Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Ráfizetnek a szelektív gyűjtésre Vásárhelyen

Nincs értelme a szelektív hulladékgyűjtésnek, mert a kukások összeöntik a válogatott szemetet – állította egy olvasónk. Ott voltunk az elszállításnál, s kiderült: ez nem így zajlik. Bár történhetne így is, mert a gyűjtőkbe a jelek szerint sokan inkább vegyes szemetet öntenek. Ha ez így megy tovább, a szállítást végző cég vezetője szerint le kell állni a szelektív gyűjtéssel: a PET-palackok feldolgozója visszaküldi a vegyes szemetet, s egy fuvar ára 30 ezer forint.
A műanyag palackoknak szánt gyűjtőt teledobálják kommunális szeméttel – mutatja felháborodva a Takács Ferenc és a Rudnay Gyula utca sarkán Szabóné Tóth Irén. Fotó: Tésik Attila
Semmi értelme sincs Vásárhelyen a szelektív hulladékgyűjtésnek – mondta felháborodottan szerkesztőségünkben egy olvasónk. Elmesélte, hogy a szemétszállítók szerinte egybeöntve viszik el a szétválogatott hulladékot.

Mi elmentünk egy gyűjtőhelyre, és az ürítéskor kiderült: a szemétszállító külön viszi el a papírnak, a műanyag palacknak vagy a fémnek kihelyezett edények tartalmát. Ám együtt is elvihetné, mert mindegyik egyformán tele volt vegyes háztartási szeméttel.

A közelben lakó Szabóné Tóth Irén szerint ennek oka az lehet, hogy néhányan nem akarnak sokat fizetni a szemétszállításért, s ezért jóval kisebb kukát rendelnek, a többlethulladékukat pedig a szelektív gyűjtőkbe teszik.

– Én hiába válogatok, ha mások nem. Mindig tartok otthon olyan zsákot, melyet a szemétszállító cégtől vettem, darabját 240 forintért. Ha kell, ebbe teszem a többletszemetet, s ezt el is viszik, ha kirakom a kukám mellé. Mások miért nem tesznek így? – vetette fel végül Szabóné Tóth Irén.

– A lakosság kilencven százaléka rendeltetésszerűen használja a szelektív gyűjtőket, csak kis hányadukkal akad probléma – nyilatkozta lapunknak diplomatikusan Reith Imre, az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. ügyvezető igazgatója.

A város számos pontján lévő edényeket különböző színűre is festették, hogyan jobban meg lehessen különböztetni a hagyományos kukáktól. Hiába láncolják és lakatolják le őket – csak egy kis rést hagynak az üvegnek, papírnak és a fémnek – sok esetben felfeszítik, s teledobálják vegyes szeméttel.

– Az átvevő például egy konténernyi PET-palackért 6-7 ezer forintot ad. Egy ürítési kör viszont nekünk 25-30 ezer forintba kerül, ráadásul visszakapjuk azt a vegyes szemetet, amit belehajigálnak a műanyagos kukába. Előbb-utóbb az átvevők megunják, hogy az eredetileg papírra, üvegre vagy fémre szóló szerződés ellenére krumplihéjat, almacsutkát, meg mindenféle egyebet kapnak, s nem kérik többet, hogy szállítsuk. Így az újrahasznosítható hulladék is mehet a szeméttelepre – tette hozzá Reith Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szomszédviszály a vásárhelyi Csillag utcában

Tűrhetetlennek tartja a vásárhelyi Rákos István, hogy édesanyja házának udvarán a másik házrészben… Tovább olvasom