Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Pokorni Zoltán: Az iskolák megtartása a cél

– A jelenlegi kormány által bezárt iskolákat, óvodákat mi sem tudjuk újraindítani, de új finanszírozási formával a meglévőket nem csupán fenn lehet tartani, hanem fejleszteni is lehet – mondta tegnap Vásárhelyen Pokorni Zoltán. A Fidesz-MPSZ alelnöke részletesen beszámolt arról az oktatási programról, amelyet akkor valósítanának meg, ha nyernének a parlamenti választásokon.
A Németh László-iskolában rendezett szakmai fórumon is részt vett Pokorni Zoltán. Fotó: Tésik Attila
Csongrád megyében járt tegnap Pokorni Zoltán, a Fidesz-MPSZ alelnöke. Délben Mórahalmon egy oktatáspolitikai fórumon vett részt, majd Vásárhelyre látogatott. Előbb a városházán Lázár János polgármesterrel tartott sajtótájékoztatót, majd a Németh László-iskolában szakmai fórumon számolt be pártja oktatáspolitikájáról. Ezt követően Mindszentre ment, ahol a helyiekkel beszélgetett aktuális kérdésekről.

– Az elmúlt négy esztendőben az ország 23 milliárd amerikai dollárnyi hitelt vett fel. Ez jóval több annál, ami Kádár Jánosnak három évtized alatt sikerült. Ha a jelenlegi kormánytól azt kérdezzük, hol ez a pénz, csak annyi a válasz: az ötvenszázalékos béremelésben, a magasabb nyugdíjban, az oktatásban. Ezzel szemben évről-évre kevesebb az oktatási intézmények állami normatívája – mondta a volt oktatási miniszter Vásárhelyen.

Kiemelte, hogy Vásárhely nagyváros, így az itteni önkormányzatnak ugyan jelentős kiadása származik abból, hogy alig kap állami normatívát, de egy kisebb település számára ez a megvonás már elviselhetetlen terhet jelent. Az utóbbi években 245 iskolát zártak be.

– Az MSZP ezzel szemben azt hangoztatja, hogy minden településen akar óvodát, iskolát. Ez álszentség. Azt mi sem ígérjük, hogy a jelenlegi kormány által bezárt oktatási intézményeket újraindítjuk, de egy új típusú finanszírozási formának köszönhetően a meglévőket meg lehet tartani, s fejleszteni is lehet akár – folytatta.

Pokorni Zoltán hozzátette, hogy egy-egy településen a munkahely után a második helyen van az óvoda vagy az iskola megléte. Ha ezek megszűnnek, akkor szép lassan elnéptelenedik a település – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feljelentés lett a görkorizás vége Vásárhelyen

Kilenc vásárhelyi görkorcsolyás gyerek ellen indult rendőrségi eljárás, miután az önkormányzat… Tovább olvasom