Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Provokatív falfirka a zsinagóga mellett

„Magyar holokauszt: napjainkban!", „Ébredj magyar!" Ezt írta valaki ezüst festékkel a vásárhelyi zsinagóga és a mellette lévő zeneiskola közös udvarának sárga kőfalára. A feliratot kora délután lekaparták, a rendőrség rongálás miatt indított eljárást. A helyi zsidó hitközség elnöke felháborodott, nem érti, miért okoz örömet egyeseknek az ilyesmi.
Kora délután kezdték lekaparni az ezüst festékkel írt szöveget. Fotó: Korom András
Provokatív felirat került a vásárhelyi zsinagóga és a mellette lévő zeneiskola közös udvarát elkerítő kőfalra. A két, már idézett felirat mellett van még egy sor, ami rovásírással készült.

– A tett felháborít, nem tudom, mi lehetett a célja a firkálónak. Mivel itt van a holokauszt múzeum, valamint a hónap utolsó vasárnapján emlékezünk meg a holokauszt 62. évfordulójáról, talán ez motiválhatta a tettest – vélte Vanderstein János.

A helyi zsidó hitközség elnöke emlékeztetett arra, hogy nem először festették össze gyűlölködő szöveggel a zsinagógát, vagy a környékét. Tavaly ősszel ezt írta valaki a falra: „Sólymosi Eszter 1882". Ez a név és a dátum a tiszaeszlári gyilkosságra emlékeztet: egy cselédlányt, Esztert gyilkolt meg valaki, s ezzel a zsidókat gyanúsították. Később a lány holttestét megtalálták a Tiszában, de a gyűlöleten ez semmit sem változtatott.

Fotó: Korom András
– A tavalyi eset elkövetője mind a mai napig nem került elő. A mostani ügyében is nyomoz a rendőrség, mi csak annyit tehetünk, hogy levakartatjuk a szöveget, s újrafestetjük a kőfalat – folytatta az elnök.

A helyszínen, a Kálvin téren tegnap Dezső József alezredes tartott rövid sajtótájékoztatót. A városi rendőrkapitánytól megtudtuk, hogy fél tizenkettőkor egy középkorú férfi hívta az ügyeletet. Elmondta, hogy rasszista szöveg került a zsinagóga kőkerítésére. A kiérkező nyomozók mintát vettek a festékből, s adatgyűjtésbe kezdtek. A vásárhelyi rendőrkapitányság rongálás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomozás egy öngyilkosság után

Első regényével jelentkezett az ünnepi könyvhéten a vásárhelyi Fehér József (képünkön). A… Tovább olvasom