Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Régi adatok az új vásárhelyi várostérképen

Hódmezővásárhely - Négy évvel ezelőtt készült az a légi felvétel, amely alapjául szolgált az egyik legfrissebb kiadású vásárhelyi várostérképnek. Nem csoda tehát, hogy nem szerepelnek rajta a Hódtói városrész áruházai, sőt a laktanyai körforgalomig vezető Kaszap utca sem. Az ok prózai: frissebb térképre nincs pénze a kiadónak. A tárgyi tévedések mögött pedig egy korábbi térkép téves adatainak másolása áll.
Zavaró hiányosságok és tévedések találhatók a boltokban kapható egyik legfrissebb vásárhelyi várostérképen. Az a legkevesebb, hogy az impresszum szerint saját bejárások és állami alapadatok alapján készült térkép légi felvétel, és a halványzölden látszó utcákra alig olvasható, citromsárga feliratok kerültek. A hosszas bogarászás tehát garantált, ha valaki meg akar találni valamit – és egyáltalán nem biztos, hogy meg is találja. A 2006-os kiadás ugyanis talán legbosszantóbb hiányossága az a Kaszap utca, amelyet a Bagolyvártól a laktanya előtti körforgalomig épp azért építettek meg, hogy a Szeged és Orosháza között közlekedők elkerülhessék általa a belváros egy részét, így a nagyon forgalmas Ady Endre utat. Az említett Kaszap utcát 2005 őszén adták át, a térképen azonban csak egy rövid szakasza látható, az is úgy tűnik, mintha utólag rajzolták volna rá, tehát semmiképp nem a légi felvétel része, hanem az út tervének jelölése.

Gyanúnk beigazolódott, amikor felhívtuk a felelős kiadót, a gyulai Tóth és Társa Kft. ügyvezetőjét, Tóth Zoltánt. Megtudtuk tőle, hogy a térkép alapjául szolgáló légi felvétel 2004-ben készült, így nem csoda, hogy a Kaszap utca nincs rajta.

A legfrisebb vásárhelyi térkép részlete és az általunk javított változat
A legfrisebb vásárhelyi térkép részlete és az általunk javított változat

Tóth Zoltán hozzátette: annyira sokba kerülne saját felvételt készíttetni, hogy azt nem engedhetik meg maguknak. Így azokat a képeket vásárolják meg, amelyeket katonai célból vagy az uniós mezőgazdasági támogatások elosztásának ellenőrzésére a parcellákról készítenek. Ezek pedig csak bizonyos idő elteltével hozzáférhetők, így a fotó és a térkép kiadása közt legkevesebb egy év, de inkább több idő telik el. Most éppen Makó térképén dolgoznak egy tavalyi fotó alapján, és a tervezett következő vásárhelyi kiadás is 2007-es légi felvételből készül majd. Így tehát azon sem lesznek rajta a Kaszap utcai körforgalmak, ahogy az Aldi és a Family Center sem – utóbbinak esetleg csak a terve.

A két éve kiadott térképet vizsgálva további pontatlanságokat fedezhet fel az ember. A legnagyobb gondot az út és utca feliratok összekeverése okozza. Lapunk hasábjain is időnként felbukkan egy-egy elírás, a minap pedig online oldalunk egyik cikkének hozzászólói között alakult ki parázs vita ezzel kapcsolatban, tehát még az itt élők sem mindig vannak tisztában a városban kanyargó, több mint 300 utca típusával. A kihelyezett táblák szerint Vásárhely belterületén jelenleg 9 utat találunk: az Andrássy, az Ady Endre, a Dózsa György, a Petőfi, a Táncsics Mihály, a Makói, a Kutasi, a Szentesi és a legújabb, a Dr. Rapcsák András, amely a Szántó Kovács János utca tavaly átnevezett, Kossuth tértől induló és a Teleki utcáig tartó szakasza. Az Ady, az Andrássy, a Petőfi és a Táncsics Mihály nevek mögött tévesen utca feliratot tűntettek fel, de a térképrészen az Ady Endre már mint út szerepel. További érdekesség, hogy a belvárosról készült rajzos nagyításon a Kaszap utcából Nagy Imre út lett. Az út elnevezéseknek a legtöbb esetben egyszerű oka van, ugyanis a Vásárhelyhez tartozó, környékbeli kisebb településeken is akad egy olyan nevű utca, a félreértés pedig így kerülhető el a legegyszerűbben. Ezekről az elírásokról is megkérdeztük a kiadó ügyvezetőjét, aki úgy nyilatkozott: az ilyen tévedések oka általában az, hogy egy korábbi térképről eleve rosszul másolják át az adatot.

Sárga betűk: a képi hatás kedvéért

Az utcaneveket azért írták halványsárgával, hogy ne rontsák a képi hatást – tájékoztatott Tóth Zoltán, a kiadó ügyvezetője. Sokan ugyanis a falra teszik a 700 forintért kapható térképet. De tanultak a hibából, a hamarosan megjelenő makói kiadáson sokkal harsányabb sárgát használnak, hogy könnyebben el lehessen rajta igazodni.

Olvasóink írták

 • 18. mackó 2008. szeptember 16. 14:17
  „lj-nak nem érdeke, hogy vásárhelyen mhelyek legyenek. Mert ha van munka és megélhetés akkor már nem lehet az embereket bírkának nézni, talán kinyillik a szemük és nem függnének lj-tól mármint a segélytől. Ezt pedig ő nagyon nem akarja.
  Volt olyan elképzelése is hogy teljesen leszegényíti az embereket és akkor olcsón vehet házakat és földeket.”
 • 17. Írástudatlan. 2008. szeptember 16. 12:30
  „Most nem értem hogy miért zsőrtölődtök? Aki Vásárhelyi az térkép nélkül is ismeri a járást nem? A vidékiek meg így is úgy is megkérdeznek valakit hogy merre kell menni? Az hogy évente adnak ingyen egy térképet az nagy kunszt pláne ha még el is van baszarintva.A térkép helyett inkább munkahelycímeket kellene kikűldeni!Azon úgy lehet hogy nem lenne vita.”
 • 16. skorpio21 2008. szeptember 16. 05:37
  „Tehát helyben tudnak térképet készíteni!Akkor miért kell gyulai cégnek adni a megbízást?Nemtán ebbe is van némi politika,családi,baráti,esetleg üzleti megfontolás?!
  Ez legalább annyira érthetetlen,mint,hogy a nyírségből jönnek motoros kaszás brigádok ide a körtöltést kaszálni.De ők legalább tisztességesen elvégezték a rájuk bízott munkát!
  A Tóth és Társa kft-nek én visszaküldeném az egészet,azzal,hogy akkor jelentkezzenek ismét,ha pontos munkát tudnak kiadni a kezükből!”
 • 15. hmks 2008. szeptember 15. 21:12
  „Hódmezôvásárhelyrôl több mint 13 éve jelenik meg rendszeresen (minden évben) a Hódmezôvásárhely TérképNaptár XXXX (plakát nagyságú AKTUÁLIS térkép és jövô évi naptár), igényes nyomdai munka eredményeként, ha szükséges - személyes bejárás alapján a valósághoz igazítva, vásárhelyi kéz által készítve vásárhelyieknek. Évrôl-évre, korrekt korrekciókkal - 10000 (nem elütés) példányban, ingyért (nem 700-ért)! Az utcák utcák, az utak utak - úgy, mint a NAGYKÖNYVBEN. A strand bejáratánál, a Kossuth téren és a buszállomásnál megállítótáblaként
  is megjelent (igaz már 2 éve). A gyulai anyag több mint 77 aktuális hibát számlál, JOGOS és nagyon jó a cikk!!!”
 • 14. orbit 2008. szeptember 15. 15:56
  „Rajta vagyunk a térképen? Pedig nem nagyon veszem észre...”
 • 13. Zander55 2008. szeptember 15. 15:25
  „Valaki tényleg észre vehetné, hogy a Magyar országi térképek pontatlanok, hiányosak! így Szentes városé is, nemcsak Hódmezővásárhelyé. Azt eltudom fogadni, hogy papírtérképet nem lehet félévente kiadni, de az internet világában ez érdekes.”
 • 12. Okos kis cikk 2008. szeptember 15. 13:28
  „Esküszöm, hogy megőrültek a "munkatársaitok"!!!!! Azzal szórakoztok, hogy vásárhelyi térképeket bogarásztok, meg javítgattok?!?!? Idióták! 11 évesen csináltuk ezt, merthogy biztos nem tűnt fel, de minden várostérképen el van baszva 1-2 dolog!!! Gratulálok a fogyatékos DM-nek! Ezzel most önmaga alá sűllyedt!”
 • 11. Konrad 2008. szeptember 15. 10:05
  „Vajon ilyen esetben, amikor a fogyasztókat tudatosan megtévesztik (azaz tudják, hogy a térkép nem pontos) ÉS nem hívják fel erre a tényre a figyelmet (pl. rá van írva: 2004-es állapot szerint, mint pl. egy normális tájfutó térképen), akkor nem lehet megkérdezni a Fogyasztóvédelmi Felügyelőséget, hogy bírságolna-e?
  Még az is lehet, egy ilyen bírság árából kijönne az aktuális helyesbítés...”
 • 10. pederzoli 2008. szeptember 15. 10:01
  „Akinél internet van,annak valóban nem szükséges a papírtérkép. Akkor viszont pénzkidobás az egész,nem mellesleg rohadt sokan nem fogják tudni,hogy mi fán terem a Google Maps,vagy a GPS. Ők akár föl is fordulhatnak. Egyébként az egyik legnagyobb parasztvakítás a GPS,mert bár eddig is lehallgattak,adattárolnak,sütielhelyeznek,még egy dolog,amivel minden lépésemről tudak. A nagy testvér tényleg figyel.”
 • 9. kékcitrom 2008. szeptember 15. 08:27
  „totya66!
  Teljesen igazad van!Viszont a kérdés még akkor is kérdés marad:
  Miért kell sz@rt készíteni?És miért kell az adófizetők pénzét rákölteni?
  Kinek az érdeke ez a "munka"?”
 • 8. totya66 2008. szeptember 15. 08:13
  „Ma akinél internet van ott nem szükséges a papír térkép. A G.maps például már a házszámozást is tudja bár a legújabb körforgalmat még az sem. Aki sokat utazik az viszont vegyen GPS-t néhány komolyabb várostérkép árából megvan és mindent tud.”
 • 7. skorpio21 2008. szeptember 15. 08:12
  „Jó,hogy megírta az újság,legalább tudjuk mit nem szabad megvenni.
  Viszont,ha a készítők tudják,hogy most nem felel meg a valóságnak,sőt azt is,hogy a következő is rossz lesz,akkor símán volna ideje felkészülni és a hejszínen (mint régen) kijavítani a hibát.De biztos sokkal olcsóbb és kényelmesebb a számítógép előtt ülve,hibás anyagból ismét selejtet gyártani.Az onkormányzat helyében én már régen lecseréltem volna ezt a céget,ha nem tud normális munkát kiadni a kezéból.Évek óta nincs hiteles térképe a városnak.Ez a szakma nem előre fejlődik,hanem visszafelé?”
 • 6. kartografus 2008. szeptember 15. 07:50
  „Egyébként, ha valaki helyszinelni sem rest ezek a hibák nincsenek.
  Halványsárga utcaneveket meg kartográfusoknak nem tanított senki.
  Szakmai hiba.”
 • 5. xanadu 2008. szeptember 15. 07:25
  „Tehát selejtes áru - a bolt köteles visszavenni...”
 • 4. Volt térkép rajzoló 2008. szeptember 15. 07:18
  „Gyulai cég, amikot Szegeden vannak profi térképészek is....”
 • 3. mackó 2008. szeptember 15. 06:44
  „Ész nélkül csinálnak mindent azért ilyen. Biztosan lj barátja csinálta akinek kell a pénz és a város fizet. Az , hogy rossz eszükbe sem jut.”
 • 2. @@@@@@@@@@@ 2008. szeptember 15. 06:33
  „A lényeg, hogy a DM belejavított/hat stb.”
 • 1. kékcitrom 2008. szeptember 15. 05:38
  „Ha alapjába véve sz@r,akkor miért kellett megcsinálni??????????????
  Hitvány,használhatatlan térképre kinek van szüksége?
  Gondolom a megrendelő az önkormányzat, és fizet is érte,mint a katonatiszt!Pénz nem számít,lényeg,hogy két évente készüljön egy szintén rossz térkép.
  Ez a baja ennek az országnak,hogy sokan csak felületesen végzik a munkájukat,a markukat viszont tartják,mégha effektív értéktelent hoztak létre,akkor is!
  De az a lényeg,hogy meg tudják magyarázni,hogy miért lett használhatatlan.A régi térképek sokkal jobbak voltak,pedig nem volt ilyen technikai lehetősége a készítőiknek,viszont dolgoztak azért,hogy jó munkát adjanak ki a kezükből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béres Józseffel egészségről, a tokajiról és jótékonyságról

Hódmezővásárhely - Az egyén egészsége nemcsak saját dolga, hanem a nemzet ügye is – tartja Béres József, a Béres-csepp feltalálójának fia, aki a hétvégén Vásárhelyen vett részt a város egészségnapján. Tovább olvasom