog?! Mi Szentesre járunk, egyharmada az ottani belépő ára és az óriáscsúszdákkal a gyerekek is jobban érzik magukat!

  Egyébként én tisztelem Lázár Urat, nagyon sokat tett a városért!”
 • 31. szemfényvesztés 2008. november 09. 05:15
  „25. kraszna 2008.11.08. 09:45

  A Béke telepen van "multi"!
  Csak egy kicsit fekete -
  egy kicsit kicsi -
  nem kicsit drága....

  .....de a tiétek!:))))))

  És amíg az ott lessz,addig másik bizti nem épül!”
 • 30. benq11 2008. november 08. 19:24
  „ez az....”
 • 29. kraszna 2008. november 08. 13:41
  „irástidatlan-- hát szeretném de nem érem meg halyassan kopaszon meg balyossan én még emlékszem hogy cambingal hordta a táskát hát azota nagyot fordult a világ hálá a mi áldásos vogsolásunknak és a többi párt böszmeségének de lehet majd rajta ha mingenki ugy akarja és mindenkit hátha nem kilora mérnek???????????????????”
 • 28. ébredő 2008. november 08. 13:31
  „17-nek: bizony, bizony, a Fidesz az oka. Ha nem lenne, nem kellett volna licitálási versenyt rendezni a választáskor. Ez egyébként nem vonatkozik Vhelyre, itt ígérhet az ember mennyországot is, akkor is a Lázár-félékre szavaz a többség. Hogy miért, ők tudják, de 18 év után egyre inkább ráébrednek, hogy tévedtek, nem úrhatnám Lázárokra van szükségük, hanem igazi demokratára.”
 • 27. mackó 2008. november 08. 12:00
  „írástidatlan- IGEN szeretném látni, csak dolgozni nem szeret.
  freestyle- lj nagyon meggazdaodott ólyannyira, hogy egész életében nem lesz gondja ( 6 év alatt), de a tisztelt képv. testület is nézd meg őket míly kövérek, nagy házuk, új autójuk van, tanyájuk lett. Nem sorolom neked csak nyitott szemmel kell járni és látod, hogy nem olyan csórók mint mikor megválasztották őket.”
 • 26. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 08. 10:31
  „Addig piszkáljátok Lázárt hogy mérgében az egész vagyonáról lefog mondani!Sőt még a tisztségeiről is és elmegy a főldet túrni!Hát ezt akarjátok????”
 • 25. kraszna 2008. november 08. 09:45
  „nézetek a környezö városokba vagy olcsobb a strand vagy ahelyi lakosoknak kedvezmény van a belépöböl lásd gyopáros algyö stb. nálunk a parkolásért a levegöért a karbantartásért ami honapokig huzodik lézer dzsoni meg buvár medencét épit kell mint tanyára a villany a picasso kiállitást meg az ált. iskolásoknak is meg kellet nézni meg gondolom a közszolgáknak is azért duzzadt fel a létszámennyire nem tudom tudja e valaki a béke telepen miért nincs multi????????”
 • 24. bullshit 2008. november 08. 08:55
  „Csak nekem tűnik fel, hogy az uszoda vesztesége éves szinten 105 millió forint!!!! Ehhez képest a képviselők fizetése minimális. Jövőre meg építsünk még egy élményfürdőt is milliárdokért, hogy a másik nagy haszontermelővel az Emlékponttal együtt termelje a veszteséget. Tényleg ez kell nekünk? Vagy lehetne még egy Van Gogh kiállítás is, hátha kitermelné a biztosítási díj harmadát az az ötezer látogató.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhely tőkevonzó képessége jobb, mint a megyeszékhelyé?

Hódmezővásárhely - Egy kutatás szerint a befektetői döntések hátterében a városok jogalkotásának minősége is szerepet játszik. Tovább olvasom