Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Régi Citroënek szerelmese

A francia rendőrök, mentősök által használt Citroën-kisbusza is van otthon Bús Péternek, aki annak idején hobbijához választott munkát. Péter a francia autómárka megszállottja. Egy kisfurgont három hónap alatt újított fel – jövőre svédországi túrára megy vele.
Fotó: Segesvári Csaba
A régi Citroën autókat még igazi tervezőasztalnál álmodta meg Flaminio Bertoni mérnök, aki képzőművészeti végzettséggel is rendelkezett. Nagyon eredetiek és üzembiztosak ezek az autók – áradozik a vásárhelyi autókereskedésben dolgozó Bús Péter, aki a hobbijához választott munkát. Tizenöt évvel ezelőtt unokanővérétől vásárolta meg első Citroënjét, mi mást, mint egy 2CV-t, azaz egy Kacsát. Péter ekkor határozta el, hogy ezzel a márkával akar foglalkozni, ezért ehhez passzoló munkahelyet keresett. A vásárhelyi szalonban a fiatalember pedig igazán otthon érezheti magát, mert a vidéki kereskedések közül ez az egyetlen, ahol régi autókkal is foglalkoznak: találkozókat szerveznek.

Péter időközben túladott az első Kacsáján, s újabb régi modellt szerzett be. Nem is akármilyet: egy Citroën HY kisbuszt, melyből csupán 4-5 van az országban, s közülük sem mind üzemképes. A Az 1979-es gyártmányú, szürke színű járgány igazi különlegesség. Annak idején ez a modell volt az első, melyet oldalajtóval készítettek el, valamint a rakodás megkönnyítése érdekében alacsony padlózatúnak álmodtak meg a mérnökök. Ezt az autót ugyanis főként áruszállításra használták a franciák, de nem egy futott belőlük rendőrautóként, mentőként – vagy éppen mobil hentesüzletként. A HY tulajdonosa azt is elárulta, hogy egy ilyen márkájú autót – állapotától függően – 500-700 ezer forintért lehet beszerezni. Felújítás után pedig akár 3 millió forintot is el lehet kérni érte.

A Citroënek megszállottja azonban nem azért tölt a felújítással éveket, hogy aztán eladja azt, amihez nagyon kötődik. Saját használatra szánja a kilenc személyes kisbuszt, mely 100 kilométeren 9-10 litert fogyaszt. Péter nem akar megválni a legújabb szerzeményétől, a 602 köbcentis, kéthengeres kisfurgonjától sem. Az 50–60–70-es években az állatorvosok, kereskedők által is előszeretettel használt járgányt 350 ezer forintért vásárolta. Mint elárulta: az interneten talált rá az autóra, s nem is gondolta, hogy Magyarországon még van belőle. Három hónap alatt újította fel, s azt tervezi, hogy jövőre a kisfurgonnal vág neki a svédországi Citroën-találkozónak. Igaz – mint azt a fiatalember hozzátette – két hét is beletelik majd az utazásba, mert kilencvenes sebességnél nem bír többet a járgány. De nem is a száguldás a lényeg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli közgyűlés Hód-Strand-ügyben

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte tegnap egy munkáspárti, egy független és négy… Tovább olvasom