Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Rekordot döntött a látogatószám az állattenyésztési napokon

Hódmezővásárhely - Mintegy 70 ezer ember kereste fel három nap alatt a Vásárhelyen 16. alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat a hét végén. A 6 tagú fővárosi Pálfi család először járt a kiállításon, ahol annyira jól érezte magát, hogy jövőre biztosan visszajön Vásárhelyre. A famíliát végigkísértük a vásáron. Pálfiék közel 13 ezer forintot költöttek belépőre, fagyira és vásárfiára.
– Természetesen velünk tarthatnak – mondta a 40 éves Pálfi Péter és felesége, Molnár Judit, amikor Tésik Attila fotóriporter kollégámmal azt kérdeztük, kísérhetjük-e őket a vásárban. Kiderült, hogy a férj és feleség szakmabeli, kertészként végeztek, jelenleg díszfaiskolájuk van Soroksáron. Hobbiból állatokat is tartanak, kecskét, birkát, disznót és baromfit, de csakis hazánkban őshonos fajtákat – mesélte Pálfi Péter, miközben a kolbászkóstolóstand felé sétáltunk.

– A férjem tanyán nevelkedett, onnan a vonzalom az állatok iránt – mondta Judit –, és ezzel már a gyerekeket is megfertőzte. Az állatgondozásban a 7 éves ikerpár, Mátyás és Dániel jár az élen, és bár a 10 éves Péternek is vannak nyulai, ő inkább gépes beállítottságú, a traktorok, a műszaki berendezések érdeklik, a 4 éves Orsolyának még minden állat a kedvence.

– Nekem a kismalacok is tetszenek, nagyon édesek – szólt közbe Orsi, amikor megálltunk a kicsinyeit szoptató anyakocánál. – Anyu, az egyiket megsimogattam!

Míg a fiúk kolbászt, szalámit és szalonnát kóstoltak, Orsi – édesanyja segítségével – meglovagolta a közeli rackajuhfigurát, úgy szorította szarvait és ült rajta, mint egy szelídmotoros. Találkozásunk előtt Pálfiék megnézték a tenyészállatok felvezetését, a fajtabemutatót, majd sajtot vásároltak, és a fenti kalandok után következtek a kecskék.

Pálfi Dani a fejést is kipróbálta a műtehénen. Fotó: Tésik Attila
Pálfi Dani a fejést is kipróbálta a műtehénen.
Fotó: Tésik Attila

Ez csak a családfőt kötötte le, aki szorgalmasan fotózta az ágaskodó állatokat, és magyarázta: igénytelenek, otthon a gyomos területen is jól érzik magukat, ilyenkor már nem kell külön enni adni nekik. A kicsik közben nagy adag fagyit nyaltak.

– Először vagyunk itt, és valójában Szarvasra indultunk a rokonokhoz, de az egyik vásárhelyi ismerősöm szólt a rendezvényről. Benéztünk, mert szerettem volna rackajuhot venni – sajnos nem láttam hortobágyit, olyat akartam –, a díszfaiskolába pedig traktort keresek. Szakmámból adódóan több hasonló kiállításra, vásárra elmegyek, van összehasonlítási alapom. A vásárhelyi kiállítás nagyon színvonalas, mindenki itt van, aki számít – mondta Péter.

Villámértékelés

– Nagyon sikeres volt az idei rendezvény – mondta érdeklődésünkre Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója –, már az első két napon, pénteken és szombaton elértük a tavalyi teljes hétvége látogatottságát, vagyis a 45 ezer főt. Idén, előzetes kalkulációk szerint, mintegy 70 ezren választottak bennünket. Az idén teljesen nemzetközivé váltunk, a díszvendég Ukrajnán kívül is számos országból érkeztek látogatók és kiállítók. Nagyon fontos ez az esemény a hazai agrárium meghatározó cégeinek – így a Hód-Mezőgazdának is –, mert megmutathatjuk munkánk eredményeit.

– Ennek túl nagy a feje – közölte Dani az egyik szarvasmarhára mutatva, majd megpróbálkozott a fejéssel is, igaz, csak műtehénen: „Apa, nézd csak, ez nagyon egyszerű! Várni kell egy kicsit, míg a tőgye megtelik vízzel, majd megnyomni, és jön belőle". Dani kipróbálta a rodeós műbikát is, Peti és Matyi pedig a falmászást, ezalatt édesapjuk a baromfi-kiállítást vizitálta. Közben Orsi lekuporodott a fűbe, és majszolt kicsit a sajtból. – Már nagyon fáradt. Hat órakor kelt, nincs ehhez hozzászokva, ráadásul az utazás miatti izgalomtól este későn aludt el – magyarázta Judit.

A kirakodóvásárban ajándékot vettek, fakarddal vívtak egymással a fiúk, majd a kiállítási centrum másik végébe, a traktorokhoz, a gépekhez sétáltak. A két Péter a csillogó, villogó járművek között igazán elemében érezte magát – az apa az egyik cég prospektusában megtalálta azt a típust, amit a faiskolába keresett.

A Pálfi család nagyon jól érezte magát Hódmezővásárhelyen, s ahogy mondták, valószínűleg jövőre is eljönnek az állattenyésztési és mezőgazda napokra. A végén együtt számoltuk a költségeket. A kirándulás 12 ezer 600 forintjukba került: 1600 forint volt a két felnőttbelépő, 1000 a parkolás, 1500 a fagylalt, 4500 két kiló sajt, 4000 a kirakodóvásárban vett játék és ajándék a rokon gyerekeknek.

A gyerekek nagyon élvezték az állatok közelségét. Fotók: Tésik Attila

Cserháti Gyula nyerte az Aranybojtár Díjat

Bográcsban rotyogott a birkapörkölt a XXV. Szent György-napi juhásztalálkozón, a vásárhelyi Takács Ferenc Képzőközpontban. Idén 13-an mutatták be főzőtudományukat. A juhásztalálkozóra a középiskolások kategóriájában 9, a felsőoktatási intézmények csoportjában 5 csapat nevezett be. Két éve már csak elméleti verseny van. Az összetett vetélkedőn Cserháti Gyula (Vásárhely, Gregus Máté Mezőgazdasági Szakközépiskola) lett az első, ő kapta az Aranybojtár Díjat, azaz egy juhászbotot. Az összesített elméleti versenyen Nagy Endre (Vásárhely, SZTE mezőgazdasági főiskolai kar) nyert. Fajtaismeret ifjúsági kategóriában a Gregus-szakközépiskola II. csapat nyert. Fajtaismeret főiskolás kategóriában a Nyugat-magyarországi Egyetem és a gödöllői Szent István Egyetem csapata lett az első. Csapatvetélkedőben a középiskolásoknál a Gregus Máté szakközépiskola I. csapata nyert. A főiskolások között a Nyugat-magyarországi Egyetem csapata végzett az első helyen. A birkapörköltfőző verseny nyertese Péter László (Kiskunhalas) lett.

Olvasóink írták

 • 10. varadipal 2009. április 28. 10:29
  „Harmadik emeleten, és aszfalton nőttem fel, nem veszek racka juhot, sem fejőgépet, meg takarmánykeverőt, de elmentem, mert szeretem az állatokat, tisztelem a dolgos népet, és ettem egy igazi birkapörköltet.
  Kitűnő szervezés, tisztaság, és jó hangulat volt balhé és csíkos zászló, meg hőzöngő martens bakancs nélkül.
  A kiállított tehenek tényleg nem lilák voltak, hanem szépen ápoltak.A valódi juhász szépen beszélt mindenkivel, a fogatok gyönyörűek voltak. Az árakat a nyugdíjamból meg tudtam fizetni, és barátságos emberekkel tudtam néhány szót váltani.Hab a tortán, hogy vén fejjel először láttam élőben, hogy ügyes emberek hogyan veszik le a kabátot a birkáról, és hogy apportíroz egy tanult vadászkutya.
  Akinek nem ez volt a szórakoztató programja, az kereshetett mást, berughatott, fetrenghetett, vagy más értelmes, szabadon választott szórakozást is találhatott.”
 • 9. kékcitrom 2009. április 28. 05:48
  „Én úgy értelmeztem,hogy a szóbanforgó család maga választotta ezt a programot,senki nem kényszerítette őket rá, és ha túrázni szerettek volna,akkor azt teszik!Kár ezen vitatkozni! Az pedig,hogy ki mire költ,és mennyit megint csak magánügy.
  Én szeretem az állatokat (van is egy pár), mégis (vagy éppen ezért) kilátogattam a rendezvényre,ha másért nem,hát azért,hogy megnyugtassam magam,hogy az én állatkáim is felvehetnék a versenyt az ott kiállítottakkal,ha volna elit pedigréjük,de mivel nincs így csak itthon én és a család gyönyörködünk bennük minden nap.”
 • 8. Cheetos 2009. április 27. 18:44
  „Látom mindenki becsületesen végigolvasta a cikket. (nem) Abban ugyanis kiderül, hogy Pálfiék maguk is állattartók és rackajuhot szeretett volna venni, de nem talált olyat, amilyet szeretett volna. Ennyi.
  Én most jártam először az állattenyésztési napokon és nekem nagyon tetszett. Szépek az állatok, jó a hangulat, gyönyörű idő volt, jó programok voltak.”
 • 7. pillecukor 2009. április 27. 18:24
  „Tőlem úgy alkot véleményt, ahogy akar.
  Egy gyereknek igen is szórakozás, és azért mert pesti, még élvezheti.
  Gondolom egy belvárosi panelcsaj van, aki undorodik ezektől az állatoktól. Hidd el, másnak ez szórakozás.
  Nem vagyunk egyformák, én is inkább eljárok évente egyszer, mint túrázni a hegyekbe. Fákat, bokrokat, kilátást nézni.
  Sokan azért viszik el a gyerekeiket, hogy lássák: a tehén nem lila, ahogy a reklámban.

  Norman_Bates!
  Elbeszéltek egymás mellett Szöszyvel.
  Miért lett volna több értelme? Valóságot lát a gyerek. A hegyek, vagy teljesen mindegy, miről beszélünk,
  olyanok, amit könyvben is lát a gyerkőc. Ott a valóság: a tehén lehet fehér kék (kék belgának hívják) de nem lila, stb....”
 • 6. cipész 2009. április 27. 17:04
  „Ivett gratulálok a malachoz amit megfogtál.
  erről miért nem írsz DÉLMAGYAR ja vásárhelyi kislány fogta meg.”
 • 5. Norman_Bates 2009. április 27. 15:52
  „4. hozzászólás Szöszy 2009.04.27. 15:37
  miért ne alkothatna véleményt IVY? ez egy szabad ország arrol mondunk véleményt amiről akarunk,... érted mire gondolok? most én is mondhatnám akkor légyszíves sorold fel milyen traktorokat láttál, tipus szerint, hengerűrtartalmat tekintve növekvő sorrendbe.
  írtad: "Nem hiszem, hogy a gyerekek szerettek volna túrázni."
  pedig annak lehet, hogy több értelme lett volna”
 • 4. Szöszy 2009. április 27. 15:37
  „Miért kell valaki felett pálcát törni csak azért mert ezt a szórakozást választotta?
  Nekik (és teszem hozzá a gyerekeknek is!) ez volt a szórakozás. Nem hiszem, hogy a gyerekek szerettek volna túrázni.
  És úgy látom Te se voltál még sose ezen a kiállításon. Nem csak a panelpatkányoknak élmény, hanem igazi parasztgyerekeknek is. Nem biztos hogy egy tanyán mindenféle állat van (pl Szürkemarha) és az sem, hogy látott már az a gyerek "ekkora" traktort.
  Szerintem jobb lenne, ha csak olyanról nyilvánítanál véleményt, amit már megtapasztaltál...”
 • 3. IVY 2009. április 27. 15:18
  „Baromira nem fáj, bocs.
  Sokszor 13ezrem lenne kirándulgatásokra.....:)

  Csak azt nem értem, hogy ha valaki nem állattartó, vagy nem esetlegesen vásárlási szándékkal megy egy mezőgazdasági vásárra, akkor minek.....?
  Azt próbáltam ecsetelni, hogy pl. a hegyekben egy klassz 1 napos túra hasznosabb lett volna.
  De a pesti kölkök biztosan nem láttak még élőben sertést, esetleg rackajuhot.:)”
 • 2. pillecukor 2009. április 27. 14:39
  „Miért kell irigykedni? Nyilván ki tudták szorítani, és nem mennek tönkre.
  A pesti népeknek is van ,,válság,, de most miért fáj az neked, ha más
  megteheti?”
 • 1. IVY 2009. április 27. 14:29
  „"6 tagú fővárosi Pálfi család először járt a kiállításon, ahol annyira jól érezte magát, hogy jövőre biztosan visszajön Vásárhelyre. A famíliát végigkísértük a vásáron. Pálfiék közel 13 ezer forintot költöttek belépőre, fagyira és vásárfiára."

  És még mondják, hogy válság van?
  Jha, csak nem a pesti népeknek.
  Másra is el tudtam volna költeni azt a 13ezer forintot, mint egy vásárhelyi állatvásárra.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem örülnének a diákok a nyomkövető SMS-nek

Hódmezővásárhely - Nem örülnének a vásárhelyi diákok, ha az iskolából SMS-t küldenének szüleiknek, hogy mikor érkeztek meg, és mikor távoztak az intézményből. Tovább olvasom