Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Rendbe tették a vásárhelyi temetőket

Tíz napja a vásárhelyi közmunkások is segítenek a helyi temetők rendbetételében az egyházaknak. A kisebb sírkertek rendben vannak, a nagyobbakban pedig már csak az utómunkálatok folynak. A városi fönntartású temető megnyitásának tervezett időpontjáról egyelőre nincs hír.
Kása Ferenc lelkész, Csorba Mihály alpolgármester és Magyar József a Kincses temetőben tájékozódott a helyzetről. Fotó: Tésik Attila
Végignézte a Vásárhelyen működő temetőket tegnap délelőtt Csorba Mihály alpolgármester és Magyar József, a Városellátó Kht. ügyvezetője.
Nem a felelősöket keresik az önkormányzat és az egyházak, hanem megpróbálnak méltó körülményeket teremteni – hangsúlyozta Csorba Mihály a Kincses temetőben, ahol a legnagyobb problémát a vasárnap feltámadt és hétfőn is fújó szél okozta, mely falevelekkel árasztotta el a már szépen megtisztított sírkertet. A szemlén szerzett tapasztalatok szerint a kisebb egyházak temetői rendezettek, de rendben van a Dilinka és a Kincses temető is. Az izraelita temető előtt tegnap nyírták a füvet.

Nem tudni, mikor lesz városi temető

Korábban a közgyűlés úgy határozott, hogy a város önkormányzati fenntartású temetőt nyit. Arról a tegnapi napon senki sem tudott információt adni, hogy erre pontosan mikor kerül sor.

Csorba Mihály szerint a legnagyobb probléma a katolikus temetőben van, melynek egyes részei még elhanyagolt állapotban vannak. A városi önkormányzat külön szerződést kötött az A. S. A. Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-vel a temetői hulladék elszállítására, ez milliós kiadást jelent majd a városnak.

Azt már Magyar József hangsúlyozta, hogy tíz napja a városellátó negyven közmunkása dolgozik valamennyi sírkert rendbetételén.

Kása Ferenc református lelkész arról számolt be, hogy a Kincses temetőben új parcellát nyitottak a köztemetéseknek, s az itt lévő sírokat az egyház gondozza. A temetőfenntartás az idén februárban került át az újtemplomi lelkészi hivatalhoz, s azóta másfél millió forintot költöttek erre a célra. Az itt rendszeresen dolgozó négy ember munkáját kertészmérnök irányítja. A helyzetet nehezíti, hogy a két református, azaz a Kincses és a Dilinka temető valamivel több, mint 76 holdon terül el. Az itt lévő, magántulajdonban lévő sírokhoz viszont a temetőfenntartó nem nyúlhat, azok rendben tartása a hozzátartozók feladata – lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szent Antalnál már elfogyott a türelem

Ezentúl nemcsak figyelmeztetik, meg is büntetik a rendőrök azokat a bicikliseket és autósokat, akik… Tovább olvasom