Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Pestet is bevették a megyei takszövök

Hódmezővásárhely - A bankok éles versenye közepette hosszú távra tervez az Apátfalvi Takarékszövetkezet Hódmezővásárhelyen: megvette és felújította azt az épületrészt, amelyben fiókot nyitott.
Harminckilenc Csongrád megyei településen hét takarékszövetkezet ötven fiókot üzemeltet. A tiszta magyar tulajdonban lévő pénzintézetek a kisvállalkozók és önkormányzatok körében is népszerűek.

Az Apátfalvi Takarékszövetkezet fiókot nyitott Vásárhelyen. Ez a pénzintézet így már a megye öt településén van jelen, szemlátomást hosszú távra terveznek a városban. Ennek egyik jele az, hogy az Andrássy utcai kirendeltség helyiségét nem bérlik, hanem megvásárolták, és teljesen fel is újították.

Ennek kapcsán arra voltunk kíváncsiak, a nagy kereskedelmi bankok egymás közötti versenyébe miként tudnak bekapcsolódni a jóval kisebb takarékszövetkezetek, hogyan képesek maguknak ügyfeleket szerezni, illetve azokat megtartani.

Ünnepség az Apátfalvi Takarékszövetkezet legújabb fiókjánál, a hódmezővásárhelyinél. Fotó: Tésik Attila
Ünnepség az Apátfalvi Takarékszövetkezet legújabb fiókjánál, a hódmezővásárhelyinél. Fotó: Tésik Attila

– Csak Csongrád megyében hét takarékszövetkezet működik. A szegedi Partiscum, az apátfalvi, a kiskundorozsmai, a szőregi, a kiszombori, a székkutasi és a mórahalmi. Harminckilenc településen ötven fiókot üzemeltetünk, s ebből Szegeden és közvetlen környékén tizenegyet. Megyeszerte 14 bankautomatánk van – mondta Csépány György, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) főmunkatársa.
A helyi takarékszövetkezetek nemcsak falvakban, hanem már a városokban is megjelennek. A Csongrád megyei városok mellett a környező megyékben is nyitottak fiókot, sőt három közülük már a fővárosban is várja az ügyfeleit.

Országosan 1,1 millió számla

A Takarékszövetkezeti Integráció az országban 135 szövetkezetet, egy részvénytársaságot, 1650 fiókot és mintegy 250 ezer tagot számlál. Emellett összesen 627 darab bankautomatát üzemeltet és 259 ezer bankkártya használatát teszi lehetővé. Közel 1,1 millió számlát vezetnek, melynek háromnegyed része lakossági, negyede vállalkozói. Az önkormányzati számlavezetés értékben kevesebb, mint egytized százaléknyi, de ez az önkormányzatok húsz százalékát érinti.

Az OTSZ főmunkatársa kiemelte: a takarékszövetkezetek a lakossági, a kis- és középvállalkozói és az önkormányzati ügyfélkörben sikeresek. Ez annak köszönhető, hogy közvetlen, személyes kapcsolatban állnak a számlatulajdonosokkal.

Ha egynek tekintjük az összes szövetkezetet, vagyis a Takarékszövetkezeti Integrációt, akkor rajta kívül mintegy 40 hitel- és pénzintézet van az országban, de ebből tisztán magyar tulajdonban csak a takarékszövetkezetek vannak.

A többnyire a központi település nevét viselő szövetkezetek a városokban is megállják a helyüket. Csépány György ennek magyarázatát abban látja, hogy a vidékieknek is van városi kapcsolata, és ez viszont is igaz. Az ismeretség pedig csökkenti a kockázatot. Emellett a jövő a nagyobb közösségek felé mutat, így a takarékszövetkezetek sem maradhatnak távol a nagyobb településektől, ha talpon akarnak maradni a versenyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportos gyermeknap pálya- és játszótéravatóval

Hódmezővásárhely - A vásárhelyi fiatalok nem panaszkodhatnak: játszóteret és műfüves focipályát… Tovább olvasom