Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Pesten már megszokták, hogy ő-zik

Hódmezővásárhely - Rendszeresen fellép Pesten, Szegeden, a Quimbyvel is dolgozott már együtt, a közszolgálati csatorna több műsorában láthattuk énekelni - ám szülővárosában még nem lépett fel az egykor népdalénekesként induló hódmezővásárhelyi Molnár Emese énekes.
- Hangvillát hoztál? A Bethlen gimnáziumban mindig volt nálad, szünetekben gyakran elővetted, ha énekelni támadt kedved – kérdezem Emesét, aki csak pár napra jött haza Vásárhelyre, többek között egykori tanára, Bátki Fazekas Zoltán kedvéért, hogy egy saját feldolgozású népdallal köszöntse őt.
- Ide nem, mert otthon gyakoroltam és kiraktam a táskámból. Nem maradok sokáig a városban, várnak a próbák és a koncertek Budapesten. A népdal azért megmaradt valamilyen formában, hiszen használom a régi dallamokat csak most más stílusokkal keverem. Régi kötődés volt ez: a Liszt Ferenc Ének- Zenei Általános Iskolában kezdtem, aztán a Központiban Kosahuba Sára volt a tanárom, ő készített fel a népdalversenyekre. Emellett a Péczeli Attila Zeneiskolában zongorázni tanultam, később pedig Bátki Fazekas Zoltánnál hangképzést. Érettségi után ének-zene tanári szakon végeztem. Ezekben az években Polgár Lilla népdalénekestől tanultam rengeteget.

Molnár Emese Rendszeresen fellép Pesten, Szegeden, a Quimbyvel is dolgozott már együtt.
Molnár Emese Rendszeresen fellép Pesten, Szegeden, a Quimbyvel is dolgozott már együtt.
Fotó: Hartmann Tamás.

- Miért nem maradtál meg a népdalnál? Sokan nem értették akkoriban a váltást.

- A népdaléneklés az egyik legfontosabb fundamentuma a mai énektudásomnak. De a népzene mellett mindig is érdekelt a jazz és a könnyűzene. Úgy éreztem, hogy az improvizációt, amely a zenének ebben az ágában megjelenik- meg kell tanulnom. Ezért a diploma után felvételiztem a Kőbányai Zenei Stúdióba. Az ott kötött barátságok és szakmai kapcsolatok Budapesten tartottak, illetve a lassan már négy éve sikeresen működő Why Not formációval is ott dolgozunk. Ők már megszokták, hogy „ő"-zöm, eleinte persze állandóan ezen vigyorogtak és azóta is próbálják imitálni több kevesebb sikerrel.
A közösen befektetett energia megtérül, hiszen a zenekar ügyeit ma már egy „tiszteletbeli" ötödik tag, Varga Petronella intézi és ezáltal számos helyre hívnak minket fellépni. Ezt a zenekart négy kreatív, zenében mindenre kapható muzsikus alkotja, akiknek az a célja, hogy a pop zenére éhes közönségnek megmutassa, másképp is lehet, a jazz kedvelőinek pedig bebizonyítsa, hogy a mai populáris zene is tud igényes lenni!

- Saját szerzeményre nem is számíthatunk tőletek?
- Elsődlegesen most nem az a célunk. A formáció elnevezése a küldetésünket is kifejezi: miért ne csendülhetne fel egy Whitney Houston szám egészen más hangzás- és dallamvilágban? Udvarhelyi Gábor gitárral, Takács Márton ütőhangszerekkel, Éder Ferenc basszusgitárral adja bele a maga részét az átdolgozásokba. Mi olyan „hangolódós" banda vagyunk: segítünk igényesen lazítani.
Saját anyagon is dolgozok, Jamese néven. Jelenleg azon munkálkodok, hogy egy ütős koncertanyagot hozzak létre, amely bármilyen helyszínen megállja a helyét. Ennek érdekében újra leültem a zongora mellé és az ujjgyakorlatok mellé a saját kompozíciók, akkordmenetek gyakorlását is beütemeztem. Akkor lennék a legboldogabb, ha egy elismert és keresett produkció kerülne ki a kezeim közül!


- Tehetségkutatókon miért nem indultál eddig? Szinte garantált ilyenkor a gyors népszerűség.
- Valóban ez egy gyorsabb út, de számomra ez egy instant megoldás lenne. Őszinte zenei anyagra van szükség, én ebben hiszek és aki valóban a pályára termett, előbb-utóbb révbe ér. Én ezért gyakorlok és képzem magam minden nap hangilag, testileg, lelkileg. Ebben számomra rengeteg segítséget nyújt a jóga, amely nem szimplán egy mozgásforma, hanem minden, amire egy épp testnek, léleknek szüksége lehet!

- Segít valaki/valami a színpadi mozgásban, megjelenésben a jógán kívül?
- Magamon segítek. Hiába szép egy magassarkú egy nőn, én a 180 centimmel ritkán hordok. Általában én alakítom a külsőmet, de ha nálam hozzáértőbb tanácsot ad, azt azért megfogadom. Emellett egy énekesnek kötelező tükör előtt gyakorolnia, és még ha gyötrelmes is, de a videófelvételeket is meg kell nézni magáról. Ebből lehet a legtöbbet tanulni, és persze az önmagad elfogadásában is sokat segít. Ha hiteles előadó akarok lenni, akkor el kell fogadnom önmagam és tudnom kell, hogy ki is vagyok valójában!


- Négy évig egy zenei kiadónál dolgoztál, aztán az éneklésre tettél fel mindent. Meg lehet ebből élni?
- A zenészlét egy kicsit olyan, mint régen a vándorszínész élet volt. Néhol telt ház előtt játszottak, néhol nem. Van olyan hónap, amikor az ember ki sem látszik a munkából, máskor meg tengernyi ideje van gyakorolni. De én soha nem unatkozom és az évek során megtanultam ezt kezelni és a pénzt is máshogy osztom be.

-A Quimby egyik dalában, az Ajajajjban a te hangod szól a vokálban. Többek között Fábián Julival közös formációtok is volt 4 Free Birds néven, az A38-as hajón többször felléptetek. Egyre több helyen állsz színpadra a Why Not-tal, Vásárhelyen viszont kevesen tudnak rólad.
- Egyszerű oka van: mivel már nem élek a városban, napi szinten nem tudnak rólam, így a fellépési lehetőségek sem találnak meg egykönnyen. Valóban egyre több helyen megfordulunk, Szegeden már visszatérő hallgatóságunk van. Én mindig nagy örömmel megyek koncertezni, bárhol is van a színpad helyileg. Májusban például meghívták a Why Not-ot a Gronau-i Jazz Fesztiválra, ahol két nap is fellépünk majd. Remélem, hogy ott külföldi zenészekkel is jammelhetünk majd egy jót!

Olvasóink írták

 • 5. pixelplus 2012. november 15. 10:39
  „a vásárhelyi ember ő-zik. szokják csak meg a pesti kecsegek:)”
 • 4. Központi 2012. november 14. 17:21
  „Gratulálok! További munkádhoz jó egészséget és sikereket kívánok. Szeretettel:K.J.”
 • 3. VásárhelyiÁgi 2012. november 14. 08:12
  „Lucia! Szerintem nem a legtalálóbb felvételt ajánlották. Gyönyörű a hangja, igaz a dzsesszt nem mindenki szereti, ahhoz fül is kell. Talán nézd meg ezt a videót is! http://www.youtube.com/watch?v=1LS2jMiwwKU&feature=relmfu”
 • 2. Lucia 2012. november 13. 16:33
  „"- Tehetségkutatókon miért nem indultál eddig? Szinte garantált ilyenkor a gyors népszerűség."
  Szerintem felmérte, már a meghallgatásokon sem jutna tovább! Megnéztem a videót, hát semmi hanga! Nála sokkal jobbak élnek meg az éneklésből!”
 • 1. queenmargareth1 2012. november 13. 08:37
  „gratula!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra van boltja és kocsmája Batidának

A hónapokig zárva tartó vegyesbolt tavaly október 17-én, a mellette lévő kocsma idén március 15-én nyitott újra Batidán. Tovább olvasom