Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Petróczy Koltai filmjében

Ha kell, nőcsábász alkoholista, italozó ruhaipari kátéesz-elnök, máskor jóságos nagypapa a vásárhelyi Petróczy Sándor. A szegedi Mozgókép Kht. nyugalmazott igazgatója nem tartja magát színésznek, ám négy filmben is szerepel – néhány másodperc vagy perc erejéig. Most Koltai Róbert Megy a gőzös című alkotásában egy tolószékes ember bőrébe bújt. Régi barátság fűzi a színész-rendezőhöz, aki csak művész úrnak szólítja őt.
Petróczy Sándor egy mozgáskorlátozott embert alakít a legújabb Koltai-filmben. A gyakorlás, no meg a fotó kedvéért beleült a kerekes székbe. Fotó: Tésik Attila
„Van egy szerepem a számodra!" – hívta fel a közelmúltban telefonon Koltai Róbert rendező a vásárhelyi Petróczy Sándort. Legújabb filmjének, a Megy a gőzösnek a csongrádi forgatására invitálta régi barátját, akinek azonban nem árulta el, hogy milyen figurát kell életre keltenie.

– A forgatáson aztán nagy megrökönyödésemre közölte, üljek bele az odakészített tolókocsiba, egy lebénult embert kell eljátszanom. Épphogy belefértem a kerekes székbe. Egy apácának kellett tolnia, szegény, megkínlódott a feladattal – mesélte derűsen a vásárhelyi „művész úr".

Merthogy Koltai így szólítja Petróczyt. Ő azért sietve hozzátette: nem képzeli magáról, hogy művész lenne, csupán régi ismeretségükre való tekintettel élcelődnek egymással. A figura megformálásáért nem kellett sokat tennie: nincs szövege, csak üldögélnie kell a tolókocsiban. Egy napig vették fel a jelentet, melyben egyik partnere, Hajós András zenész vakot, maga a rendező pedig némát alakít.

– Sötét öltönyben és kalapban üldögéltem a kerekes székben, így a meleg miatt eléggé megizzadtam. De legalább a többiekkel ellentétben nem kellett rohangálnom – jegyezte meg nevetve Petróczy Sándor, aki már több filmben is kapott néhány perces epizódszerepet.

Nem színész, hanem „figura"

– A filmezés számomra játék, jó poén, ennyi, és nem több – mondja Petróczy Sándor. – Évtizedekig foglalkoztam moziüzemeltetéssel, filmforgalmazással, most pedig a gyártásba kóstolhatok bele. A rendezők, akikkel forgattam, nem színészeket kerestek a szerepekre, hanem figurákat. Így volt ez a Sztornó című filmnél is, mely Pécsett készült el, és hamarosan be is mutatják. A főszerepet Lovasi András, a Kispál és a Borz zenekar frontembere játssza, aki a vejem. A jóságos nagyapát személyesítem meg, igaz, az alkohol most sem marad el. A filmben ugyanis bortermeléssel foglalkozom, agyba-főbe dicsérem a boromat, amit senki sem bír meginni.

Öt évvel ezelőtt Szőke András színész-rendező kereste fel, hogy játsszon a Kisvakond című filmjében. Ebben egy Rák nevű embert, a ruhaipari kátéesz elnökét alakította. – Enyhén korlátozott, alkoholmámorba hajló figura voltam – idézi fel a „művész úr". A szerep kedvéért több liter meggyszörpöt kellett meginnia, bor gyanánt.

– Néhány perc erejéig megmutattam magam Tolnai Szabolcs vajdasági magyar filmrendező Arccal a földnek című alkotásában is. Egy szegedi vállalkozó bőrébe bújtam, aki nagy nőcsábász, mulatozó, no és italozó ember. A lányom meg is jegyezte: „vigyázz, be ne skatulyázzanak".

A filmet Szabadkán és Palicson forgatták. Az egyik hajnali jelenet végén aztán egy helybeli bácsi odaoldalgott mellé, mondván: „művész úr, hoztam a reggelijéhez paprikát meg paradicsomot". A szegedi Mozgókép Kht. nyugalmazott igazgatójának ez volt a gázsija. Soha egy fillért nem kapott a szerepeiért, de nem is várta el, hogy fizessenek neki.

Azt is elárulta: saját ruháiban játszik, azért is, mert nincs rá megfelelő méretű holmi a jelmeztárban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt az 53. őszi tárlat Vásárhelyen

Százharminchat művész kétszázhat alkotását sorakoztatja fel a tegnap délben megnyílt 53. Vásárhelyi… Tovább olvasom