Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Perel és kártérítést kér Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely - Pártállástól függetlenül szavaztak úgy a vásárhelyi képviselők a tegnapi közgyűlésen, hogy a város perel és kártérítést kér, miután a Legfelsőbb Bíróság kimondta: alkotmányellenes jogszabályon alapult az Erzsébet-kórház leépítése.
Mozgalmat indít a vásárhelyi önkormányzat, hogy felmérje, az Erzsébet-kórház 2007-es leépítése miatt milyen kár érte a város és környező települések lakóit – jelentette be a tegnapi közgyűlésen Lázár János polgármester. Mint arról egy hete beszámoltunk: két és fél éves hercehurca után a Legfelsőbb Bíróság kimondta, alkotmányellenes jogszabályon alapult a kormány döntése, amellyel leépítette a vásárhelyi kórházat, jogsértő volt az eljárás, amely figyelmen kívül hagyta az intézményben végzett szakmai munkát. Az egészségügyi reform egyik lépéseként mintegy 300 aktív ágyból eredetileg 161 maradt volna a kórházban – az 50 százalékos csökkentésbe a város is belement, nem sokkal később azonban 116 ágy megtartásáról született miniszteri határozat.

Több mint két éve dokumentálják a kórházban, milyen veszteségek érték a helybelieket a döntés miatt. Várják a lakosok jelentkezését is – hangzott el a közgyűlésen. Lázár János hangsúlyozta: a kórház veszteségeit is tisztázni kell, hiszen kényszerűségből 400 dolgozótól kellett megválnia az intézménynek. Korábban már az is elhangzott, a város 1,3 milliárd forintos kártérítést kér, és vissza akar kapni 45 ágyat.

Megszüntetett kórterem a vásárhelyi kórházban, 2007-ben. 45 ágyat kérnek vissza. Archív fotó: Tésik Attila
Megszüntetett kórterem a vásárhelyi kórházban, 2007-ben. 45 ágyat kérnek vissza.
Archív fotó: Tésik Attila

Több pert is indíthat az önkormányzat közgyűlési felhatalmazással, mindezt pártállástól függetlenül, egyhangúlag szavazták meg a vásárhelyi képviselők. Pontosan úgy, mint korábban azt, hogy a város ne hagyja annyiban a miniszteri határozatot, forduljon bírósághoz.

Lázár szerint az is kiderült: nem lehet önkényesen döntéseket hozni. Hangsúlyozta, precedens értékű lesz a kártérítési per. Már csak azért is, mert az országban 44 kórház, fenntartó támadta meg a Fővárosi Bíróságon az ágyszámrendeletet, és az intézmények sorra el is vesztették a pert. A Legfelsőbb Bíróságra viszont csak néhány település vitte tovább az ügyet.

– Nem heverte ki a kórház a brutális miniszteri döntést – fogalmazott Kovács László MIÉP-es képviselő a közgyűlésen. A városatya szerint a 2007 márciusa előtti és az az utáni megbetegedési, sőt a halálozási mutatókat is össze kell majd vetni a károkozási elemzés során. A munkáspárti Havránek Ferencnek viszont kétségei vannak afelől, hogy a perben kap-e vissza valamit a város vagy a kórház. Ugyanakkor úgy vélte: a jogi győzelem is szép.

Kakasszék: két hónapos várakozás

A közgyűlés főbb napirendjei között szerepelt még a kakasszéki reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs osztály beszámolója is. Sonkodi Gábor osztályvezető főorvos képviselői kérdésre elmondta: két-két és fél hónapot kell várnia a páciensnek, hogy bejusson Kakasszékre. A sürgős eseteket viszont azonnal kezelik. Az Erzsébet-kórházhoz tartozó mozgásszervi rehabilitációs osztály 99 ágyára területileg 53 ezer lakos jut, míg a reumatológia 17 ágyára 170 ezer.

Olvasóink írták

  • 1. cikicakk55 2009. június 19. 21:06
    „Én is tudok saját példát rá,mivel is járt az ágyszámleépítés.Például a baleseti sebészet megszüntetése.Anyósom éjjel elesett, és mentőt kellett hívni hozzá.A 93 éves, pokoli fájdalmakkal küzködő asszonyt, a mentő Szegedre kellett, hogy bevigye, ráadásul Vásárhelyen két rohamkocsi van csak.Szegény mentősök, csak azon drukkoltak, hogy addig ne legyen 2 infarktus, vagy agyvérzés a városban,mert akkor valaki meg is halhat.Mind ez azért,mert a tőlünk 5 percre lévő szerintem kifejezetten jó baleseti sebészetet megszüntették.Szegeden majdnem fél óráig kellett várni,mire a portás feltudta ébreszteni az ügyeletes orvost,pedig a mentő rekord idő alatt,( 15 perc) ért oda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Asztalt lebegtet, lányát szurkálja a székkutasi bűvész

Székkutas - A kanálgörbítés nem más, csak illúzió, mint ahogy az asztallebegtetés is – mondja Molnár Imre székkutasi bűvész, aki a 80-as években vált a műfaj rabjává. Ma már több ezer trükkje van. Tovább olvasom