Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

PMK: nagyobb és modernebb lesz

Hódmezővásárhely - Két év múlva szinte rá sem lehet majd ismerni a vásárhelyi Petőfi Sándor Művelődési Központ belső terére.
Majd 1,2 milliárdos pályázati pénzből többek között zenekari árkot alakítanak ki a PMK-ban, modern fény- és hangtechnikával szerelik fel a színháztermet, és felvonót is építenek. A központ felújítása szervesen kapcsolódik a belváros rekonstrukciójához.

A TIOP Agóra program keretében 1,19 milliárd forintos támogatást nyert a vásárhelyi önkormányzat a Petőfi Sándor Művelődési Központ (PMK) felújítására – számoltunk be nemrég. „A mindennap kultúra" elnevezésű pályázat célja, hogy egy modern központ kialakításával az oktatáshoz kapcsolódó közművelődési és kulturális funkciókkal támogassa a város fiataljait.

Ráfér már az alapos felújítás a vásárhelyi művelődési központra Fotó: Tésik Attila
Ráfér már az alapos felújítás a vásárhelyi művelődési központra Fotó: Tésik Attila

Ekkora összegű segítséget Vásárhely eddig még nem kapott, így csupán 100-120 millió forint önrésszel kell hozzájárulnia a költségekhez. A beruházás során az ötvenes évek magyar építészeti virágkorának egyik legjelentősebb alkotásaként is számon tartott építmény kívülről is megújul, de a látványos változások a falak között lesznek.

Öt évig épült

A Dr. Rapcsák András út elején lévő művelődési központ 1948 és 1953 között épült idősebb Janáky István tervei alapján. A szabálytalan alaprajzon emelt, különböző magasságú épületrészek egymás mellé helyezése a belső tér funkciók szerinti tagolását követi. A vasbeton vázszerkezetű központ főhomlokzata a földszinten oszlopsoros, az emeleti részen farácsozatú, összefüggő ablaksorral néz az utcára. A belső tér két emeletet átfogó, körgalériás előcsarnokát Németh József falképe díszíti.

A színházteremben megszüntetik ugyan a karzatot, ezáltal csökken a nézőtér befogadóképessége, de a lépcsőzetes kialakításnak köszönhetően a nézők számára hibátlan látási és akusztikai körülményeket teremtenek. Jelenleg négyszázan ülhetnek le a teremben, ez a szám az átalakítás után valamennyivel csökken. A színpad előtt egy 40 fős zenekari árok épül, valamint korszerű hang- és fénytechnikát is felszerelnek.

Érdekesség, hogy az első és második emeleten mobil belső térrendszert álmodtak a tervezők. A változtatható elrendezésű és méretű helyiségek adnak majd otthont a közösségi, szakkör- és klubéletnek. A főlépcső is megújul, s a mozgáskorlátozottak, illetve a nehezebben mozgók számára felvonót építenek.

A PMK jelenlegi 1748 négyzetméteres területe 2899-re nő. Ez annak köszönhető, hogy a mellette lévő görögkeleti parókiát felújítják, s ezt követően összekötik a központtal. Az új szárnyban elsősorban oktatótermek létesülnek. A közbeszerzési eljárástól függően a kivitelezés várhatóan jövő nyáron indulhat. Ha minden jól megy, akkor 2010 őszén vehetik birtokba a vásárhelyiek a felújított PMK-t. A beruházás szorosan kapcsolódik a Tornyai-programhoz, amelynek során megújulnak a belváros kulturális intézményei, közterei, illetve új épületek is létesülnek.

Olvasóink írták

 • 4. Írástudatlan-Tdi. 2008. november 03. 10:08
  „Kedves BARBAPAPA és FÓRUMOS. Én sem értem ezt az igen negatív hozzászólásotokat. Én sem vagyok Lázárpárti sőt! De bizonyára ezt ti is tudjátok róllam. De ezt az elképzelést most jónak találom. Hiszen a pénzt pályázaton nyerték igaz egy kicsi tenni kell még hozzá. De! Legalább lessz egy kórszerűbb és jobban felszerelt művelődési házunk. Ez már is egy haszon. Mert ez a mostani mondjuk meg őszintén hagy némi kívánni valót magaután nem? És kitudja jó dólgok is kisűlhetnek belőlle. Szerintem sokkalta hasznosabb lessz mint a belvárosi spórtcsarnok! Minden tekintetben. Ki tudja úgy lehet hogy még én is eljárok oda! De lehet hogy ti is. Semmit sem lehet előre tudni! Ezért is kár elhamarkodottan ítélni. Ez csak az én véleményem. De lehet hogy engemet fog igazólni az idő. Szerintem ebből a beruházásból egy kanyi sem fog vándorólni Lázár zsebébe. Azért nem tartom annyira pénzéhesnek.”
 • 3. harcitomi 2008. november 02. 21:15
  „Miért nem harminc százalékot írtál?
  Vagy mindjárt ötvenet? Ha már rágalmazol legalább ne legyél ilyen kispályás!”
 • 2. Fórumos 2008. november 01. 16:54
  „Örvendetes hogy a kultútára kültenek majd milliárdokat, de a lakosságnak nem szórakozásra van szüksége hanem munkahelyre!”
 • 1. Barbapapa 2008. október 30. 18:22
  „Ennek az összegnek is a 20%-a lj zsebébe vándorol mint a barlang fürdőé?????????????????????????????he”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverekre már nem számítanak a munkások

Székkutas - A katolikus templom felújítása egy hete kezdődött, de a megtalált puskák és lőszerek… Tovább olvasom