Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Picasso vendégeskedik Vásárhelyen - 40 kerámia érkezik

Hódmezővásárhely - Az Őszi Tárlattal együtt, október 5-én nyílik kiállítás a vásárhelyi Alföldi Galériában Pablo Picasso kerámiáiból és linómetszeteiből. Az eredetileg tervezett huszonkettő helyett több mint negyven kerámiát csodálhatnak majd meg az érdeklődők.
Október 5-én nyílik az Alföldi Galériában Pablo Picasso kerámiáit és linómetszeteit bemutató kiállítás. Ezt a dél-franciaországi testvérváros, Vallauris múzeuma adja kölcsön, és az eredeti megállapodás értelmében 22 kerámia, 9 linómetszet és 17 róla készült, munkásságát dokumentáló fotó érkezett volna a vásárhelyi jeles eseményre. De már nyár elején felmerült, a kollekció bővülhet, gazdagodhat. Az eredményes tárgyalásoknak köszönhetően ez megtörtént: magángyűjtők féltve őrzött kincseit is megtekinthetik a kíváncsiak. Már biztos, hogy része lesz a tárlatnak Dominique Sassi több Picasso-műve: ő az '50-es évektől együtt dolgozott a mesterrel a vallaurisi kerámiaműhelyben.

Pablo Picasso munka közben. Az 50-es években Hódmezővásárhely testvérvárosa, Vallauris kerámiaműhelyében dolgozott
Pablo Picasso munka közben. Az 50-es években Hódmezővásárhely testvérvárosa, Vallauris kerámiaműhelyében dolgozott

Vásárhelyre kerül a Ramié család és a Sibilla házaspár Picasso-anyaga is, így már több mint negyven kerámia kap helyet a nem mindennapi kiállításon. És ezzel még nincs vége! A Szépművészeti Múzeumtól kölcsönkapnak – újságolta Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója – két litográfiát, a szignált „Plakát táncoló alakokkal" címűt és egy címlaptervet. Itt megjegyezhetjük: ekkora kulturális vállalkozás még nem volt a városban. A szakembereknek akad is dolguk bőven, zajlik az impozáns katalógus előkészítése, és a tárlatnak otthont adó Alföldi Galéria átalakítása.

Egy a mester alkotásai közül
Egy a mester alkotásai közül

Érdekesség, hogy a Picasso-kiállítás termeit teljesen elsötétítik, az ablakokon keresztül nem szűrődhet be fénysugár. Marad a mesterséges megvilágítás. Erre a szigorú műtárgyvédelmi előírások miatt van szükség, melyek a fény- és klimatikus viszonyokat is rögzítik.

Országos érdeklődésre számítanak

– Picassóval kelünk és Picassóval fekszünk, de biztos vagyok benne, hogy megéri a befektetett munka, és az Alföldi Galériában látható Picasso-tárlat az egész országból csábít majd Vásárhelyre művészetkedvelő, a kuriózumokra fogékony embereket – mondta Nagy Imre igazgató. – Reményeink szerint a tavalyi ötezerhez képest akár duplája is lehet az Őszi Tárlat és a Picasso-kerámiák látogatottsága.

Olvasóink írták

  • 2. Írástudatlan. 2008. szeptember 07. 10:30
    „Nagyon örülök neki! Vágre egy nórmális ember az igazgatója a múzeumunknak!Lehet hogy ő kellene nekünk pólgár mesternek?”
  • 1. petiapa 2008. szeptember 05. 14:29
    „kár, hogy nem üdülési csekk elfogadóhely a múzeum!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lánclevél élteti a nem létező osztrák kisfiút

Az üzenet szerint a halálán lévő fiú a leghosszabb lánclevéllel szeretne bekerülni a rekordok könyvébe. Tovább olvasom