Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Ragyogott és repült a Jézuska

Hódmezővásárhely - Ismert vásárhelyi, vagy a városhoz kötődő közéleti személyiségeket faggattunk legemlékezetesebb karácsonyukról, valamint arról, most mit látnának szívesen a fenyőfa alatt.
Érdekes, hogy Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész – több köztéri kompozíció alkotója – mai napig vallja: gyerekként látta repülni az ajándékot hozó Jézuskát.

– Harminchárom éve vagyok nős, azóta minden karácsony szép – mondta kacsintva Ambrus Sándor keramikus. – Ötéves koromtól félárvaként nevelkedtem, és ebből az időszakból maradt meg az első emlékem: délután lefektettek aludni, és amikor felkeltem, narancsot, almát és fügét találtam a karácsonyfa alatt. Azt mondták, a Jézuska hozta, természetesen elhittem. Ezeket az időket sohasem felejtem el. Mostanra békét, megnyugvást kívánok az országnak.

– Huszonegy éve élünk a családdal Kútvölgyön, nehéz felidézni a legemlékezetesebb karácsonyt – vélekedett Lázár Annamária külterületi koordinátor –, nem is ehhez a településhez kötődik. Nyolcévesen kaptam egy biciklit, az nagyon nagy meglepetés volt, csak a fa alatt pillantottam meg, fantasztikus érzés töltött el. A mostani ünnepekre a munkahely, a megélhetés szempontjából biztonságot adnék mindenkinek. Ez a legfontosabb.

Ambrus Sándor és felesége közösen készíti el az ünnepi ételeket. Fotó: Tésik Attila
Ambrus Sándor és felesége közösen készíti el az ünnepi ételeket.
Fotó: Tésik Attila

– Kiválasztott karácsonyom nincs, mindegyik meghitt, szép volt – emlékezett Hegedűs László vásárhelyi tűzoltóparancsnok. – Különleges azonban akad: amikor sorállományú katonaként a honvédségnél, a laktanyában, és nem családi körben töltöttem a szentestét. Azt kívánom, hogy a gyerekeinknek, illetve az unokáinknak jobb legyen.

– Mindig az a legszebb és legemlékezetesebb, amikor a lányommal és a fiammal együtt ünnepelhetünk – árulta el Szenti Tibor író, néprajzkutató. – Ez az utóbbi időben három-négyévente fordul elő, Tibor ilyen rendszerességgel tud hazajönni Amerikából, ott él és dolgozik. Idén a karácsonyt Csillánál töltjük Dunaalmáson, a fiamék szilveszterkor érkeznek, velük akkor karácsonyozunk. A legfontosabb, hogy együtt legyen a család, mindenkinek ezt kívánom.

– Kisgyerekként elhittem, hogy a Jézuska hozta az ajándékot, aztán később rájöttem, szüleim, szeretteim vásárolják a játékokat – mondta Jókai Nóra, az ASA-Consolis-HNKC kézilabdása. – Mindig kivittek a mamához, és csak akkor mehettem haza, amikor már feldíszítették a fát, s minden meglepetés a helyére került. Nekem ez egy kicsit „szomorú" ünnep, mert 26-án van a születésnapom, és mindig eszembe jut: egy évvel megint idősebb lettem... Nagy vágyam nincs: az egészség a fontos, és az, hogy együtt legyek mindenkivel, akit szeretek.

Pannonhalmi Zsuzsa látta a Jézuskát

Az egyik karácsonyt soha nem felejtem el – mesélte Pannonhalmi Zsuzsa keramikusművész –, négy-ötéves lehettem, babát és babakocsit találtam a fenyő alatt. De nem emiatt maradt emlékezetes: láttam repülni a Jézuskát, ez valószínűleg a felfokozott állapotnak tudható be. Kékes ruhát, alakot, ragyogást észleltem, majd libbent a függöny – s az ablakon keresztül távozott a Jézuska. Ekkor hűvös szellőt, fuvallatot is éreztem. Mai napig hiszem, hogy ez megtörtént. Idénre pedig azt kívánom: a várakozás izgalma, a tiszta szívvel örülés érzése, öröme újra bekövetkezzen. Ez jelenti, adja az igazi karácsonyi hangulatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszorúként végzi a megmaradt fenyő

Hódmezővásárhely - Vásárhelyen több mint tíz helyen árulnak fenyőfát, az örökzöldek szinte hegyekben… Tovább olvasom