Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Rászoruló diákokat tanítanak úszni

Hódmezővásárhely - A diákok kétharmada folytatja az úszást – osztotta meg tapasztalatait Bán Sándor vásárhelyi szakedző, aki kollégáival az idén negyedik alkalommal oktat ingyen hátrányos helyzetű diákokat Vásárhelyen. Több mint 40-en 10 napig ismerkednek az úszás alapjaival.
– Nem ciki, ha valaki nem tud úszni. Emiatt nem kell piszkálni, sohasem késő elkezdeni – jegyezte meg felnőttesen a 9 éves Gergő, miután kimászott az uszoda medencéjéből Vásárhelyen. A kisfiú és társai 10 napig ingyenes úszásoktatáson vesznek részt, amelyet az idén negyedik alkalommal szervezett meg az első és második osztályos hátrányos helyzetű gyerekeknek Bán Sándor úszóedző és a Tiszta Szívvel Egyesület.

Azok mehetnek az úszásórára, akiknek családja hétvégenként élelmiszercsomagot kap – 100-an vannak. Közülük több mint 40-en jeleztek vissza az egyesületnek, hogy reggelente lehoznák a gyereküket az uszodába. Amíg a diákok a vízben vannak, a szüleik a lelátóról figyelik őket.

– Már jobb vagyok. A 25 méteres medence háromnegyedét át tudom úszni úgy, hogy nem teszem le a lábamat, ez már haladás – büszkélkedett teljesítményével Gergő.

– Tudás szerint csoportokra osztjuk a gyerekeket. Vannak, akik a víztől is félnek, a két hét nagyjából a szoktatással telik el. Ha nem vízbiztosak, akkor eredménytelen a további munka – magyarázta Bán Sándor, aki anno feleségével kezdte a hátrányos helyzetű gyerekek tanítását, időközben több kollégája is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A játék is belefér az órába. Fotó: Török Anita
A játék is belefér az órába. Fotó: Török Anita

Most öten foglalkoznak a diákokkal. Az első tanfolyamon fedezték fel Süli Flórát, a májátültetésen átesett vásárhelyi kislányt, akiről korábban lapunk is írt. Augusztusban Lengyelországban indul a transzplantáltak Európa-bajnokságán.

– Ha eddig más hasznuk nem is volt a tanfolyamoknak, csak ez, már megérte, de a gyerekek kétharmada folytatja az úszást – jegyezte meg Bán Sándor. Hozzátette: a nehéz körülmények között élő diákoknak a tanfolyam egy kicsit üdülés is.

Tapasztalata szerint a mindennapos testneveléssel a tanulók zöme nem a nulláról kezdi az úszást, de szakmailag úgy vélte: a heti 1 tempózás kevés, legalább hetente kétszer kellene lejárni a gyereknek az uszodába, az óvodákban pedig erősíteni kellene a vízhez szoktatást.

– A tanmedencét időjárástól függetlenül lehet használni. Általában ősszel és tavasszal járnak le a diákok. Közben viszont elfelejtik, amit tanultak. A technikai alapra lehetne a későbbiekben építeni – tette hozzá az edző, aki augusztusban Dél-Koreába megy, ahol egy hétig a fejlődő országok fiatal edzőit oktatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás és Sekély meccsei

Mátyás és Sekély, valamint lovasaik, a Készenléti Rendőrség munkatársai futballmeccs biztosítása helyett a héten a mártélyi tanyavilágban teljesítenek szolgálatot. Tovább olvasom