Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Rajztanárnak készült, lelkész lett belőle

Hódmezővásárhely - Sokak számára ismerős lehet Zakar Ödön vásárhelyi templomokról készült rajzai, festményei. A 82 éves nyugalmazott református lelkész 1996-ban fogott hozzá a templomsorozathoz, amely mellé az összes nevezetes helyi épületet is megörökítette. Mindegyikről van másolata, amelyeket már több ízben elajándékozott, de az eredetiket otthonában őrzi. A sorozatból január 30-án nyílik kiállítás Szentesen a református otthonban.
- Mi célja lehet még velem a Jóistennek? - néz rám a város emblematikus figurája, akit mindenki csak Ödi bácsiként szólít. Szép életem volt, nagy terveim már nincsenek, hacsak nem az eddigi dolgaimat folytatni: prédikálni, modellezni, rajzolgatni, kiállítani. És segíteni azoknak, akik megkérnek rá.
A susáni gyülekezettől 14 év szolgálat után 1996-ban ment nyugdíjba, utána pedig a templom-sorozathoz fogott- felesége biztatására. A kilencvenes évek közepén a nagyszalontai református világtalálkozón járt feleségével, ahol egy ottani festőművész a városról készült albumát nézték meg. A neje csak ennyit mondott: "Ezt te is meg tudnád otthon csinálni!" Mivel Ödi bácsi itthon nem állt rögtön kötélnek, elhangozott a buzdító mondat: addig nem költhet modellezésre, amíg meg nem festi a templomokat.

Rajztanárnak készült, lelkész lett belőle - GALÉRIA

Mindent Vásárhelyről

A delmagyar.hu hivatalos Hódmezővásárhely Facebook oldala, nem csak vásárhelyieknek.

 
Nem először fogott a kezébe ecsetet és ceruzát, hiszen eredetileg rajztanárnak készült a Debreceni Református Kollégium diákja, éveken át rajzszakkörben képezte magát. Ám az akkori oktatási politika úgy hozta, hogy a tanári diploma helyett az érettségi mellé a kántorképesítőt rakta zsebre. Nem bánta, hiszen 6 éves kora óta rendszeresen járt templomba, és vonzotta az orgonajáték. Kántorként Püspökladányban helyezkedett el, ahol 10 év újabb rajzszakkör következett. Portrékat, tájképeket festett, ceruza-és tusrajzokat készített vasútállomásokról, vonatokról, villamosokról, melyekhez vonzalma kiskorához datálható: míg a többi utcabeli gyerek együtt játszott, Ödi kiült a házuk kőlépcsőjére kora reggel, onnan figyelte az előttük elcsörömpölő villamosokat.

Később, amikor a Budapest- Debrecen- Hajdúszoboszló útvonalat rengetegszer tette meg vonattal, utazás közben örökítette meg gyors vázlatok készítésével az állomásokat, a vasúti átjárókat, szerelvényeket. Otthon pedig készre fejezte be alkotásait. Így nem csoda, hogy ezekből az évekből összeállt a vasúti-sorozata, amelyet több alkalommal is kiállított már egy-egy városban. Munkáin többek között Püspökladány, Szolnok, Kisújszállás, Budapest, Balaton, Szentes részletei jelennek meg. A fiatalos Ödi bácsi másik szenvedélye a vasutas nagypapáknak köszönhetően és a korai élményeiből adódóan a villamos- és vasútmodellezés. Terepasztalait lakásában rendezte be, és folyamatosan fejleszti őket. Állítja, drágább mulatság a festészet, mint a modellezés.

Rajztanárnak készült, lelkész lett belőle - GALÉRIA

ZakarÖdön 41 évesen - sosem dobva sarokba a festészetet -, régi álmának tett eleget. Beíratkozott teológiára. Mivel akkor már nős volt, és Békésre, majd lelkészként Makóra került, csak alkalmanként kellett Debrecenbe utaznia, ahol 3 év múlva végzett. Aztán Vásárhely következett. Sosem bánta meg, hogy a lelkészi pályát választotta, mert mindig hívő ember volt. Fia Debrecenben él mint jazz-zenész, rendszeresen látogatják egymást. S bár újabb festménysorozatra nem készül, korábbi munkáit szívesen renoválja, alakítja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonnal, fénymásolással is spórolnak a hivatalok

A kódos megoldással ellenőrizhetik, hogy kizárólag a munkájához használja-e az irodai gépeket a dolgozó. Tovább olvasom