Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Pocakért pontlevonás jár

Napi egy órában sportolhatnak – akár munkaidő alatt is – a vásárhelyi laktanya katonái. Az egyenruhásoknak évente egyszer fizikai erőpróbán is részt kell venniük, hiszen az állásuk a tét. Aki nem üti meg a mércét, három hónap múlva újra nekivághat. Még a laktanyaparancsok sem ússza meg a fizikai felmérést, igaz, őt a fővárosban izzasztják. Ám vannak sokan, akik nem csak kötelességből sportolnak.
Felkészülés az erőpróbára. Évente egyszer felmérik a vásárhelyi katonák fizikai állapotát. Fotó: Korom András
Háromezer-kettőszáz méter futás vagy négyezer méter gyaloglás, no nem sétálgatva, hanem tempósan. Egy kis hasizomgyakorlat, azaz felülés, valamint fekvőtámasz, persze mindezt időre. Évente egyszer ezt a fizikai erőpróbát kell kiállniuk a vásárhelyi laktanyában dolgozó katonáknak. A teljesítményértékelést pedig nem lehet elsunnyogni, életkortól, illetve nemtől függetlenül minden egyenruhásnak túl kell esnie ezen. Ha nem sikerül a mércét megütni, még nem jelenti azt, hogy leszerelik a katonát. Három hónap múlva ugyanis megismételheti a felmérést, addig pedig lehet edzeni.

Általában ilyenkor azért belehúznak, s teljes erőbedobással készülnek az újabb megmérettetésre a harcosok – tudtuk meg Farkas Imre alezredestől. A rosszul teljesítők ugyanis tisztában vannak azzal, hogy megfelelő kondícióval kell bírnia egy katonának. A túlsúlyosak hátránnyal indulnak, mert a pocak mínuszpontot jelent az értékelésnél. Már a honvédség kötelékébe jelentkezőknek is túl kell esniük egy fizikai erőpróbán. Ha ez nem sikerül, akkor a jelölt nem öltheti magára az egyenruhát. A laktanyának egyébként saját tornacsarnoka van, melyet hónapokkal ezelőtt adtak át. Tehát a feltételek is adottak. Munkaidőben, szervezetten, napi egy órát biztosítanak a sportra.

Mindezt magunk is tapasztalhattuk, hiszen ottjártunkor zsúfolásig megtelt a tornacsarnok rövidnadrágos katonákkal. Ebben az egy órában felkészülhetnek a fizikai erőpróbára – jegyezte meg az alezredes. Farkas Imrétől egyébként azt is megtudtuk, hogy még a laktanya parancsnoka sem mentesül a fizikai erőpróba alól. Igaz, őt a fővárosban izzasztják meg.

Persze akadnak olyanok is vásárhelyi alakulatnál, akik nem csak azért sportolnak, mert kötelező. Mészáros Beáta évek óta karatézik, nem is akármilyen sikerrel. Legutóbb országos bajnok lett súlycsoportjában. Tamasik Máté pedig atletizál, fut. Beáta rendszeresen tart edzéseket a laktanyában. Igaz, nem a kollégáinak – pedig szívesen megmozgatná őket is –, hanem munkaidő után a vásárhelyi gyerekeknek, merthogy a Honvéd Bercsényi Sportegyesület tagjai előtt nyitott a laktanya tornacsarnoka.

A ma már civil szervezetként működő egyesület nyolc szakosztályt tömörít. Főként szponzori támogatásokból tartja fenn magát – oszlatta el Farkas Imre azt a tévhitet, mely szerint a szaktárca finanszírozná az egyesületet. A szervezeten belüli minőségi munkát jelzi, hogy egyre több országos bajnok kerül ki a tagjai közül. Délután 4 óra után tehát a civileké a pálya a laktanya tornatermében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fodor: A díszpolgári cím a csúcs

Az eddigi legjelentősebb elismerésnek tartja a díszpolgári címet Fodor József festőművész, aki a… Tovább olvasom