Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Pénz ütötte a gazdák markát

Huszonkét család kapta meg tegnap Mindszenten az elmaradt járandóságát, azaz a haszonbérleti díjat. Nemcsak földtulajdonosoknak osztott pénzt Lázár János országgyűlési képviselő, hanem a külső üzletrész-tulajdonosoknak is, akik miután évekig hiába kérték a jelenleg felszámolás alatt álló helyi szövetkezettől a részüket, bírósághoz fordultak, s megnyerték a pert.
Marton László és felesége nagyon örült a végre kézhez kapott pénznek. Fotó: Tésik Attila
– Nagy táskát hoztam, hogy beleférjen az a hatalmas összeg, amit kapok – jegyezte meg kedélyesen Szabó Istvánné tegnap a mindszenti ipartestületi székházban, ahol a még elmaradt földhaszonbérletet osztották ki. Az asszonynak egyébként fogalma sem volt arról, hogy mennyi jár majd neki, de mint mondta, minden pénz jól jön. Kisnyugdíjas, ezért élelmiszerre költi majd.

Tárgyalások eredménye

A felszámolás alatt álló helyi szövetkezet nevében csak részben egyenlítette ki a tehenészetet megvásárló olasz érdekeltségű cég a földtulajdonosok bérleti díját. A felszámolóbiztossal Lázár János országgyűlési képviselő folytatott tárgyalásokat, s ennek eredményeként az elmúlt év végén mintegy 200 mindszenti, mártélyi, székkutasi gazda jutott hozzá pénzéhez. Ennek folytatásaként tegnap 22 család vette át járandóságát Lázár Jánostól. Úgy tűnik, az utolsó fejezetéhez érkezett a haszonbérleti díj kifizetésének ügye, mondta az országgyűlései képviselő, hiszen most már azok kapják meg a járandóságukat, akik az első körben nem jelezték igényüket, vagy nem bíztak a sikerben.

Tóth Mihályné és Lázár János beszélget. Az asszony külsőüzletrész-tulajdonosként visszakapta a perköltséget. Fotó: Tésik Attila
A juss az juss


Mindszenten tegnap azonban nemcsak a földhaszonbérletet osztotta ki Lázár, hanem azok a külsőüzletrész-tulajdonosok is megkapták a jussukat, akiknek miután nem adta ki a részét az egykori szövetkezet, perre vitték az ügyet, s meg is nyerték azt. Így aztán öt család jutott hozzá a visszatérített perköltséghez, s ezzel tegnap összesen több mint egymillió forintnak lett új gazdája.

Tizenhárom év huzavona után végre pont került Tóth Mihályné ügyére is. A mindszenti asszony és családja ugyanis még 1992-ben döntött úgy, hogy a helyi termelőszövetkezettől kikéri külsőüzletrész-tulajdonát. Ám hiába adták be igényüket, különböző indokokkal elutasították kérelmüket. Ez idő alatt egyébként kétszer alakult át a mindszenti szövetkezet.

„Győzött az igazság"– Már évekkel ezelőtt láttuk, hogy nem lesz semmi a szövetkezetből, ezért akartuk kikérni a külső üzletrészt, ám hiába. Most már végre megnyugodhatunk, hogy lezárult az ügy, s győzött az igazság. Igaz, ha még 1992-ben megkapjuk a részünket, akkor egy jó traktort vásárolhattunk volna belőle, most meg mondjuk négy gumiabroncsra futná – magyarázta az asszony, aki azért valamelyest elégtételt érez, hogy tegnap átvette a 360 ezer forintos perköltséget.

Bár a Marton Lászlónak és feleségének szánt borítékban ennyi pénz nem lapult, a házaspár nagyon örült a perköltség kifizetésének, a 67 ezer forintnak is. A pénzt a jószágaik takarmányozására költik majd, árulta el mosolyogva Marton László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százéves templom arany óramutatókkal

Új toronyórát kapott az idén százesztendős tabáni református templom, amelynek immár mindkét… Tovább olvasom