Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Picasso-kerámiák Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Igazi kuriózummal, Pablo Picasso kerámiáival és plakátterveivel találkozhatnak majd az érdeklődők ősszel a vásárhelyi Alföldi Galériában.
A legutóbbi közgyűlésen a képviselők elfogadták a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ idei munkatervét, amiből kiderül, hogy tavasztól télig milyen kiállításokat, kulturális programokat kínálnak a helyieknek és a városba látogató vendégeknek.

Várhatóan a legnagyobb érdeklődésre számot tartó tárlat az októberi Pablo Picasso-kiállítás lesz. Az Alföldi Galériában a hagyományos őszi hetek programsorozatban a neves művész ez idáig hazánkban alig ismert kerámiáit mutatják be.

Csányi Viktor régész a Tornyai-múzeum egyik gyűjteményén dolgozik. Fotó: Tésik Attila
Csányi Viktor régész a Tornyai-múzeum egyik gyűjteményén dolgozik. Fotó: Tésik Attila

Vásárhely franciaországi testvérvárosával, Vallaurisszal negyven évvel ezelőtt vette fel a kapcsolatot. Az évforduló alkalmából a franciák kölcsönadják a náluk őrzött Picasso-kerámiákat. Emellett a festőóriás plakátterveit és a róla, illetve a munkásságáról készült fotókat is kiállítják. Ez a tárlat így teljesen eltér majd a szegedi Picasso-kiállítástól, hiszen a megyeszékhelyen elsősorban a művész grafikáit láthatták az érdeklődők.

A Tornyai-múzeum állandó kiállításain kívül az idén ismét lesz tavaszi tárlat, májustól júniusig megrendezik a festőszimpóziumot. Ősszel falvédőkből nyílik bemutató, de ezenkívül kiállítanak különféle sírköveket, valamint számos emlékkiállításnak is otthont ad az intézmény.

A közművelődési központ 160 millió forintból látja el a feladatait. A tervezett bevétel összege 18,9 millió forint. Ezért az intézmény a műtárgyvásárlásokat, illetve az egyéb beruházásokat elsősorban pályázati pénzekből próbálja megoldani.

Múzeumi naptár

A Tornyaiban áprilisban tavaszi tárlat, májusban néprajzi fotókiállítás, festőszimpózium, júliusban falvédő-kiállítás, augusztusban a mártélyi szabadiskola részvevőinek bemutatkozása, októberben Nagy Gábor festőművész, illetve Almási Gyula Béla emlékkiállítása lesz, decemberben pedig sírköveket, síremlékeket és kerámiákat állítanak ki. Az Alföldi Galériában áprilisban a hetvenéves Hézső Ferenc gyűjteményes kiállítása nyílik meg, júniusban tizenkét fiatal művész mutatkozik be, októberben a Picasso-kerámiákat és az 55. őszi tárlat alkotásait láthatják, decemberben pedig kerámiaszimpóziumot és Szalay Ferenc festménykiállítást rendeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vásárhelyen a kubai nagykövet

Hódmezővásárhely - Saraya E. Alvarez kubai nagykövet vendégeskedik pénteken Vásárhelyen a Munkáspárt… Tovább olvasom