Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Piroska turisztikai védjegy lesz

Székkutas - A Hugo Hartung német író által megteremtett Piroska-kultuszra akarják alapozni Székkutas turizmusát. Elsősorban németeket szeretnének a faluba és környékére csábítani.
Székkutas a Piroska-legendát, a pusztai romantikát kihasználva csábítaná a településre a hazai és külföldi turistákat, főleg német nyelvterületről. A Piroska vendégház már üzemel a településen. Szoborral és emlékszobával ápolják a német szerző, Hugo Hartung és regénye kultuszát.

Hugo Hartung

A helyi múzeumban emlékszoba, 2009 októberétől mellszobor őrzi Hugo Hartung (1902–1972) emlékét Székkutason. A német író 1922 nyarán diákként vendégeskedett Hódmezővásárhely-Kutaspusztán, s szerelmes lett Piroskába (eredeti nevén: Késői Katalin), élményeit Gyakran gondolok Piroskára című regényében örökítette meg, magyarul Piroska címen jelent meg. A könyvből film is készült.

– Az egyik legfontosabb, hogy a Piroska márkanevet levédessük – mondta Szél István polgármester –, de mivel ilyen elnevezéssel már létezik szörp, elképzelhető, hogy németesen, sch-val írva válik Székkutas turisztikai védjegyévé. Ezt a folyamatot már elindítottuk. A művelődési ház idegenforgalmi céloknak megfelelő közösségi házzá, kiállítótérré alakítása is része a projektnek. A polgármester elmondta: felveszik a kapcsolatot a német turisztikai szövetséggel, várhatóan júniusban delegáció utazik Hartung szülővárosába, Netzschkauba, ahol testvértelepülési megállapodást írnak alá. A helyi vállalkozásokat, például a Herbáriát is bevonják a projektekbe, tervezik az alföldi ízvilágú Piroska teakeverék gyártását, forgalmazását. A kutasi hagyományokra épülő attrakciókkal is készülnek, „főpróbája" – árulta el Szél – a japán diákok tavalyi látogatása volt, ekkor derült ki, mennyire mozgósíthatók a turizmusért, a faluért, a vendégekért a helybeliek – mindenki jelesre vizsgázott.

– Ezeket a lépéseket már régen meg kellett volna tenni, 22 év adósságának is tekinthetjük – fogalmazott a polgármester –, de még most sem késő. Gyulával is felvesszük a kapcsolatot, fürdője gyógyszolgáltatásait ugyanis a német társadalombiztosítás is támogatja, vendégeik nálunk is eltölthetnek egy-két kellemes napot, túrázhatnak, megismerkedhetnek a falusi vendégszeretettel, vendéglátással, a helyi ételekkel és a pusztai hagyományokkal.

Olvasóink írták

  • 2. azemberakitulkevesettudott 2012. április 24. 06:34
    „http://www.delmagyar.hu/hodmezovasarhely_hirek/szekkutasi_turistacsalogato_piroska/2128556/
    ......”
  • 1. mivan? 2012. április 23. 17:17
    „Erről már rengeteg cikk szólt. Kiváncsi leszek én arra a német turistára aki ezért idejön....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét ellopták a székkutasi harangot

Már második alkalommal lopták el a székkutasi temető harangját. Tegnap a közeli erődben találták meg. Tovább olvasom