Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Politikai szonda a feleségverésről

Veri-e a feleségét, illetve durván bánik-e munkatársaival Lázár János polgármester? Ilyen kérdésekre is választ várt a Medián a vásárhelyiektől. Mindezt Bacsa Pál szocialista városatyára, országgyűlési képviselő-jelöltre vonatkozóan is feltették. Ha a Medián nem árulja el, ki a megrendelő, azt kell feltételezni, hogy ez a szocialisták lejárató kampánya – mondta Lázár. Bacsa nem tudja, ki a megrendelő, de állítja: biztos nem az ő pártja.
Lázárné Megyeri Zita nem tudja, hogyan értethetné meg az emberekkel, hogy a pletyka nem igaz
Elhiszi-e, hogy Lázár János vásárhelyi polgármester veri a feleségét? Elhiszi-e, hogy Lázár János keményen, gorombán bánik a munkatársaival? Ilyen kérdésekre is emlékszik a vásárhelyi Törökné, akihez néhány nappal ezelőtt a Medián munkatársa csöngetett be. Az idős asszony szerint a kérdező nő azt mondta, felmérést végeznek Lázár János polgármester újraválasztásával kapcsolatban. Török néni már azt is furcsának találta, hogy megkérdezték: elégedett-e a város fejlődésével, mióta Lázár a polgármester.

Mint mondta: csupán annyit válaszolt, nem sokat fejlődött Vásárhely, de ennek a pénzhiány az oka. A településvezető családját, viselkedését érintő felvetéseken pedig nagyon megdöbbent. Nem is igazán tudott mit felelni, csak azt: nem tételezi fel, hogy a polgármester veri a feleségét. Arra, hogy kire szavazna a választásokon, Lázár Jánosra vagy Bacsa Pál szocialista települési képviselőre, már nem is válaszolt Török néni.

A szintén megkérdezett Arany-Tóth Ferenc azt mondta, az ellenzéki városatya neve a neki fölolvasott ívben többször is felmerült. Ő már olyan kérdéseket kapott, melyekben Lázár János neve mellett Bacsa Pálé, sőt Horváth László SZDSZ-es települési képviselőé is szerepelt, utóbbi is országgyűlési képviselőjelölt. A szocialista városatyával kapcsolatban is felvetették: veri-e a családját, illetve hirtelen haragú-e. De arra is választ vártak, hogy szerinte Lázár meggazdagodott-e a polgármestersége alatt vagy, hogy a József Attila-szoborbotrány után megváltozott-e a véleménye a polgármesterről. Sunyi kérdések voltak – mondta Arany-Tóth Ferenc, nem is válaszolt rájuk.

– Megdöbbentő, hogy a Medián, a szakma alapszabályait figyelmen kívül hagyva ilyen kérdéseket tesz fel – reagált a közvélemény-kutatásra Lázár János. – Amíg a Medián nem hozza nyilvánosságra, ki a közvélemény-kutatás megrendelője, azt kell feltételezni, hogy ez a szocialisták ellenem irányuló lejárató kampánya. Ez pedig alapvető hatással lehet a város közéletére – szögezte le Lázár.

Bacsa Pál felesége, Farkas Katalin sem örül, ha a családot belekeverik a politikába. Fotó: Tésik Attila
Bacsa Pál szocialista önkormányzati képviselő abban semmi kivetnivalót nem talál, ha megkérdezik a gazdasági és a politikai élet szereplőiről a választókat. Azt azonban elítéli, hogy a családot is belevették ebbe a bizonyos kérdőívbe. Nem tudja, ki a megrendelő, de biztosan nem az MSZP: nemrég Szentesen például a Fidesz-MPSZ végzett közvélemény-kutatást. A képviselő szerint egyébként Vásárhelyen tényleg „fortélyos félelem igazgat", a városban a közélet minden rezdülésére élesen reagálnak az emberek, s ebben szerepe van annak is, hogy az önkormányzat a legnagyobb munkáltató, s mindenki félti az állását.

Bacsa Pál felesége, Farkas Katalin nem tartja szerencsésnek, ha a családot is belekeverik a politikába, s annak sem örül, hogy ebben a bizonyos ívben ilyen kérdések is szerepelnek.

– Erőszakkal semmit sem lehet megoldani. Két normális ember mindent meg tud egymással beszélni. Amúgy Pali még egy macskát sem képes bántani, nemhogy engem megütni – állította Farkas Katalin.

– Undorító, a gyomrom felfordul tőle, legszívesebben a megbízót és a közvélemény-kutatót is beperelném; botrányos, hogy a 21. században ilyesmi megtörténhet – mondta kérdésünkre Lázárné Megyeri Zita fölháborodottan.

Leszögezte: jól élnek a férjével, és boldogok. Nem tudja, hogyan értesse meg az emberekkel azt, hogy az ezzel ellentétes szóbeszéd nem igaz.


A megrendelő titkos

– Szakmailag teljesen kiegyensúlyozottan állítottuk össze a kérdőívet. A város politikai közhangulatát kutattuk. Ugyan azokat tudakoltuk a vásárhelyi városvezetőkről, mint az ellenzéki politikusokról – nyilatkozta Hahn Endre, a felmérést végző budapesti Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet igazgatója. A városban hatszáz lakót kerestek fel a kérdezőbiztosok. Voltak olyan kérdések, mellyel azt akarták megtudni, hogy megrendülne-e a bizalom a politikusban, ha kiderülne róla: veri a feleségét vagy rosszul bánik a beosztottjaival, de ezek csak egyszerű feltételezések. Az igazgató hozzátette, az már teljesen a véletlen műve, ha az adott városban olyan pletykák terjengenek, amelyek esetleg visszaköszönhetnek a kérdőívből. Hahn Endre azt nem árulhatta el, ki volt a megrendelő. Csak annyit mondott, hogy nem politikai párt és nem politikus. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyed Béla most saját gazdaságát vezeti

Nem volt könnyű elszakadni a mindennapos hód-mezőgazdás élettől, ismerte el Egyed Béla, a vásárhelyi… Tovább olvasom