Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Pénz és jó ízlés találkozott Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Pénz és jó ízlés találkozott száz éve a vásárhelyi Ady Endre utcában, amely a megyebeli építészek egyik kedvenc helye. A villasor néhány kerítésén most tábla függ: „eladó", ám az egyik legszebb itteni házat eredeti szépségében fogják helyreállítani.
A legrégebbi Ady Endre utcai ház sem öregebb százévesnél: miután szabályozták a Tiszát, és a Hód-tó kiszáradt, 1909-ben vetődött föl, hogy ezt a területet érdemes fölparcellázni. 1910-ben tartották a nyílt árverést az 550 négyszögöles portákra, és 1912-ben már három villa állt, többek között Konc Péter építőmesteré. A külterületnek számító új osztás a gyakori belvíz, a poros út ellenére később népszerű lett. A helyi elit építkezett itt a húszas, harmincas, negyvenes években – mutat Borus Gábor könyvtáros a Németh László könyvtárban egy országgyűlési választási névjegyzéket. A tulajdonosok között vannak betelepültek is, a történelmi Magyarország minden szegletéből. Konc építőmester, a malomtulajdonos Soltiak, a vendéglős Kmetykó Sándor és a másik vásárhelyi építész, Kruzslicz Károly neve mellett áll például Wilheim Istváné (született Budapesten) és Müller Árminé (Szabadka), mindketten kereskedők, továbbá Szarvai Béla drogistáé, azaz patikusé (Szabadka), Winternitz Imre ügynöké (Tata), Molnár Kelemen rendőrfelügyelőé (Szeged), Seres Béla református segédlelkészé (Barabás, Bereg megye), sőt már Dobai Imre kertészé is (Dorozsma). Tanárok, tisztviselők, jogászok, iparosok, egy-egy orvos, földműves. A 14. szám alatt emléktábla hirdeti Makai Ödön házát, ahol megfordult József Attila. Volt ez Szegedi utca, Vilmos császár sugárút, majd Horthy Miklós utca. Széles, egyenes utat húztak, keramitkővel burkolták, platánsort ültettek. Novák István szegedi építésztől tudjuk, hogy amikor Vásárhelyen lakott, mindig erre sétált a legszívesebben. Más szakmabeliek is számon tartják az utcát.

Kendi Imre építész az Ady Endre utcán. Tanítani való a régi mesterek munkája. A szerző felvétele
Kendi Imre építész az Ady Endre utcán. Tanítani való a régi mesterek munkája. A szerző felvétele


– Az itteni jólét és igényesség alapja, bármennyire is hihetetlen a maiak számára, a jövedelmező mezőgazdaság volt. Hódmezővásárhely az alföldi gabonakereskedelem egyik központja, fontos hely volt, meghatározó középületeit jó mesterek tervezték, és ahogyan ez másutt is zajlott, munkájuk mintát adott, befolyásolta a helyi építőmesterek és építtetők ízlését – mondja Kendi Imre vásárhelyi okleveles építészmérnök, aki most az 58. szám alatti villa stílushű felújítását tervezi a tulajdonos megbízásából. – Miért tetszenek nekünk az itteni házak? Először a nagyvonalú térszervezés, a levegős elrendezés, a körüljárhatóság miatt, és hogy pontosan fejezték ki a polgári társasági életet élő tulajdonosok igényeit. Továbbá az eklektikus, szecessziós stílus miatt, amely itt is beemelte a helyi építészet hagyományos elemeit a modern stílusjegyek mellé. A Szőke cukrászda mögötti fő épület például Kós Károly építészetének hatását őrzi gyönyörű „kalapjával". Végül pedig: itt a legtöbb házon, a modern, kísérletező villákon is érződik, hogy készítőik szerették az építőanyagokat, jól ismerték az általuk behatárolt lehetőségeket, és tisztelték az aranymetszés szabályait. A mi szakmánkban ehhez az elvhez sokan máshogyan viszonyulnak, a nagy építész pedagógusok azonban mindig javasolják a tanulmányozását, nem véletlenül.

Az építész úgy tartja, egy ilyen házat birtokolni nemcsak dicsőség, felelősség is, és szerencse, hogy az utca legtöbb lakója ezt tudja is vállalni. Voltak régen nem jól sikerült felújítások, de az utcába illeszkedő hangulatú új ház is épült már. Az egészségközpontnak helyet adó villa bővítése – Kiszeli Róbert terve – szintén jól sikerült. Előfordul, hogy az utca képéhez kevéssé passzoló házra az új tulajdonos ideillő faerkélyt készíttet, vagyis van remény.

Olvasóink írták

 • 16. csd79 2012. november 02. 14:33
  „Micsoda tehetség! Nagyszerű, csak az a baj, hogy ő az egyik kis pont, aki ebben a projektben benne van. Vagy csak ő volt eléggé fotogén, meg persze nagyképű is ahhoz, hogy csak magát említse... "Szeretlek", Vásárhely! (egyre jobban) :-(”
 • 15. aranka2 2012. október 30. 17:40
  „Kedves Emese03, ha elképzeled magad előtt Vásárhely térképét, magad is rájössz, hogy a Kálvin tér, vagy a Bagolyvár forgalmának az Ady Endre utcához nyilvánvalóan semmi köze. A Szeged - Orosháza útvonal akármerre is megy át Vásárhelyen, sem a Bagolyvárat, sem a Kálvin teret nem tudja kikerülni. Kivéve persze, ha az újvárosiak teljesen érthetetlen ellenállásán nem hiúsult volna meg az un. tehermentesítő út.”
 • 14. emese03 2012. október 28. 13:31
  „Rossz indulat beszél belőlem : úgy hallottam , hogy az Ady Endre utcának is köszönhetjük , hogy a Bagolyvárra , a Kálvin János térre , a Jókai utcára lett zúdítva az átmenő forgalom ..igaz ez ?? Közlekedés szervezésből: 1/”
 • 13. UtólagKapitány 2012. október 28. 08:56
  „Várjuk az összes többi villa felújítását, kár lenne ezekért a mesterművekért!”
 • 12. mivan? 2012. október 28. 08:50
  „Aki még nem látta és érdekli az Ady utca látogasson el Vásárhelyre. Fogjátok fel úgy mint egy reklámfogás.”
 • 11. alexy 2012. október 27. 18:49
  „Kedves Bakos András!

  Köszönöm, köszönjük részletes és kimerítő válaszát. Ha legelső kommentjében is így válaszol ("mondhatta volna szebben, kislovag"), nem ragadok klaviatúrát. Egyébként nick név ide, nick név oda,(azt hiszem nem egy, s nem kettő újságíró használ álnevet) kérem egyet soha ne felejtsen el: én, mi vagyunk az olvasók, akikből őn is megél, s ha néha visszajelzésünk van azt ne vegye személyes sértésnek. Higyje el mi is, ahogy gondolom Ön is, csak mégjobb lapot akarunk.
  Tisztelettel maradtam, mint lent is: egy olvasó”
 • 10. aranka2 2012. október 27. 13:23
  „A villáknak a régebbi időkben nevet adtak, általában női nevet. Az 58. sz. Lenke-villa volt, a Lenke névnek a még ma is meglévő keretes dróthálóra applikált betűi 30-40 évvel ezelőtt olvashatóak voltak az épület tetején. Szép lenne, ha a felújítás ilyen részletekre is kiterjedhetne - bár a Lenke név visszaadása feltehetően lehetetlen.”
 • 9. bakosandras 2012. október 27. 08:59
  „Kedves Alexy!
  Igen, a kedves olvasónak akkor is igaza van, amikor sérteget, persze nicknéven, mert úgy korrekt. :)

  Több képet is készítettem, vannak olyanok, amelyeken jobban látszanak a házak, és olyanok is, amelyeken csak egy ház van. Kaptam a könyvtártól egy olyan régi fotót is, amely repülőről készült évtizedekkel ezelőtt, az utca látható rajta, a kertekben áll a víz. Ez is jó lett volna még, mert mutatja, hogy a tó valamikori medrében milyen könnyen alakult ki belvíz. A szerkesztő mégis ezt a képet választotta, és jogosan. Mert a cikk jelentős részben az egész utcáról szól, és kis részben arról a házról, amelyen az építész is dolgozik.
  Ha megfigyelte, az újságokban megjelenő képek 90 százalékán vannak emberek, nem véletlenül. Amit írtam, tényleg közhely, de igaz: kutatások igazolják, hogy az olvasók az újságban először a fotót nézik meg, ha egy oldalon több kép is van, először mindig azt, amelyiken ember látható, lehetőleg minél közelebbről. Ami még a fotón látható, azt is az emberhez viszonyítva nézik.
  Azt, hogy a sajtófotón mindennek a mértéke az ember, Gyenes Kálmán fotóriporter, fotóművész kollégámtól tanultam.
  Tisztelettel
  Bakos András”
 • 8. Ganxta 2012. október 27. 00:32
  „2. kakoszeged 2012.10.26. 10:47

  Azért, hogy lézerrel se lehessen eltüntetni Vásárhelyről...”
 • 7. alexy 2012. október 26. 22:57
  „Kedves Bakos András!

  A kérdés maximálisan jogos, miért nem a házról (is) készült fotó, ha az olyan szép, érdekes, hogy cikket írjon a felújításáról. Az ön válasza szánalmas, provincionális és buta. "Mindennek az ember a mértéke" ezt honnan vette, ha elárulná megköszönném. Roppant bölcsnek tűnik, valójában egy idétlen közhely így. Pl. ha mindennek az ember a mértéke, akkor a Jupiter holdjainak is akár? Bár én nem vagyok újságíró és fotós, de én a ház elé állítottam volna a riportalanyomat, és akkor mint tudja a kecske is meg a káposzta is... Mert hogy mindennek a mértéke, egy jó újságíró esetén, szerintem, a pozitív kritika elfogadása, megszívlelése.”
 • 6. Lixus_kzs 2012. október 26. 16:36
  „Lehetne képgalériát is készíteni a cikkekhez, nemcsak 1-1 fotót. Mondjuk nekem nem ujdonság, hobbim az építészet.”
 • 5. bakosandras 2012. október 26. 13:39
  „2. Azért őt fotóztam az utcán, mert egyrészt ő megszólal a cikkben is, másrészt mindennek az ember a mértéke.”
 • 4. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. október 26. 12:57
  „Kendi az minek a beceneve?
  XD”
 • 3. papika56 2012. október 26. 12:27
  „..." birtokolni nem csak dicsőség ....."
  De nem ám ! Ha nem rengeteg pénz ! Ekkora épületet rendbetenni, felujjítani, a havi rezsit kifizetni ...nem elég a minbér, v. a 47 ezer ft os havi fix. !!”
 • 2. kakoszeged 2012. október 26. 10:47
  „mé kendiről van kép? mé nem a házról?”
 • 1. hm... 2012. október 26. 08:36
  „Az én dédnagyapám ács volt. Ady Endre utcai épület ácsmunkálataiban részt vett. Számomra családi emlék ezen épületek. Még a kishomoki tornyos tanya (mi így hívjuk a családban) ács munkáit is Ő végezte el.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KFOR-8: lövészet a kiképzésen

A KFOR-8 missziójára készülő katonák lövészetével ért véget az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében a felkészülés második üteme. Tovább olvasom