Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Perelik a mártélyi iskola egyik megmentőjét

Mártély - Lakáselhagyásra szeretné kötelezni bírósági úton a mártélyi Varga Istvánt és családját főbérlőjük. A tízgyermekes székesfehérvári család hallott az önkormányzat iskolamegmentő akciójáról, ezért jött a községbe.
Lakáselhagyásra szeretné kötelezni bírósági úton a mártélyi Varga Istvánt és családját főbérlőjük. A tízgyermekes székesfehérvári család hallott az önkormányzat iskolamegmentő akciójáról, ezért jött a községbe. Egy helyi lakostól bérelnek házat, melyet saját pénzükön részben fel is újítottak, s arról is szó esett, hogy később megvennék. Aztán elmérgesedett köztük a viszony, így a háztulajdonos szerint menniük kell.

Négy hónapja költözött albérlőként a tízgyermekes Varga István és felesége a mártélyi Fő utca 31. szám alá. A háromszobás épületet és az udvart felújították, rendbe tették. Az apa kőműves, de baleset érte, leszázalékolták, nem dolgozhat, így a két legnagyobb fiú, a 21 éves Sándor és a 14 éves István vállalta magára a munkát. Szakembert nem kellett hívni, mert a nagyfiú maga is kőműves.

Az önkormányzat kimarad

– Az önkormányzat magánszemélyek ügyeibe, bérleti szerződéseibe nem avatkozik bele. Vargáék nem pályáztak az ingyentelkek egyikére sem, nem a programunk révén kerültek a községbe, és ha nem jöttek volna, az iskola fönnmaradásához szükséges gyermeklétszám most akkor is meglett volna – mégis örültünk érkezésüknek, mivel ezután mindig számítani fog, mennyi gyerek jár a hetedik-nyolcadik osztályba, és az ő jelenlétüknek is köszönhetően később is meglesz a szükséges létszám – nyilatkozta lapunknak Balogh Jánosné. A polgármester szerint az a legnagyobb gond, hogy a felek nem készítettek írásos szerződést, csak szóban állapodtak meg a feltételekről, így utólag már nehéz igazságot tenni. Baloghné egy baráti beszélgetésen megpróbálta összebékíteni a vitatkozókat, de nem járt sikerrel.

– Én szentesi vagyok, de Székesfehérváron ismerkedtem meg a férjemmel, s a házasság után oda is költöztem. Egy ismerősünkön keresztül hallottunk a mártélyi lehetőségről, így belevágtunk. Az ingyentelekre azért nem pályáztunk, mert nincs elegendő pénzünk a későbbi házépítésre, így maradt az albérlet – árulta el a főállású anya.

Eleinte semmi gond nem volt a háztulajdonos és a család között. Megállapodtak, hogy havonta 18 ezer forint bérleti díjat, valamint rezsit fizetnek. Egy havi díjat előre kauciónak oda is adtak. Egy hónapra rá – Vargáék szerint – a főbérlő azzal jött hozzájuk, nem fizetik rendesen a közüzemi számlákat. Ezt azért nem tudták megtenni, mert a tulajdonos címére érkeztek a csekkek, amelyeket ő nem adott át nekik.

– Az összes spórolt pénzünk ráment a felújításra. Mintegy 450 ezer forintot fizettünk ki az anyagra. Tizenkettőnknek havonta mindenestül – rokkantnyugdíj, családi pótlék – 200 ezer a bevételünk. A kisszobában nem volt mennyezet, a nagyban pedig tízcentis repedés a falakon, és szinte kaszálni lehetett volna, akkora gaz állt bent. Az udvart pedig gyom és lom takarta. Egy hónapot dolgoztunk rajta. Úgy látszik, hiába – mondta a családfő.

A ház komfort nélküli volt, Vargáék csináltak fürdőszobát, és csatornáztak is. Szerintük még júniusban abban állapodtak meg, hogy jövőre kétmillió forintért megveszik a házat. Aztán a tulajdonos kisvártatva 4,5 milliót kért, majd néhány hete közölte velük, menjenek. Pedig még ő maga jelentette be az önkormányzatnál a tizenkét tagú családot állandó mártélyi lakosnak a házába.

– A ház egyáltalán nem volt romos Vargáék érkezése előtt. Áprilisban magam meszeltem ki kívülről. Az sem igaz, hogy nem akartam nekik odaadni a csekkeket. Két számlát én vittem át nekik, amit azért nem vettek el, mert azt mondták, nincs pénzük – tudtuk meg a tulajdonostól, Székely Istvánnétól.

Elmondta, nagyon megdöbbent, amikor a bérlők felújították a házát, s kérték tőle a 450 ezer forintot. Állítása szerint elmagyarázta nekik, ő nem kérte a javításokat, csatornázást és egyebeket, mert jelenleg nincs pénze rá. Özvegyként egyedül neveli a lányát, kevesebb mint havi 80 ezerből.

Azért sem fizet, mivel nincs semmi számla a munkáról. Ráadásul az albérlőinek díjhátralékuk is van, valamint közüzemi számlákkal is tartoznak. Székely Istvánné hozzátette, ezenkívül több dolog is eltűnt a házából, amit egyelőre nem is szándékozik eladni.

– Már többször kértem őket, menjenek el. Mivel ezt nem tették meg, ezért azt szeretném elérni, hogy a november 6-i tárgyaláson a vásárhelyi városi bíróság lakáselhagyásra kötelezze Vargáékat. Higgye el, eleinte még semmi sem utalt arra, hogy végül per lesz az ügyünkből – mondta végül Székely Istvánné.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Mihály-napi juhászszámadás a vásárhelyi tájházban

Hódmezővásárhely - A Szent Mihály-napi juhászszámadás hagyományát idézték fel szombaton a vásárhelyi… Tovább olvasom