Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Realizmus kiállítás nyílik Vásárhelyen

Hódmezővásárhely - A legrégebbi magyarországi alkotótelep, a több mint négy évtizedes múltra visszatekintő Gyulai Művésztelep alkotóinak munkáiból nyílik nagyszabású, ebben a formában eddig be nem mutatott kiállítás április közepén a vásárhelyi Alföldi Galériában.
A kiállítás anyagát, művészeit a tárlat rendezője, Pogány Gábor művészettörténész mutatta be a sajtó képviselőinek. Az 1969 óta működő Gyulai Művésztelep Tóth Tibor festőművész vezetésével kialakított sajátos arculatával egyedülálló színfoltjává vált a magyar képzőművészeti palettának. Az itt alkotók a realizmus jegyében, természetelvű ábrázolásmódban dolgoznak; fő témájuk a kisember és környezete. Az április 14-én, vasárnap délben nyíló kiállításon a mai legjobb hazai realizmusban gyönyörködhet a közönség. A festmények, akvarellek, grafikák, fotográfiák és plasztikák legfőbb mondanivalója az esendőség nyomainak dokumentálása; a féltés, egy letűnő társadalmi réteg és annak tárgyi kultúrája, értékrendje iránti tisztelete, amit szociográfiai érzékenységgel mutatnak be.

A most látható régebbi és újabb alkotások az alapító tagok (Albrecht Júlia, Balogh Gyula, Lakatos József Péter, Marosvári György, Rácz Katalin, Szakáll Ágnes, Székelyhídi Attila és Tömpe Emőke) mellett tanítványaik (Bodor Zoltán, Lukács István, Szabó Éva Mária, Szőke Sándor) munkái, valamint a később csatlakozott, de hasonló szellemben alkotó művészek (Győrffy Péter, Salamon György, Sáfár Pál) művei. Két fotóművész, Horváth Balázs és Nagy Ottó, illetve a fiatal generáció tagjai, Huszák Zsuzsanna, Oláh Katalin, Pethő Anikó és Vancsura Rita is képviseltetik magukat a vásárhelyi gyűjteményes tárlaton. A kiállítás anyagát mintegy háromszáz alkotásból válogatja össze a tárlat kurátora, Pogány Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útjára indult az EVP szűrőbusza

Idén is útjára indult a vásárhelyi kórház által működtetett mammográfiás szűrőbusz, az első „megálló" Székkutason volt. Tovább olvasom