Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Razzia Vásárhelyen: nincs pardon a szabálytalan biciklisnek

Hódmezővásárhely - A kerékpárosokat ellenőrző rendőrségi akció indult tegnap Vásárhelyen, ahol a közelmúltban két súlyos biciklis baleset is történt. Nemcsak figyelmeztetnek, bírságolnak is az egyenruhások.
Fokozottan ellenőrzik tegnap óta a kerékpárosokat Vásárhelyen, miután a közelmúltban két súlyos biciklis baleset is történt. Életveszélyes sérüléseket szenvedett egy 12 éves kislány, aki a Deák Ferenc–Szent Antal utcai zebrán körültekintés nélkül kerekezett át, és elütötte egy autó. Néhány nappal később egy 20 éves egyetemista lányt szintén elütött egy szabályosan közlekedő autó, amikor a Medgyesi utcáról a Királyszék utcára hajtott ki biciklijével. Olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét vesztette. A helyszínen mécsesek emlékeztetnek a tragédiára, amelyről egy, az utcában lakó férfi azt mondta: felfoghatatlan, és még mindig a hatása alatt áll. A mentősök érkezésére figyelt fel, és látta, hogy sokáig küzdöttek a lányért, akit mentőhelikopter vitt a traumatológiára – tette hozzá szomorúan.

Szabálytalankodó kerékpárosokra vadásznak a vásárhelyi rendőrök. Fotó: DM/DV
Szabálytalankodó kerékpárosokra vadásznak a vásárhelyi rendőrök.
Fotó: DM/DV

– Akár vétlen, akár okozója a balesetnek a kerékpáros, semmi nem védi a sérülésektől – hallottuk tegnap Torzsa Endrétől, a vásárhelyi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől a kerékpáros-ellenőrző akció egyik helyszínén, a Bagolyvárnál található körforgalomnál. A közeljövőben folyamatosan, a város több pontján ellenőrzik, hogy bicikliznek-e a járdán, vagy behajtanak-e az egyirányú utcába forgalommal szemben, illetve átgurulnak-e a zebrán a kerékpárosok. Kora este pedig a lámpát, a láthatósági mellényt nézik. Nemcsak figyelmeztetik, büntetik is a szabálytalankodó kerékpárosokat. Helyszíni bírságként akár 20 ezer forintja is bánhatja a biciklisnek. Az ittasan kerekezőkre pedig közigazgatási bírság vár, ami 60 ezer forint is lehet. A tegnapi akcióban 15 biciklisre helyszíni bírságot róttak ki, 12-t pedig figyelmezettek a rendőrök – közölte koar este Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Olvasóink írták

84 hozzászólás
 • 84. f.bence 2011. október 25. 11:07
  „Ó b+! Azt is a tisztelt rendőrkapitányság figyelmébe ajánlom, hogy nagyobb csomópontoknál szobrozzanak már civilben a gyalogos átkelő helyek mellett, mert közveszélyes a zebrán való átkelés!!!!!!!!!!!!!!! Nap, mint nap szembesülök ezzel. Tudtommal, elsőbbségem van, ha már ráléptem, ilyenkor a veszett autós inkább beletapos a gázba, vagy iszonyat lendületesen áll meg a lábaimtól centikre, de az a leggyakoribb, hogy prosztó barom-állat módjára ordibál, meg veri a nyálát, hogy mit nekem 10másodperc, míg megáll, azt lesz szíves átengedni. Ezeket ki bünteti?
  Ja igen és a rendszeresen nem indexelő emberek, mikor egy "adott" kereszteződésben zöld a gyalogos lámpa, az eszeveszett irányjelzés nélkül meg lábaim előtt húz el féktelenül. Apropó. már 3x sodortak el zebrán és az egyik esetben még meg is akartak ütni :D Közveszélyes a zebra. Tiltakozom.”
 • 83. okz63 2011. október 22. 13:45
  „79. killust 2011.10.21. 09:51
  "A balesetet okozó autósnak nem volt jogosítványa, gyorsan hajtott..etc..."

  Az a helyzet, hogy ezt valahogy bizonyítani is kéne, mert a tények mást mutatnak”
 • 82. Fa-ló 2011. október 21. 12:08
  „Fa-ló. Ami még fontos, hogy mind ez képek segítségével.Mind a kressz szabályairól és a balesetek helyszíneiről is, akár kőrforgalomban,vagy kereszteződésben tőrtént.Mindent átbeszéltünk,hogy hogyan lehetett volna elkerűlni az ütközéseket.Szóval én nem bántam meg kiadni érte a 2főre szóló 800 forintot, HISZ AZ ÉLETÜNK ENNÉL TÖBBET ÉR!!!!! További balesetmentes közlekedést mindenkinek,hisz mindekinek csak 1 élete van!!!”
 • 81. Fa-ló 2011. október 21. 11:51
  „Fa-ló. Valóban volt egy kerékpáros előadás a Sofőr BT keretein belől amin jó magam és a nevel fiam érdekében meglátogattunk iskola kezdés előtt az elmúlt esztendőben.Az ára ha jól emlékszem 400ft/fő volt. Jelen volt a sajtó,rádió a rendőrség munkatársai és az előadást szervező munkatársai,oktatói.Igen tanúlságos volt ,tanulni lehetett belőle.Csak egy baj volt !!! a város létszámát figyelembe véve (vagy a kerékpárosok létszámát) nagyon kevesen voltunk. Talán max 30 fő vett részt! Véleményem szerint valami hatékonyabb módszert kellene bevetni, hisz ez önkéntes alapon ment és ez meg is láttszott a létszámon!!!”
 • 80. bubuska73 2011. október 21. 11:37
  „73. cleanx
  "Jobbra kis íven kicsapódó biciklisek a legdurvábbak"
  Szerintem ez az a bicajos szabálysértés ami a leggyakrabban előfordul. Mégis mikor írják,hogy kerékpáros ellenőrzést tartana,ezt sosem látom az ellenőrizendők felsorolása közt. Pedig 10-ből 8-an így vágódnak rá a védett útvonalra. Legtöbbjük még csak el se néz balra.”
 • 79. killust 2011. október 21. 09:51
  „A balesetet okozó autósnak nem volt jogosítványa, gyorsan hajtott..etc...”
 • 78. booo 2011. október 20. 19:38
  „71. ifj. Nagy Gábor Igazad van, nem is erre gondoltam !
  A vázszám se érdekli Őket! Sose nézték meg.”
 • 77. vuk 2011. október 20. 16:20
  „73. cleanx 2011.10.20. 12:28
  Hadd ne probaljam meg osszeszamolni hanyszor maradt el a csatt csak azert, mert az autos helyett is figyeltem a biciklimrol/motoromrol. Maradjunk annyiban, hogy sok. Szoval van ez mindket oldalon.”
 • 76. vuk 2011. október 20. 15:56
  „74. Lótusz9 2011.10.20. 12:43
  Neked tanitottak a bunteto torvenykonyvet?
  Megis be kell tartanod?
  Tehat...”
 • 75. FattyúMatthew 2011. október 20. 14:51
  „tigris15
  "Annak a világtalannak ott a képen fogalma nem volt hogy emezt miért állították meg a sünök-hiszen Vásárhelyi...nem kell tőlük csodát várni."

  Olvasom a kommenteket.Úgy volt nem szólok hozzájuk.Erre olvasom tigris15-öt.Honnan veszi a fáradságot <moderálva>,hogy becsmérelje a vásárhelyi embereket!”
 • 74. Lótusz9 2011. október 20. 12:43
  „Biciklisnek nem tanítják a kreszet, akkor ne csodálkozón senki sem, hogy nem tud helyesen közlekedni, írják elő minden állampolgárnak kötelessége megtanulni a kreszet nem csak az autósnak!!!”
 • 73. cleanx 2011. október 20. 12:28
  „Jobbra kis íven kicsapódó biciklisek a legdurvábbak, félelemérzet nélkül teker össze vissza bármely korosztály.
  Az autósoknak kell helyettük is felkészülni és figyelni ezekre.

  Mondjuk az autósokat is lehetne kicsit fngatni...- várom a kereszteződésben,hogy elengedjem, erre index nélkül elkanyarodik a másik irányba!- Cikáznak a sávok között jelzés nélkül.

  Nem használják az irányjelzőt az "emberek"!!! Fárasztó? Képtelen vagyok felfogni miért lusták erre...

  Mondom ezt autóvezetőként.”
 • 72. eldorádó 2011. október 20. 11:57
  „Közlekedési szempontból okosabb településeken a kerékpárutakat átvezetik a körforgalmak mentén. Itt nincs hozzáértő szakember...”
 • 71. ifj. Nagy Gábor 2011. október 20. 09:20
  „59. booo
  "Engem is megállítottak már többször de a kerékpárom papírja nem érdekelte őket. Pedig elkérhetnék mindenkitől"

  Tudomásom szerint a kerékpárnak nincs hatósági/hivatalos papírja, amit el lehetne kérni. Vázszámot nézhetnek, hogy körözés alatt áll-e.”
 • 70. .suhym. 2011. október 20. 06:36
  „Én biciklivel vagy gyalog járok,
  DE
  valaki árulja már el nekem, a volt Gyevi temető , Textil technikum előtt lehet-e kerékpárral közlekedni a járdán? Lassan odajutunk, hogy a gyalogosnak az úttestre kell lemennie, mert akkora a drótszamaras forgalom, holott a Deák gimi előtti járda van gyalogos és kerékpárral közlekedésre kijelölve.

  Két, három napja sötétben tekertem hazafelé. A Tesco és a József A. sgt. között 15 kivilágítatlan biciklist számoltam meg!:(( Pár száz forintba kerül az első-,hátsólámpa szett!!!”
 • 69. lenmag 2011. október 20. 00:05
  „A rendőrök csak a ´felszínt kapargatják´ és nem is nagyon akarnak-tudnak többet tenni! Azzal , hogy megbüntetnek néhány tíz , húsz bicajost nem oldanak meg semmit! Sőt! Szolgálunk és védünk ??? EZT KELLENE CSINÁLNIUK - Egyébként a járőr urak a rossz idő beköszöntével úgyis eltünnek az utcáról ! - Mindenki vigyázzon magára :-)”
 • 68. tigris15 2011. október 19. 23:41
  „Annak a világtalannak ott a képen fogalma nem volt hogy emezt miért állították meg a sünök-hiszen Vásárhelyi...nem kell tőlük csodát várni.”
 • 67. CsImre 2011. október 19. 23:26
  „Nem tudom, ez miért nem jelenhet meg, de legalább a moderálva felirat kikerülhetne...

  56. skyzo50:

  Már túl vagyunk egy ilyen eljáráson. Szerinted történt valami? Sajnos semmi. A döntéshozókat, a tervezőket semmilyen felelősség nem terheli azért, ha az általuk létrehozott közlekedési rend miatt történik baleset.

  http://szegedbicaj.blog.hu/2011/01/24/amikor_a_rendorseg_hazudik_valovilag_szegeden

  48. Lillencs:

  Biciklitat autóút sosem szakít meg, Vásárhelyen egy mm autóút nincs. A bicikliút átvezetése a körforgalomnál nem opció, hanem előírás. Amit senki nem tartat be, de a használókat meg akkor is büntetik, ha szabályosak.

  30. T-A.

  A kerékpárút vége tábla azt jelzi, hogy a kerékpárútnak vége van, nem pedig azt, hogy tolni kell a kerékpárt. Ilyet nem ír elő semmi. Az ilyen szabályozás amúgyis abszurd eredményre vezetne, képzeljük el mindezt a zebrán tolós kérdést autóval:

  http://szegedbicaj.blog.hu/2011/08/15/szallj_ki_es_told_at_a_zebran_az_autodat”
 • 66. vuk 2011. október 19. 23:00
  „61. zo 2011.10.19. 20:20
  A jobbkezszabaly a gepjarmuvezetoknek is problemat okoz, csak szolok.
  Mindig dudakoncert van a Makkoserdo soron, amikor kikanyarodok ugy, hogy balrol autok jonnek. Szoval errol ennyit.”
 • 65. tol 2011. október 19. 22:47
  „nagyon helyes, sok sikert a vásárhelyi népességnek! Nem nyafogni kell, mint a gyerekek, hanem a közlekedés elemi szabályait betartani. Bezony!”
84 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendég ulmi diákok

Hódmezővásárhely - Az ulmi és vásárhelyi testvérvárosi kapcsolatnak nagy hagyományai vannak. Tovább olvasom