Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Queen szól a templomban

Beatles- és Queen-dalok is hallhatók a hagyományos énekek mellett a vásárhelyi belvárosi templomban, szombat esténként. A fiatalabb generációt leginkább a hozzájuk közel álló zenével lehet megszólítani – vallja a plébános, Seidl Ambrus. A szentmiséken fellépő zenekarban Domonkos-rendi nővérek is játszanak.
Seidl Ambrus plébános hallgatja Lujza és Edit nővér gitárjátékát Fotó: Tésik Attila
A templomba járók többsége idős, ám minden lelkipásztor azt szeretné elérni, hogy a fiatalabb generációkat is megérintse a Biblia üzenete. Ezért minden pap célja, hogy minél több fiatal vegyen részt az egyházi összejöveteleken. A vásárhelyi belvárosi templom plébánosának erre van egy jó módszere. Seidl Ambrus zeneszerető családból származik, így arra gondolt, hogy muzsikával vonzza az ifjúságot a szentmisékre.

– Az egyháztól sohasem állt távol a zene. A liturgia lényege az, hogy miközben fontos dolgokat közöl, megérintse az emberek lelkét. Ehhez pedig az egyik legjobb kifejezési mód a zene – érvel a plébános. A magyar egyház népénektára hatalmas kincs, ami gregorián- és ifjúsági énekekkel is kiegészül. Ennek köszönhetően minden generáció talál magának megfelelő dallamokat.

Seidl Ambrus arra is törekszik, hogy a nem rendszeresen templomba járók számára is érdekesebbé tegye a szentmisét. Egy-két különleges alkalommal, például a karácsonyi éjféli misén, vagy a halottak napi megemlékezésnél zenével, versekkel kiegészített elmélkedést tart. Ekkor több stílus is megjelenik a templomban. A gregorián mellett Bach-, Liszt- és Mozart-művek szólnak, de nem idegen egy-két Beatles- vagy Queen-szám sem.

A szombat esti hat órai szentmisében az ifjúsági közösség 8-10 fős zenekara is muzsikál, melyben most már három Domonkos-rendi nővér is játszik.

– Ének-zenei általános iskolába jártam, a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Liszt Ferencbe – árulta el Lujza nővér. – A kis- és a nagykórusnak is tagja voltam, valamint szólót énekeltem. A középiskolában és az egyetemen is folytattam az éneklést, a zenélést. Furulyán, fuvolán és gitáron játszom.

Rendtársát, Edit nővért ötéves korába vitték el szülei zeneiskolába. Zongorázott, szolfézsra járt, kórusokban énekelt. Gimnazistaként átpártolt a polifon énekkarba, vagyis több szólamban énekeltek klasszikus dallamokat. Húszévesen tanult meg gitározni.

Az együttesben többnyire a fiatalok döntik el, mit játszanak a szombat esti misén. Persze, igazodnak az arra az alkalomra adott szentírási szövegekhez. Egyikük, Vacsi Andrea néha saját verseit is megzenésíti. Péntekenként összeülnek próbálni, a szentmisén pedig az énekek szövegét kivetítik, hogy a hívek is be tudjanak kapcsolódni.

Egy kis zenetörténet

A Beatles és a Rolling Stones megjelenésével egy időben az egyházias zenében is új stílus született. Egyre több misén, vallásos összejövetelen lehetett már hallani szólóéneket gitárkísérettel. A hatvanas években az olaszoknál a Gen Rosso együttes muzsikája, a franciáknál pedig például Soeur Sourir, vagyis Mosolynővér, vagy Pere Duval voltak a legismertebbek. Az utóbbiak a nevezetes francia sanzonok mintájára énekeltek vallásos témájú énekeket. Magyarországon a hetvenes években a nagymarosi ifjúsági találkozókon lehetett szinte először modern vallásos dalokat hallani. Tíz évvel később pedig egyre több keresztény szellemű együttes alakult, s egyre népszerűbbek lettek a beatmisék. Magyarországon ebben a műfajban a legismertebb Sillye Jenő. A budapesti előadó már az ország számos templomában szerepelt.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó utakat és áruházat szeretnének a susániak

Szívesen látnának egy bevásárlóközpontot is a városrészben, illetve jó járdákat és utakat… Tovább olvasom