Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Rádi Norbert a megbízottakban hisz

Hódmezővásárhely - A körzeti megbízottak munkájában és az azonnali bíróság elé állításban hisz Rádi Norbert, Vásárhely új rendőrkapitánya, aki egyelőre naponta ingázik Csongrádról. A 33 éves vezető azonban nem zárja ki, hogy feleségével együtt átköltözzön új szolgálati helyére.
Öt évvel ezelőtt, 28 évesen lett a Csongrádi Rendőrkapitányság vezetője, a múlt héten pedig a vásárhelyi testület élére nevezték ki Rádi Norbertet. Az őrnagyot arról faggattuk, nehezíti-e a feladatát, hogy mostantól abban a városban dolgozik, amelynek polgármestere az országgyűlés rendészeti bizottságának vezetője. Lázár János pedig rendszeresen a rendőrség átszervezésének, megerősítésének fontosságáról beszél.

Rádi Norbert azt mondta: a politikától függetlenül, de az önkormányzatokkal együttműködve, jogalkalmazóként teszi a dolgát. A feladat nagyon hasonló a csongrádihoz – a méretek természetesen mások, az arányok azonban nagyjából ugyanazok. Csongrádon vagyon elleni bűncselekményből van a legtöbb, Vásárhelyen is ez a helyzet.

Rádi Norbert, Hódmezővásárhely új rendőrkapitánya.
Rádi Norbert Hódmezővásárhely új rendőrkapitánya.

Ami a megoldást illeti, Rádi Norbert szavai szerint a közösségi rendőrségben hisz, ami tulajdonképpen a körzeti megbízotti rendszer. Csongrádon is működik, Vásárhelyen idén vezették be a Biztonságos Vásárhely Program keretében. A másik az azonnali bíróság elé állítás – az őrnagy november eleje óta megbízottként dolgozik, és az első hónapjában feleannyi ilyen eljárás volt, mint január óta egész évben. Ami még Vásárhelyre jellemző, hogy sok a gyorshajtás és az ittas vezetés, illetve az ittasan okozott baleset – ezt a jelenleginél is több igazoltatással szeretné visszaszorítani.

Rádi Norbert most Csongrádon él feleségével, de középiskolás korában Vásárhelyen lakott, így nem ismeretlen számára a város. Azt mondja: egyelőre ingázik, de nem zárja ki, hogy munkája kedvéért átköltözzenek.

Névjegy

Rádi Norbert 1976-ban született Szentesen. A Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi szakán 1998-ban diplomázott. Csongrádra egy évvel később került. 2004-ben jogi diplomát szerzett a szegedi egyetemen, és ettől az évtől mostanáig a csongrádi rendőrkapitányságot vezette. A 33 éves őrnagy szabadidejében úszik és kondizik.

Olvasóink írták

 • 11. ava44 2009. december 18. 16:35
  „Gondoltam kiderül a cikkből, hogy az előző kapitány nyugdíjba ment vagy csak kitúrták az állásából, mert kellett ennek a fiatal fiúnak a hely. Párt kötődés ??? Már ezen sem lepődnék meg. Az lenne a kérdésem hogy itt a városi kapitányságon nem találtak volna utódot? Vagy csak nem volt elég gyors a nyelcsapás fordulat száma?”
 • 10. Tyukanyó 2009. december 12. 08:40
  „Kedves Filctoll!
  Én nem ismertem az eddigi kapitányok közül senkit sem, mivel csongrádi vagyok, nem is volt szándékomban minősíteni egyiknek a munkáját sem! Elnézést kérek mindenkitől , ha esetleg úgy tűnt a hozzászólásomból!
  Engem csak az indított a hozzászólás megírására, hogy többen mindenféle ismeret és tapasztalat nélkül kezdik el "lehúzni" az új kapitányt, pedig igazán korrekt, becsületes ember !
  De azt hiszem és merem is remélni, hogy Önök Vásárhelyiek is ha jobban megismerik , rájönnek, hogy igazán jól jártak !
  Bár mi is hozzá hasonló kapitányt kaphatnánk !!”
 • 9. Filctoll 2009. december 11. 21:52
  „Tyukanyó - Köszönjük szépen! Hozzá kell tennem, eddig is rendes kapitányaink voltak csak mindegyiknek más és más volt a fő csapásiránya. Talán ezért is tűnhet úgy hogy most bekeményit a police.
  Mint eddig is minden ismétlődő Rádi Norbertes cikkhez csak annyit tudnék hozzászolni hogy nagyon helyes hogy végre látványosan működik a helyi rendőrség és hullik a férgese! (Ittas vezetők) Több közúti ellenőrzést !
  Mikor szerelik fel a rendőrautókat nyomkövetővel? A diszpécser látná hogy a bejelentéshez melyik autó van közel és nyomon követhetnék a járőrök mozgását?!”
 • 8. Tyukanyó 2009. december 11. 19:54
  „Tisztelt Fórumozók!
  Engedjétek meg, hogy csongrádiként hozzászóljak az új vásárhelyi rendőrfőkapitány úr kinevezéséhez!
  Én kicsi gyerekkora óta ismerhetem, részben személyesen, részben városi hírek alapján.
  Bátran kijelenthetem, hogy akik ismerik emberileg is, szakmailag is a lehető legjobb véleménnyel vannak róla!
  Emberileg maximálisan kiáll a kollégáiért , és mindenek fölé helyezi a lakosság érdekeit, védelmét !
  Adjanak neki teljes bizalmat, és ami csak a lehetőségeken múlik, akkor ő maximálisan eleget fog tenni a megbízatásának !
  Én a magam és talán a városból nagyon sok ember nevében kijelenthetem, hogy nagyon fog nekünk hiányozni !
  Kívánok Neki további jó egészséget és eredményekben gazdag , sikeres munkát az új munkahelyén !
  A vásárhelyieket meg nagyon irigyeljük , hogy egy ilyen rendes rendőrfőkapitányt kaptak !”
 • 7. dzsorzso 2009. december 11. 18:04
  „Hy all!
  Teljes mértékben egyetértek newdog véleményével! Főleg a "6"- számúval.

  És NTK! A nyugdíjkorhatár már nem téma... A régi idők rendőrének jó volt ez az elmúlt időszak. Ha gondolta lépett nyugdíjba. Na már most, ha az infóim jók márpedig miért ne lennének azok ha ismerőseim talán elsőkézből tudják a sztori, a mai fiatalabb korú rendőröknek nincs már korai nyugdíjjazás.. Kint az utcán koptatja a flasztert és "lép" rá vagy épp az én vagy épp a te lábodra.
  A másik az, ha nem igazoltatnának csak símán ülnének az autóban és tengetnék az időt az jobb lenne.. az igazoltatás nem azért van, hogy borsot törjenek az állampolgártársaim orra alá... Szűrő tevékenységet folytatnak, keresik a kis sunyi embereket, ittas vezetőket... szabálysértőket, bűncslekmény elkövetőit stb.stb.stb...

  baja2005. Ha nem lenne összahang a Városi Rendőrség és az Önkormányzat közt mindnent cseszhetné az egész város....

  Ja és, hogy miért érnek ki a bejelentés után fél óra múlva a helyszínre a yardok.... Talán azért mert illetékességi területe a 2.-3. legnagyobb Hódmezővásárhelynek az Országban és kb. 40 fő utcai járőrrel van kevesebb kint most Vásárhely utcáin, mint körülbelül 5-6 éve....
  Volt valaki aki tönkrevégta a Várost... Kevés a rendőr vásárhelyen lenne itt rend és ha nem is teljesen de visszaszorulna a bűnözés, ha lenne ellene kapacitás....

  na pá!”
 • 6. newdog 2009. december 11. 17:32
  „Ntk!

  Így írtad: Ha azonnal az íróasztal mögé került akkor nem sok utcai (talpas) tapasztalata lehet. Ez pedig nagy baj. Akkor nem nagyon tudja átérezni a kisrendőrök napi problémáit."

  Ezzel nem feltétlenül értek egyet, mert nem biztos, hogy ez baj. Ha nem szerzett utcai tapasztalatokat, attól még lehet jó vezető. Ha emberileg és szakmailag is mutat eredményt, az állományán belül biztos vagyok benne hogy nagyra fogják értékelni és más nem számít (mondjuk a Délmagyar és a fórumozók stb.). Nem biztos, hogy csak azért, mert nincs utcai tapasztalata az baj. Attól még kiállhat az embereiért és azokért a rendőri intézkedésekért, amikre ő adott utasítást.

  A helyi sajtóhíreknél is sokszor látni a képeken, de írják is, hogy a helyszínről irányítja a munkát. Tök mindegy, hogy ünnep van, vagy hétvége, ő lejön Csongrádról és segít az embereinek. Nekem ez pl. szimpatikus.

  Az elődjéről azt hallottam, hogy nagy ívben letojt minden azonnalos intézkedést, ha az sikeres volt, másnap a mellét verte a plénum előtt, ha viszont hiba csúszott a melóba, akkor meg a felelősöket kereste és fenyítette őket karikára.

  Szóval a lényeg, hogy más a feladata egy járőrnek és más egy kapitánynak. Nem feltétlenül lesz járőrből kapitány, de simán lehet jó vezető az utcai múlt nélkül is. Ha meg legalul kezdte, az fogja a beosztottjai csőrét piszkálni, hogy "elfelejtette, honnan jött", meg "én itt nyomom a flasztert napi tizenkét órában még 40 évesen is, emez meg már 33 évesen vezető". Úgy nem lehet csinálni semmit, hogy az mindenkinek jó legyen.

  Na most kicsit zagyva lett az egész, de remélem érted, hogy mire gondoltam, amikor reagáltam a hozzászólásodra!

  Üdv! (nd)”
 • 5. baja2005 2009. december 11. 14:12
  „Na csak ez hiányzott. Egy olyan főrendőr akin látszik, hogy életében meg sem fogta a munkát, csak az észt tudja osztani. Nem ártott volna előtte egy kis gyakorlati tapasztalat sem, mint a többi, országunkat is irányítani "szeretné" jogász.
  Ne az önkormányzattal, hanem a polgárokkal működjön össze!!!!”
 • 4. NTK 2009. december 11. 10:39
  „Tisztelt 3-as hozzászóló:
  [...] A hozzászólásodból lerí, hogy nem sok rálátásod van a rendőri munkára (semmi) és a testület helyzetére.[...]
  Azért látatlanul ne légy ebben olyan biztos. Egy szemernyivel azért biztosan több.

  Légyszíves világosíts már fel, hogy írásom mely részével is van gond? Amiket leírtam, nagyon is valós problémák a rendvédelmi szerveknél. Elég csak az idősebb utcai állományt megkérdezni ...
  A hozzáértéshez kell a tapasztalat is. A kettő nincs meg egymás nélkül. A szakmát az íróasztal mögül igen nehéz megtanulni.”
 • 3. newdog 2009. december 11. 10:09
  „Ntk! A hozzászólásodból lerí, hogy nem sok rálátásod van a rendőri munkára (semmi) és a testület helyzetére. Így viszont nem értem, milyen alapon kérdőjelezed meg első mondandódban más hozzáértését??????

  Úgy tudom Vásárhelyen a rendőrök igencsak kiböjtölték, hogy jó vezetőjük legyen. Remélem nem csalódnak Rádi úrban, sok sikert neki is és a beosztottjainak is.

  A kivilágítatlan bringásoknak én is odaadnék alkalmanként egy tizes csekket. Szerintem már elsőre rájönne, hogy hosszú távon inkább megérné venni valami pár száz forintos villógót, amivel ha látni nem is fog, de látszani igen.”
 • 2. NTK 2009. december 11. 08:49
  „Jó lett volna, ha a cikkből az is kiderül, hogy az őrnagy úr a főiskola elvégzése után, de még csongrádi kapitányként való kinevezése előtt milyen területen dolgozott. Ha azonnal az íróasztal mögé került akkor nem sok utcai (talpas) tapasztalata lehet. Ez pedig nagy baj. Akkor nem nagyon tudja átérezni a kisrendőrök napi problémáit. Így már egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy a 40-45 éves rendőri korosztály - a biztos nyugdíj mellett - milyen más okok miatt is vonult vissza.

  Érdemes ezt a linket megnézni:
  http://nyugdij.extra.hu/forum/viewtopic.php?t=343

  Nagyon sok mindent elárul a rendvédelmi szervek, vezetők mai állapotáról.

  A fentiek ellenére sok sikert a munkájához! Az esetlegesen túlzásba vitt (indokolatlan) igazoltatások helyett meg azt kívánom az egyszerű honpolgárnak, hogy ha hívja a rendőrséget, akkor azok ne fél óra múlva érjenek ki.”
 • 1. angyal0807 2009. december 10. 19:13
  „Lehet, hogy nem ide való, de elsősorban el lehetne kezdeni tenni ellenük:
  Igazán lehetne valamit csinálni a kivilágítatlan biciklisekkel. 10-ből 8 világítás nélküli, és nem számít nekik még a gyerek sem. Mennek ész nélkül, és azt hiszik, hogy ha ő látja az autót, akkor annak sofőrje is látja őt. Nem számít, hogy fekete a ruhája, biciklije is. Vedd észre mikor előbukkan a sötétből, kivilágítatlanul.
  Nem is beszélve arról, hogy nem is ismerik a KRESSZ-t.
  Biciklisenként, ha 10000 ft lenne a büntetés, néhány NAP alatt milliókat lehetne összeszedni a VÁROSNAK!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gácsi-gyilkosság: 50 év után is rejtély

Ma is homály fedi, egészen pontosan hogyan, miért és ki lőtte le az 1956. december 10-i János téri néma tüntetésen Gácsi Lászlót, a forradalom egyetlen vásárhelyi halálos áldozatát. Tovább olvasom