Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Picasso-nyomat az ócskapiacról

Hódmezővásárhely - A szolnoki ócskapiacon bukkant Lukács Csaba arra az eredeti Picasso-nyomatra, amelyet a vasárnap nyíló vásárhelyi kiállításon is bemutatnak. A békegalambért néhány ezer forintot adott a művészettörténész, a kép azonban több százezret is érhet egy gyűjtőnek.

Műértőként látogatja rendszeresen a helyi ócskapiacot a szolnoki Lukács Csaba. A művészettörténész akkor is érdeklődve szemlélte a Svájcból és Németországból érkezett árusok portékáit, amikor nem mindennapi kincsre bukkant egy évvel ezelőtt.

Azonnal gondolta, hogy az olcsón kínált képet nem szabad otthagynia, és rövidesen beigazolódott a sejtése – a békegalambot és körülötte 13 alakot ábrázoló mű sarkában megtalálta azt a száraz pecsétet, amely bizonyította: egy eredeti Picasso-nyomatot vásárolt.

Nagy Imre múzeumigazgató a piacon vásárolt Picasso-nyomattal, ami szerinte hazánkban valószínűleg ritkaságnak számít
Nagy Imre múzeumigazgató a piacon vásárolt Picasso-nyomattal, ami szerinte hazánkban valószínűleg ritkaságnak számít  Fotó: Tésik Attila

Ami biztos, hogy 1961-ben nyomtatták Párizsban, Lukács Csaba azonban nem bukkant a kép nyomára sehol. Hiányzik róla a sorszámozás is, ezért nehéz megmondani, mennyi készült belőle. Mivel Lukácsék otthonában a falakat rengeteg alkotás díszíti, Picasso galambjának nincs kiemelt helye. Amikor pedig a gyűjtő hallott a vásárhelyi tárlatról, azonnal felajánlotta az alkotást, mert mint vallja: a művészet mindenkié.

Azt már Nagy Imrétől, a vásárhelyi Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ vezetőjétől tudjuk, hogy az alkotás piaci értéke több tényezőtől is függ. Bár Franciaországban valószínűleg sok van ebből a képből, hazánkban valószínűleg ritkaság. Az sem mindegy, hogy a nyomatok közt az elsők közt van-e a Szolnokon talált. Így pedig egy gyűjtőnek akár több százezer forintot is érhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül az új csarnok Hódmezővásárhelyen

Hódmezővásárhely - Novemberre elkészül az az 1,6 milliárdos beruházás, amely 25 új munkahelyet… Tovább olvasom