Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Pótdíjazó voltam Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - Pótdíjazó parkolóőrökkel tettünk tegnap egy nagy kört Vásárhely belvárosában. Egy parkoló autóst kellett megbüntetni, aki nem fenyegetőzött, tudomásul vette, hogy hibázott.
Ezúttal nem bújhattam teljesen a vásárhelyi parkolóőrök, pótdíjazók bőrébe, mert hivatalos személyek – figyelmeztetnek, büntetnek –, és jogi következménye lehetett volna, ha ezt kívülállóként megteszem. De másfél órára Fürdök Lászlóné Anikó (45) és Forrai Szabolcs (32) társául szegődtem. A városháza körbejárásával kezdtük, először tesztelték, működnek-e a parkolóautomaták, utána ellenőrizték az autókat, érvényes-e megváltott jegyük.

– Olykor ingerülten, durván viselkednek az emberek, néha az is elég, ha látják, közeledünk a kocsijukhoz – mesélte Anikó. Szabolcs azzal egészítette ki, őt már veréssel is fenyegették, de a „közelharc" végül elmaradt. Nem úgy kollégájuk, Csíkos Szabolcs esetében, akit pár napja bántalmaztak. Erről lapunk is beszámolt. A Zrínyi utcában jártunk, amikor felfedeztek két kocsit, mindkettőnek pár perc múlva, az egyiknek 9.22-kor, a másiknak 9.24-kor járt le a parkolójegye. Vártunk. Tudni kell, hogy az egy órára váltott jegynél plusz 5, afölött 10 perc haladékot kapnak az autósok.

ollégánk, Imre Péter (balra) Vásárhelyen kipróbálta, milyen parkolóőrnek lenni. Fotó: Miskolczi Róbert
ollégánk, Imre Péter (balra) Vásárhelyen kipróbálta, milyen parkolóőrnek lenni.
Fotó: Miskolczi Róbert

A szürke Opel tulajdonosa, Kiss Sándor megjárta, akkor ért vissza a kórházból, amikor Szabolcs már végzett a fényképezéssel, az adatrögzítéssel, azt beküldte a központba – megmutatták a menetét, kipróbálhattam –, és a mikuláscsomagot is elhelyezte a szélvédőn. Ekkor éltük át az egyetlen atrocitást: „Nem tudtok még jobban az úttestre állni?!" – förmedt ránk egy kerékpáros.

– Nem esik jól, de jogos a büntetés, és befizetem az 5 ezer forintot. Orvosnál voltam, azért késtem – mondta Kiss Sándor. – Praktikus lenne, ha más városokhoz, például Szegedhez hasonlóan Vásárhelyen is lehetne SMS-ben parkolójegyet vásárolni, majd meghosszabbítani annak érvényességét.

 Parkolóautomaták

Vásárhelyen a belvárosban 10 új parkolóautomata telepítését kezdték meg tegnap, a lecserélteket más zónákba helyezik át. Az is újdonság, hogy augusztus 20-ától mobilról is lehet majd parkolójegyet váltani; az önkormányzat már megkötötte a szerződést, a rendszer kiépítése folyamatban van.

Tóth Eszter időben, még adatrögzítés közben ért vissza, így felfüggeszthették az eljárást, megúszta a büntetést. Elmondta: még soha sem volt konfliktusa parkolóőrökkel, pótdíjazókkal. Miközben az Oldalkosár utca felé sétáltunk, Szabolcs Kiss Sándorra utalva elárulta: ritka, hogy valaki ilyen higgadtan vegye tudomásul a történteket, általában idegesek, magyarázkodnak, kiabálnak, nem értik meg az autósok, hogy ők csak a munkájukat végzik. Anikó megtoldotta: vesztegetési kísérletre is akadt példa, természetesen nem fogadták el a felkínált pénzt, de a kávéra vagy üdítőre invitáló meghívásokkal is ez a helyzet. „Nem ér annyit az egész, az állásunkat kockáztatnánk" – mondták egyszerre.

– Folyamatosan ellenőriznek minket a megbüntetett sofőrök – mondta Anikó. – Többször észrevettük, amint egy kicsit eltávolodunk, megnézik a többi autót, azoknak lejárt-e a parkolójegyük, vagy csak őket szúrtuk ki.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. Kristofer 2009. augusztus 09. 02:13
  „Vásárhelyen közelsem olyan szigorúak a parkolóőrök,mint szegeden.Csak egy példa:Szegeden a múltkor 2 perc után rátették a csomagot a kocsimra, a Múlthéten vásárhelyen parkoltam a szegfü utcában,1 órás jegyet vettem és 10perccel túlléptem a parkolási időt,a parkolóőr már az autómnál volt,de még nem büntetett meg,hanem közölte:Szerencsém van,hogy visszaértem,mert most telt le a türelmi idő.Szóval van külömbség a két város között!Azóta jobban odafigyelek a parkolási időre,és nem a parkolóőrt szidom,mert ő csak egy alkalmazott,és csak a munkáját végzi!Autóstársaimnak is csak annyit üzenek,hogy nagyon figyeljünk oda,hogy mikor jár le a parkolójegy,és akkor a parkolóőröket sem kell azért szidni,hogy megbüntettek.”
 • 30. Kristofer 2009. augusztus 09. 00:53
  „Bírom az ilyen embereket,mint a NORMAN_BATES....Ha őt nem érinti a parkolás akkor mi a fenének van a parkolás ellen???Minden városban van már parkolás évek óta,nem értem miért kell ezen felháborodni!!!Ezt el kell fogadni!Persze ha nem fogadja el a parkolási rendszert az autós akkor nem kell csodálkozni,ha megbüntetik.”
 • 29. Norman_Bates 2009. augusztus 08. 11:11
  „dmdmdm, KilgoreTrout!
  Nem gondoljátok, hogy egy kicsit vicces, hogy már 1000 fórumon kitárgyaltuk, már magának a fizetős parkolás tényének mennyire ellene van mindenki (nem sokan, csak az autósok 99%-a) a jogsértésekről nem is beszélve (eleve alkotmányellenes) úgyhogy mindenféle jogi bizbasz van a rovásán.
  És erre jön ez a cikk ami egyértelműen közli, milyen trükközésekkel húzzák le az autóst( "Hol van az a cikkben írva, hogy izgultak, meg direkt meg akarták vágni" : ennyire még te sem lehetsz naiv!)
  Visszakanyarodva
  Erre most hirtelen azt mondjátok, hogy ez így korrekt..... ööö, izé... mivan?
  De mindegy, telibeszarom az egészet, engem amúgy se érint ez az egész vásárhelyi parkolási rendszer (jó, ha 2X bedobtam eddig) totál nem a saját érdekemből írogatok, csak rohadtul zavar, hogy egy város imázsát lerombolják ilyen kicsinyes szarságokkal (biztos megtérül az autómaták ára, vagy 20 év alatt).
  És ezek után remélem mindenki önként és dalolva fog lj minden hülyeségére rábólintani.”
 • 28. JB007 2009. augusztus 04. 21:10
  „Petőfi u. mozi felöli végén is van már automata. Természetesen nem működik, büntetést viszont osztanak. Teljesen életszerű, hogy ha valaki fizetőövezetben parkol azt azért teszi, hogy több száz métert gyalogoljon, hátha talál egy automatát, ami működik.

  A díjért cserébe legalább nyomtatnának képregényt a jegy hátuljára, akkor a gyereknek tetszene...”
 • 27. cipész 2009. augusztus 04. 10:52
  „Ha szakma akkor tanulja meg.Nem gyorstalpalóval, és semmi gyakorlat nincs a háttérbe.”
 • 26. OPP 2009. augusztus 04. 00:05
  „Nem tudom....talán a hozzászollásokból, indulhatnak ki, figyelik a reakciókat, aztán előkapják a kis kollégát a sarokból, leporolják és indulhat is a küldetés. Ez egy szakma.”
 • 25. cipész 2009. augusztus 03. 16:24
  „Nagyon nagy tévedésbe van aki azt hiszi, hogy 2-4 óráig volt poén-ból koldus az egy a hajléktalansággal.
  Látszik nem tudjátok átélni azoknak az embereknek a sorsát.Kíváncsi lennék rá, hogy adtatok-e egyáltalán egy falat kenyeret nekik. Sajnáljátok azt a családot akik le lettek fényképezve, hogy gyalog mentek szegedre, a férjnek nem kellene elgépezni a pénzt, de az újságíró miért nem kérdezte meg a hajléktalan szállót.Nézzetek már egy kicsit körül a városba, hogy mi történik.Nem kell hinni az újságírónak.Nagy felhajtás az óvónő ügy is.
  Ki a francot érdekli az ő hazugságuk.Az én szemembe az nem ember aki hazugsággal veri nagy dobra az anyagi gondjait. Ami nem igaz
  Már megint be idegeltem magam. Legyen szép napotok.”
 • 24. lebro 2009. augusztus 03. 13:57
  „A cikkíró volt már koldus- az majdnem hajléktalan..
  A cikkhez annyi köze, hogy az amelített szolgáltató megoldást kínál azoknak akik a durva díjak ellen akarnak tenni valamit, csak ők a távközlésben csökkentik a költségeket.”
 • 23. DMagóg 2009. augusztus 03. 13:34
  „Kedves 20. Lixus_kzs 2009.08.03. 11:57!

  Nem értettelek félre, mert a lényege az volt, hogy inkább szidjuk a kormányt! Nincs is az ellenemre, de itt most a parkoló díj címen szedett sápról beszélünk. Mit kapunk érte?”
 • 22. miku 2009. augusztus 03. 12:29
  „Hát tényleg minden volt már ez az újságíró, csak akasztott ember nem. Ugyan mit talál még ki?
  Lebro hozzászólásának amúgy mi köze a cikkhez?”
 • 21. lebro 2009. augusztus 03. 12:13
  „Akik pedig jelenlegi vezetékes telefonszolgáltatójuk árai alatt görnyednek és még nem írtak alá új hűségnyilatkozatot: http://www.fixtelecom.eu/”
 • 20. Lixus_kzs 2009. augusztus 03. 11:57
  „12. DMagóg!

  Félreértettél, én azt mondom, hogy hiába szervez akárhogy az önkormányzat, ha kevés a létszám, mert nem ad rá állambácsi keretet.”
 • 19. dmdmdm 2009. augusztus 03. 10:53
  „Továbbra sem értem, mi ebben a gerinctelenség. Nem az a dolga, hogy ellenőrizze a parkolóhasználat jogosságát? Ennek pedig nem az a módja, hogy kivárja, hogy akkor büntet, ha letelik az idő? Pont ezért fizetjük, nemde? Van személyim, de sajnos továbbra sem értem. Ja, hogy a személyi "megszerzésének" nem ez a feltétele? Érdekes. "...közbe azon izgulva, hogy ne jöjjön a tulaj, és jól megvághassák, ez nem más barátom, mint rosszindulat, kőkeményen!" Hol van az a cikkben írva, hogy izgultak, meg direkt meg akarták vágni, kőkemény rosszindulatból? Nem prepozíció ez a parkolóőrökkel szemben? Nem sztereotip egy kicsit a gondolkodásod, Norman? Kilgore és Norman nagyon beszédes a nevetek. :)”
 • 18. OPP 2009. augusztus 03. 10:52
  „Aki ebbe a világba autot tud fenntartani,nem is akár milyet, nehogy belerokkanjon egy kis parkoló pénzbe.”
 • 17. KilgoreTrout 2009. augusztus 02. 18:31
  „Norman_Bates, ha azt mondom nem voltál érthető leütsz mint egy parkolóőrt, vagy mi lesz? Polgári módon így kell megoldani a dolgokat, ugye?
  Egyébként szerintem kurvára nem izgultak ők ezen a dolgon,mármint hogy büntethetnek, beteg dolog azt hinni, hogy nekik örömet okoz a bírságolás.
  Azt pedig továbbra is képtelen vagyok felfogni, hogy mi bajod azzal, hogy valakinek ez a szakmája. Inkább örülnél neki, hogy nem az adóforintjaidból (tényleg vannak ilyenek?) kapja a segélyt, hanem dolgozik.”
 • 16. cipész 2009. augusztus 02. 17:15
  „Luxus_kzs figyi én először is a hajléktalan embereknek a garzont, hogy visszakerüljenek a társadalomba.
  Tudod én egy kis kamrába kezdtem az életet a férjemmel,a vizet 4 km-ről hordtuk. még se mentünk panaszkodni a tanácselnökhöz.
  ugyanis akkor még nem önkormányzat volt.De szerinted jobb ha albérletet fizetnek a gazdagoknak akik nem adóznak a bevétel után? A bérlakások igen is kellenek1,1 1/2, 2 szobásak. pályázatokat kellene ezekre is írni, az önkormányzatnak is lenne bevétel.A putrira bezzeg 50 milkót nyertek. Igen elsősorba munka lehetőséget mindenkinek aki tud dolgozni és nem beteg.”
 • 15. munkanélküli 2009. augusztus 02. 16:11
  „ez az újságíró minden volt már! Más dolga sincs! Menj már el kőművesekhez talicskát tolni ,lapátolni egy kicsit ebben a melegben napi 10 órában majd megtudod mi az a munka!”
 • 14. Norman_Bates 2009. augusztus 02. 16:05
  „13. hozzászólás KilgoreTrout

  "felfedeztek két kocsit, mindkettőnek pár perc múlva" + "Vártunk. Tudni kell, hogy az egy órára váltott jegynél plusz 5, afölött 10 perc haladékot kapnak az autósok."
  ez így együtt legkevesebb 7-8 perc dekkolást jelent a kocsi mellett, közbe azon izgulva, hogy ne jöjjön a tulaj, és jól megvághassák, ez nem más barátom, mint rosszindulat, kőkeményen!
  Az még plusz pofátlanság, hogy ezt még hencegésképpen az újságíró "olléga" le is írja feketén fehéren.
  Tudtommal a parkolóőrök nem azért kapják a fizetésüket (a mi adóforintjainkból), hogy 10 percenként 5 perc kévészünetet tartsanak, hamár valaki ezt az ellenszenves szakmát választotta és imigyen próbálja a komplexusait kezelni, hát sz*rok bele, de ne ilyen alattomos, féreg, szarházi módszerekhez folyamodjon már.
  És akkor lehet csodálkozni, hogy : "Jajj már megint elverték a fiacskámat, jajj, jajj"
  remélem érthető voltam?!”
 • 13. KilgoreTrout 2009. augusztus 02. 12:37
  „Kedves Norman, kérlek magyarázd el nekem, hogy mi ebben a gerinctelenség. Hadd szolgáljanak gondolataid iránytűül nekem ebben a kegyetlen világban.”
 • 12. DMagóg 2009. augusztus 02. 12:25
  „Kedves 10. Lixus_kzs 2009.08.02. 10:40!

  A fenntartó az önkormányzat. Szerinted a munkaszervezés is állami feladat?
  Tudom, némelyek emberfeletti teljesítményt nyújtanak, nem őket támadom.
  Az autó után is adózunk rendesen! Mit kapunk a parkolási díjért? Ez, minek a visszahárítása ránk? Nem a -tényleg rossz- kormány vetette ki ránk! Úgy tűnik, hogy kissé félremagyarázod a dolgokat, némileg csúsztatsz! Lesz érte jutalom?”
31 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a 46 tonna német szemét

Mindszent - A németek kijelentették, ők nem hajlandóak elvinni a háztartási hulladékot. Tovább olvasom