Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Pontatlan bejegyzés miatt kellene tízezreket fizetni

Hódmezővásárhely - Negyedik emeleti lakásra jegyezte be 2004-ben Deákné tulajdonjogát a vásárhelyi földhivatal, noha az asszony valójában egy harmadik emeleti lakást vásárolt. A hiba a földhivatal szerint az adásvételi szerződés megkötésekor történt. A javítás most már Deáknénak kerülne pénzébe.
2004-ben vásárolt lakást Vásárhelyen egy Kossuth téri társasházban Deákné Edit. A földhivatalnál ügyvédje járt el az ügyben, majd a vevő annak rendje-módja szerint birtokba vette a harmadik emeleti lakást. Az azonban már akkor is feltűnt neki, hogy a telekkönyvi kivonaton furcsán számozták a tulajdonát. A földhivatali átírásánál ezt szóvá is tette az ügyvédje, de megnyugtatták: az ingatlan helyrajzi száma a lényeges. Deákné az egykori tanácsi lakást már nem a várostól vette, hanem annak második tulajdonosától.

Az asszony idén júliusban kérte a földhivataltól, hogy tisztázzák a helyzetet. Számára ugyanis ekkor bizonyosodott be, jól sejtette: a hivatalban nem azt a harmadik emeleti lakást írták a nevére, melyet megvett, hanem egy negyedik emeletit, amely egyébként a város tulajdona.

Oláh Jánosné, a helyi földhivatal vezetője az asszony érdeklődésére azt válaszolta levélben, hogy a hiba kijavításához a társasház alapító okiratát is módosítani kellene, ehhez pedig az összes lakó beleegyezése szükséges. Ezután korrigálhatja a hivatal a hibáját. Az eljárás illetékét – amely akár százötvenezer forint is lehet – Deáknénak kellene kifizetnie.

Amikor az ügyben megkerestük a megyei földhivatal vezetőjét, Juhász Ferencné elmondta, hogy a bejegyzés módosításának összegét jelentősen csökkenthetik is, de az azt kérőnek mindenképpen fizetnie kell valamennyit. A hivatalvezető egyébként utasításba adta, hogy a földhivatal egyik munkatársa menjen el a helyszínre, s nézze meg, a valóságban hol is van a lakás. Az ügyintéző azonban hiába csöngetett Deáknénál – munkaidőben ő is dolgozott, így nem tudta beengedni. A megyei vezető másnap nem Szegeden, hanem Vásárhelyen kezdett, hogy kibogozza a szálakat. A téves bejegyzéssel kapcsolatban végül írásban válaszolt. Eszerint kiderült, hogy az adásvételi szerződésben már téves helyrajzi szám szerepelt – de már akkor is, amikor a korábbi tulajdonos megvette a lakást az önkormányzattól –, s a földhivatalban ez alapján jegyezték be tévesen – immár másodjára is – a számot.

A hivatalvezető véleménye szerint az ügyet a leggyorsabban akkor lehetne megnyugtatóan rendezni, ha a jelenlegi tulajdonos és az önkormányzat – mely végül is szintén érintett az ügyben – közös rendező okiratban kérné a bejegyezést javítását, befizetve a 6-6 ezer forintos eljárási díjat.

– Nem a földhivatal hibázott, hiszen a korábbi tulajdonos és Deákné közti szerződésen szereplő helyrajzi számot jegyezte be a telekkönyvi kivonatba. A tévedést az okozta, hogy nem volt megfelelő az adásvételi szerződés megkötésekor a szóban forgó lakás ingatlan-nyilvántartási azonosítása – tette hozzá Juhász Ferencné. A megyei hivatalvezető felhívta a figyelmet arra, hogy mivel a hivatal ingatlan-nyilvántartó hatóságként a benyújtott okiratok adatai alapján dolgozik, a vevő akkor jár el kellő gondossággal, ha társasház esetén megtekinti annak alapító okiratát, a térképi részeket, és mindezt – a téves bejegyzést elkerülendő – összeveti a valóságos állapottal.

A vásárhelyi földhivatalban tavaly 44 ezer 717 ügyet kezeltek, ám a hozott határozatok ellen csak huszonhárom esetben fellebbeztek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világjáró faragványok Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Faragóbéres ősétől örökölhette tehetségét a vásárhelyi fafaragó, Hegyi Flórián,… Tovább olvasom