Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Rabosították a virágokat letépő vásárhelyi egyetemistát

Nyolc tő erdélyi héricset tépett le egy vásárhelyi egyetemista fiú Csorvás határában – és ezzel kétmillió forintos kárt okozott. Azt állítja, a védett növényt nem ismerte fel. Az esetnek szemtanúja volt egy természetvédelmi felügyelő, aki feljelentette a természetkárosítót a rendőrségen. Az édesanyjával együtt élő geográfushallgató méltányos eljárásban bízik.
Nyolc tő erdélyi hérics megrongálásáért állították elő hétfőn a békéscsabai rendőrök a Vásárhelyen élő Gábort, aki a Csorvás melletti réten szedett védett virágokat. Egy tő eszmei értéke 250 ezer forint, az általa okozott kár tehát összesen kétmillió forint, ez olyan nagy kárérték, hogy a rendőrségnek kellett intézkednie. A békéscsabai rendőrök „rabosították" Gábort: ujjlenyomatot vettek tőle és lefényképezték, kikérdezték, majd hazaengedték. Természetkárosítás miatt indult eljárás, ennek a legsúlyosabb büntetési tétele börtön, de a vele szemben eljáró rendőrök szerint ettől nem kell tartania.

Tíz tő a nyolc

A korábbi hírek még arról szóltak, hogy nyolc tő erdélyi héricset szedett ki a fiatalember a fokozottan védett növény egyetlen magyarországi lelőhelyén. Azóta további két tő, a földből szintén kiszedett hérics került elő a helyszínen – tudtuk meg Szombati Andreától, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől. Így nem két-, hanem két és fél millió forint természetvédelmi bírság is várhat az elkövetőre. Emellett büntetőjogi következménye is van az ügynek: 3 évig terjedő börtönbüntetést is megítélhet a bíróság.

A Szegedi Tudományegyetemen geográfusnak tanuló fiú egyébként szenvedélyes természetjáró és fotós, nagyon megtetszettek neki a virágok.
– Nagyon megijedtem, amikor leszólított a természetőr, aki éppen ezekre a virágokra vigyáz – mondta lapunknak Gábor. – Beismerem, leszedtem a virágokat, nem tagadtam később sem. Az utóbbi években bejártam az egész országot, és szeretek a természetben barangolni egyedül is, a megyénkben már meglátogattam az összes természetvédelmi területet. Éppen emiatt szálltam le a vonatról Csorvásnál, már a vasúti töltésnél lenyűgözött a gyönyörű virágos rét látványa, úgy esett hát, hogy letéptem néhányat. Akkor még nem tudtam, hogy ezek héricsek. Azt azonban minden ismerősöm jól tudja rólam, hogy nem célom a rongálás, és a virágokat nem akartam eladni.

Élt a megyében is

Milliókat költött az utóbbi években az erdélyi héricsre a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatósága. Magyarországon kizárólag egyetlen helyen, a Csongrád megyéhez nagyon közel, Békésben lévőcsorvási ősgyepen található egy kis állománya. Virágzó tőből mintegy ezer darab van belőle. A 80-as évekig Csongrád megyében is előfordult egy helyen az erdélyi hérics, Hódmezővásárhely közelében, a csomorkányi vasúti megálló mellett. De ott a cserjék benőtték a hérics élőhelyét. A Kárpát-medencében még egyetlen helyen található meg egy kis állománya, Kolozsvár mellett.

A fiatalember próbálta megnyugtatni felzaklatott édesanyját. Mivel még nem kaptak hivatalos végzést, mindketten attól félnek, hogy súlyos büntetést szab ki rájuk a hatóság. Mivel nehéz anyagi körülmények között élnek – a fiú ötödéves és nincs saját keresete –, egy komoly bírság nagy tehertételt jelentene mindkettőjüknek.

– Méltányos eljárásra számítok, hiszen végtére is büntetlen előéletű vagyok, nem raboltam, nem veszélyeztettem senki életét. Mivel tanultam növénytant, azért mertem szedni ezekből a virágokból is, mert láttam, hogy a tövét így nem károsíthatom. Szerintem mindegyikük még az idén ugyanennyi virágot hoz, hiszen most is láttam közöttük kései hajtású töveket – tette hozzá a huszonhat éves fiatalember.

Egyébként magát mindig is környezetvédőnek tartotta, a hiba ellenére továbbra sem gondolja másként, elképzelhetőnek tartja, hogy környezetvédelemmel kapcsolatos cégnél, hatóságnál helyezkedik el. Ottjártunnkor megfogadta, hogy többé nem szakít le természetben termő növényt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megyén dolgozna Zsótér, a városházán nem

Február 12-e óta betegállományban van Zsótér István. Mindszent polgármestere nem fekvő beteg. Magas… Tovább olvasom