Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Privatizálnák az ügyeletet

Privatizálnák az alapellátási ügyeletet Vásárhelyen: a közgyűlés úgy döntött, pályázatot ír ki a szolgáltatás ellátására. Ha sikeres lesz a kiírás, akkor az elképzelések szerint már január elsejétől így működne az ellátás, melynek ideje két órával meg is hosszabbodna.
Vállalkozásként működne az alapellátási ügyelet Vásárhelyen. Fotó: Tésik Attila
Vállalkozásba adná a vásárhelyi önkormányzat az alapellátásban működő ügyeletet. A pályázat kiírásáról a legutóbbi közgyűlésen döntöttek a városatyák. A központi rendelőintézetet jelenleg este 7-től reggel 7-ig kereshetik fel a felnőttek, míg a gyerekeket délután 5 órától ugyancsak este 7-ig vihetik a szülők. A privatizációval két órát kitolódhat az ellátás, legalábbis a felnőttek részére. Mindez a pályázat kiírása szerint január elsejétől változna, feltéve, ha sikeres lesz a kiírás. A közgyűlésen Lázár János polgármester is megjegyezte: egyáltalán nem biztos, hogy lesz, aki megpályázza az ügyelet működtetését. Ennek ellenére meg kell próbálni – mondta.

Hernádi Gyula szocialista képviselő viszont attól tart, hogy az ellátás magánkézbe kerülésével nem lesz rálátásuk a szakmai munkára, erre pedig oda kell figyelni. Havránek Ferenc munkáspárti városatya nem értett egyet a szolgálat privatizációjával. Ha vállalkozásba kerül az ügyelet, akkor előfordulhat, hogy éppen a színvonal romlását eredményezi a profittermelési szándék. Hozzátette: ha esetleg a mentőszolgálat pályázná meg a szolgálat üzemeltetését, akkor nem lenne kifogása a privatizálás ellen.

A városnak nem kerül pluszköltségbe, ha magánkézben lesz az ügyleti ellátás – mondta lapunknak Grezsa István, az egészségügyi bizottság elnöke. A társadalombiztosító által erre a célra adott összeg egészét – ami évente közel 30 millió forint – megkapná az ellátást biztosító vállalkozás. Ugyanakkor az eszközök használatáért sem kellene fizetnie a működtetőnek. Az ügyelet egyébként továbbra is a központi rendelőintézetben lenne. Grezsa háziorvosként is logikus lépésnek tartja a privatizációt. Mint mondta: javulhat az ellátás színvonala, és a vállalkozó talán el tudná érni azt, hogy tényleg sürgős esetben keressék fel a betegek az ügyletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatették József Attilát

József Attila szobra visszakerült helyére, a vásárhelyi Hősök terén mindenki megnézheti az alkotást.… Tovább olvasom