Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Perre mehet jó hírnevéért Hódmezővásárhely

Hódmezővásárhely - Egymillió forintos kártérítéssel járhat az a polgári peres eljárás, amelyet a város jó hírnevének megsértéséért indíthat Vásárhely polgármestere, Almási István – határozott a legutóbbi közgyűlés. Korsós Ágnes címzetes főjegyző szerint a negatív híresztelésnek nagyobb a gazdasági kára, mint amennyi politikai hasznot kovácsolhat belőle bárki – utalt az időközi polgármester-választás kampányára.
A város jó hírnevének megsértéséért indíthat polgári pert Vásárhely polgármestere, Almási István – döntöttek a képviselők a legutóbbi közgyűlésen.

– A korábbi választási kampányokban szó sem esett például a város anyagi helyzetéről. A szeptember 2-án tartott időközi polgármester-választás előtt előszeretettel emlegették Vásárhely adósságállományát. Persze azt elfejeltették hozzátenni, hogy a településnek nincs működési hiánya vagy a fejlesztéseket minden képviselő, pártállástól függetlenül megszavazta. Arról sem beszéltek, hogy a beruházásokhoz szükséges önrészt a város költségvetésének terhére kell előteremteni, akár hitellel. Önkormányzati képviselőként inkább a város gazdasági pozícióját rontották, amit őszintén, nem is értek. Az ilyen híreszteléseknek nagyobb a gazdasági kára, mint amennyi politikai hasznot tud kovácsolni belőle az ellenzéki, vagy akár fideszes képviselő – magyarázta lapunknak a közgyűlési döntés hátterét Korsós Ágnes, Vásárhely címzetes főjegyzője.

Akik nem szavazták meg

A jó hírnév megsértésével kapcsolatos közgyűlési előterjesztést három önkormányzati képviselő nem szavazta meg. Molnár Lászlóné (Jobbik) azt mondta, úgy látszik, hogy ezentúl nem lehet majd kritikát megfogalmazni a képviselőknek, sem véleményt mondani. A régi időket idézi mindez, egyébként pedig van már Vásárhelyen Emlékpont, „nem hiányzik még egy a városháza tornya alá". Havránek Ferenc (Zöld Baloldal) úgy vélte: ez egy „felségsértési törvény". Nem világos számára, mit jelent konkrétan a jó hírnév megsértése. Szerinte ennek a félelemkeltés a célja. A szocialista Kis Andrea úgy vélte: ezentúl vigyázni kell arra Vásárhelyen, hogy a másként gondolkodók mit mondanak. 

 
Az időközi polgármester-választás kampányához kapcsolódó korábbi sajtótájékoztatókon az MSZP és a Jobbik is beszélt a város adósságállományáról. A szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP alelnöke, Gúr Nándor vásárhelyi sajtótájékoztatóját követően a címzetes főjegyző közleményt is kiadott, amely szerint a várost lejárató és valótlan állításokat tartalmazó nyilatkozatok sértik a település jó hírét, megsértik a vásárhelyi polgárokat, és súlyos károkat okoznak a közösségnek. Ezért kezdeményezi a közgyűlésnél Gúr Nándor ellen a polgári peres eljárás indítását, 1 milliós kártérítéssel.

Még nem indított polgári peres eljárást Almási István polgármester a város jó hírnevének megsértéséért, a közgyűlés csak elfogadta ennek a lehetőségét – hallottuk Korsós Ágnestől. A címzetes főjegyző úgy véli, a negatív kampány már következményekkel is járt. Minderről egyébként a közgyűlési, mintegy 1,5 órás vitában is szó esett. Kovács Pál, a Hód-Menza Kft. ügyvezetője hozzászólása kapcsán azt mondta a képviselőknek: a közétkeztetést végző cégről szóló valótlan híresztelések gazdasági károkat okoztak a kft.-nek.

A város gazdasági rossz hírét keltők akár azt is elérhetik, hogy a pénzintézetek vagy a kivitelezők rosszabb döntést hozzanak Vásárhellyel kapcsolatban, mint ami a reális lenne – jegyzete meg a közgyűlésen Lázár János országgyűlési képviselő (Fidesz).

Olvasóink írták

62 hozzászólás
 • 62. énkérekelnézést 2012. szeptember 25. 19:58
  „megsértik a vásárhelyi polgárokat, és súlyos károkat okoznak a közösségnek.....mondják ők.”
 • 61. UtólagKapitány 2012. szeptember 24. 20:50
  „Mikor mennek perre néhány új munkahelyért?”
 • 60. lepkehalo 2012. szeptember 24. 19:31
  „"57. DMagóg 2012.09.23. 15:03

  Az idelátogatók szerint rontja a város jó hírnevét a "Vásárhely-szag"!"

  DMagóg, a szaggal semmi baj, az idelátogatók rontják a jó hírnevünket, hogy beszélnek róla! BEPERELNI MIND!!!!”
 • 59. booo 2012. szeptember 23. 15:44
  „55. besenyőmiskabácsi - Olvass országos újságokat, azokban többen tudni vélnek valamit, persze a helyi lapok csendben vannak.”
 • 58. booo 2012. szeptember 23. 15:42
  „57. DMagóg - Osztom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 57. DMagóg 2012. szeptember 23. 15:03
  „Az idelátogatók szerint rontja a város jó hírnevét a "Vásárhely-szag"! Az időnként rátelepülő dögtelep szag, csatorna és trágya, valamint sertéstelep szag. Kánikulában különösen gyomorforgató! Mindez nagyban rontja a jó hírnevünket, sőt rossz hírünket keltik, nem alaptalanul! Perelni kellene!”
 • 56. bölcsleo 2012. szeptember 23. 12:26
  „miskám......amit állandóan beszélsz.........”
 • 55. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 22. 23:53
  „" 47. anzseliza 2012.09.21. 14:06
  Azt hallottam, a tanárokat is közmunkásokká akarja átminősíttetni januártól.
  Hallott erről, vagy tud erről valaki valamit a hozzászólók közül? "

  Sajnos az erkölcsi érzéke, azaz érzéketlensége maximálisan meg van hozzá a "vezetőségnek".”
 • 54. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 22. 23:45
  „49. bölcsleo 2012.09.22. 08:17
  aki rémhírt terjeszt....büntessék meg....helyes......i

  No és hol volt a rémhír ??????”
 • 53. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 22. 23:43
  „50. DMagóg 2012.09.22. 09:17
  .... s bölcsebb dolog többett beszélni a rosszról -mert azon kellene változtatnunk-, s nem homokba dugva a politikusi fejünket, csak a jóról, ám arról sokat. Nem nyerő!

  Sajnos nyerő a dolog. Lásd hatezer támogató szemben a három részletben történő hatezer ellenszavazóval.”
 • 52. besenyőmiskabácsi 2012. szeptember 22. 23:39
  „Lehet hogy ezt -vagy hasonlót- nevezték annak idején diktatúrának?
  Az "átkosban" is ha bíráltad a rendszert, mentek a fekete autós, öltönyösök.

  Majd csak leesik már a tantusz, hogy ezek az idők jönnek vissza. A "röhej" persze az, hogy hatalmas pénzeket költött a város az Emlékpontra. A jelek szerint teljesen értelmetlen módon.”
 • 51. xenopus 2012. szeptember 22. 10:17
  „50. DMagóg
  Igazad van! A "rossz hírnév" lehet akár egy olyan probléma is, amelyen változtatni kellene, de mivel tabu igy beszélni sem szabad róla. Ha megszólalsz 1 milla és per. Hol a szólás szabadsága, ami egy UNIÓS és EMBERI jog?

  Lehet hogy ezt -vagy hasonlót- nevezték annak idején diktatúrának?
  Az "átkosban" is ha bíráltad a rendszert, mentek a fekete autós, öltönyösök.”
 • 50. DMagóg 2012. szeptember 22. 09:17
  „Vannak -mások által is elismert- jó tulajdonságaim (jó hírnevem).
  Vannak -általam elismert- rossz tulajdonságaim (rossz hírnevem).
  Rossz tulajdonság lenne az, ha nem tűrném a rossz tulajdonságaim felemlegetését.
  Kétségessé válnának a jó tulajdonságaim (jó hírnevem), ha azok védelmében ringbe szállnék, görcsölnék.
  A valós jó tulajdonság (jó hírnév) nem rontható, nem rombolható le! Kelthetik rossz híremet, ám annak alaptalansága ellentétes hatást vált ki, kivéve ha -a harag rossz tanácsadó- kétséges kimenetelű pereskedésbe kezdek, kínomban, mert cáfolnom kell, hogy volt annak némi valóságalapja.
  A jó és a rossz hírnév párban járnak. Együtt kell élni velük, s bölcsebb dolog többett beszélni a rosszról -mert azon kellene változtatnunk-, s nem homokba dugva a politikusi fejünket, csak a jóról, ám arról sokat. Nem nyerő!”
 • 49. bölcsleo 2012. szeptember 22. 08:17
  „aki rémhírt terjeszt....büntessék meg....helyes......ittazok fröcsögnek akik állandóan szidják a várost.......elég volt......”
 • 48. zehn 2012. szeptember 21. 18:59
  „47. Azt azért már csak nem merik. Bár Birkavárosban/volt Hódmezővásárhely/ azt is lehajtott fejjel elfogadnák.”
 • 47. anzseliza 2012. szeptember 21. 14:06
  „Azt hallottam, a tanárokat is közmunkásokká akarja átminősíttetni januártól.
  Hallott erről, vagy tud erről valaki valamit a hozzászólók közül?”
 • 46. papika56 2012. szeptember 21. 13:41
  „t. 26. jól beszélsz !
  Tudjátok : --halottról csak jóót --v. semmit!...
  Bírkavásárhely vezetői --jóó hülyének nézi a lakosokat.Megérdemlik ! ők választották !!!
  " Jogállam---diktatúra---KÁOSZ !!!! " ez van ma !!!”
 • 45. szatyi 2012. szeptember 21. 08:26
  „Lehet, hogy ezzel rontom a város jó hírnevét?:

  http://hetivalasz.hu/itthon/decemberben-egymilliardot-kell-torleszteniuk-54937”
 • 44. killust 2012. szeptember 21. 08:01
  „"Lázár János deklarálta, hogy a heti tízezer forintból még félre is lehet tenni. (Emlékeztetőül: a nyolc órában dolgozó közmunkások heti bontásban kapják kézhez járandóságukat.)

  Hogy ezt Hódmezővásárhely volt polgármestereként komolyan gondolta-e vagy sem, nem tudni, de a jelek szerint maximálisan kihasználja a lehetőségeket. A mintegy 46 ezer lakosú mezővárosnak ugyanis 1100 közmunkása van. (Összehasonlításképpen a mintegy 170 ezres lélekszámú Szeged önkormányzati cégei jelen pillanatban úgy 100 közmunkásnak adnak dolgot, de a csúcsidőszakban sem dolgozott itt 600-700 embernél több ilyen státuszban.)

  A nepszava.hu információi szerint nem véletlenül: a pénzszűkében lévő város - ebben a hónapban 150 millió forintra rúg az adósságszolgálat, decemberben pedig egymilliárdot kellene kicsengetni - számos önkormányzati intézménynél bocsátott el alkalmazottakat, és feladataikat most közmunkásokkal végezteti el. (Emlékeztetőül: a települések csak megelőlegezik a közmunkabért, amit aztán a központi költségvetés utal.)

  Így esett, hogy iskolákban a takarítók és a karbantartók közmunkások, ilyen státuszban nyomja a helyi úszómester, a kórházban dolgozók között is akad "állami melós", illetve az önkormányzati intézmények irodáiban is igénybe veszik szolgálataikat. A helyzet pedig a jövőben valószínűleg nem változik, ugyanis Lázár János vezeti továbbra is érdemben Hódmezővásárhelyt, a hivatalos verzió szerint azért vesz részt a közgyűlésen, mert volt polgármesterként és a térség országgyűlési képviselőjeként pontosan érti a helyi problémákat, így segít a közgyűlésnek a döntéshozatalban. Segítsége pedig nélkülözhetetlennek tűnik, legalábbis ezt mutatja, hogy kormányzati napirendjéhez igazították a közgyűléseket, és a városatyák péntek este hatkor pertraktálják az ügyeket.

  Megjegyzendő: Csongrád megyében nemcsak Lázár könnyít a helyzeten közmunkásokkal, hanem Mágori Józsefné, Makó fideszes országgyűlési képviselője is. Ő, a térség legnagyobb hagymafelvásárlója, korábban - egyes hírek szerint - 250 forintos órabérért alkalmazott román vendégmunkásokat. Ezt azonban hivatalosan senki nem erősítette meg, így az információt nem létezőnek kell tekinteni, az azonban biztos, hogy most más foglalkoztatáspolitikát favorizál, és közmunkásokkal dolgoztat. E módszerrel a legalacsonyabb órabér sem képes versenyezni, hiszen a járandóságot az államkincstár folyósítja."

  Egy portál szerint.(is)”
 • 43. TELSTAR 2012. szeptember 20. 22:46
  „magatoknak csináltátok, <moderálva>meg...”
62 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtelnek a vásárhelyi biciklitárolók

Az elmúlt években több száz férőhellyel bővültek a vásárhelyi autóbusz megállókban elhelyezett kerékpártárolók. Tovább olvasom